Známe vítěze 13. ročníku Štik českého byznysu

Publikováno

Absolutní vítězové třináctého ročníku prestižního ekonomického žebříčku Štiky českého byznysu zopakovali svůj úspěch z minulých let. Na stupni vítězů se sešel strojírenský gigant Benteler Maschinenbau CZ s.r.o., který je celorepublikovým vítězem, s prodejcem cyklistického a dalšího sportovního vybavení Aspire Sports s.r.o., kterému porota udělila titul Česká štika.

Mezi vítězi najdeme jak několikaleté „stálice“, tak nové dynamické firmy, které se probojovaly do čela žebříčku v jednotlivých krajích. Letošní vítěz patří pro všechny příznivce Štik již k známým jménům. Společnost Benteler Maschinenbau CZ s.r.o. z Libereckého kraje se stala krajským i celorepublikovým vítězem, čímž navázala na svůj předloňský úspěch. „Samozřejmě jsme to nečekali. První místo ve Štikách českého byznysu vnímáme jako veřejné ocenění práce celého našeho týmu, a to nejen v čistě ekonomické rovině, ale i ve smyslu společenské odpovědnosti a férového byznysu,“ říká o svém vítězství Radovan Kout, jednatel společnosti.

Také s vítězem Ceny poroty Česká štika, kterým je jihomoravská společnost Aspire Sports, se již setkáváme potřetí. „Třetí místo v roce 2014 pro nás bylo velkým překvapením, nic takového jsme nečekali. Loňské vítězství v Jihomoravském kraji až takové překvapení nebylo. Vzhledem k tomu, jaký kvalitativní pokrok jsme meziročně udělali, letos nejsme překvapeni,“ komentuje vítězství své společnosti Igor Doležal, výkonný ředitel Aspire Sports.

Žebříček Štiky českého byznysu založila společnost Coface Czech počátkem roku 2005, aby identifikoval rostoucí české podniky s dobrými výsledky hospodaření a dobrou úrovní likvidity a finanční stability. Princip výběru firem do žebříčku roku 2016 shrnuje Ing. Pavel Schweiner, Managing Director úvěrové pojišťovny COFACE: „Štiky českého byznysu vznikly jako žebříček nejdynamičtěji se rozvíjejících společností v České republice. Jako úvěrová pojišťovna hodnotíme finanční zdraví společností, za které pak přebíráme riziko neplacení ve prospěch jejich dodavatelů. Vycházíme tedy výhradně z ekonomických dat a jejich vývoje v časové řadě. S tím ruku v ruce vznikla myšlenka zvýraznit úspěšné firmy a je naší srdeční záležitostí tento prestižní ekonomický žebříček dále rozvíjet. Štikám se v roce 2015 dařilo výborně, kdy kumulativní index narostl oproti předchozímu roku o 15 %.“

Přehled výsledků 13. ročníku ekonomického žebříčku Štiky českého byznysu:

CELOREPUBLIKOVÝ VÍTĚZ

Benteler Maschinenbau CZ s.r.o.

ČESKÁ ŠTIKA zvláštní cena poroty

Aspire Sports, s. r. o.

KRAJSKÉ VÝSLEDKY:

JIHOČESKÝ KRAJ

  1. VISCOFAN CZ s.r.o.
  2. CRAVT s.r.o.
  3. AGRA GROUP a.s.

JIHOMORAVSKÝ KRAJ

  1. BIBUS s.r.o.
  2. ASPIRE SPORTS, s.r.o.
  3. ALLIED GROCERS s.r.o.

KARLOVARSKÝ KRAJ

  1. BÖHM - PLAST, spol. s r.o.
  2. EUTIT
  3. MOSER, a.s.

KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ

  1. KARSIT LISOVNY s.r.o.
  2. HAUK s.r.o.
  3. Sonepar Česka republika spol. s r.o.

LIBERECKÝ KRAJ

  1. Benteler Maschinenbau CZ s.r.o.
  2. Fehrer Bohemia s.r.o.
  3. HOKAMI CZ, s.r.o.

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

  1. Hyundai Motor Manufacturing Czech s.r.o.
  2. ITT Holdings Czech Republic s.r.o.
  3. Semperflex Optimit s.r.o.

OLOMOUCKÝ KRAJ

  1. Roll4You, s.r.o.
  2. KEMIFLOC a.s.
  3. OP papírna, s.r.o.

PARDUBICKÝ KRAJ

  1. Stäubli Systems, s.r.o.
  2. ELECTROPOLI-GALVIA, s.r.o.
  3. ECOS Choceň s.r.o.

PLZEŇSKÝ KRAJ

  1. KDK Automotive Czech s.r.o.
  2. ŠKODA ELECTRIC a.s.
  3. G - Team a.s.

KRAJ PRAHA

  1. ELEKTROTRANS a.s.
  2. Biesterfeld Silcom s.r.o.
  3. cargo-partner ČR s.r.o.

STŘEDOČESKÝ KRAJ

  1. EUROSUN a.s.
  2. Mosolf Automobillogistik s.r.o.
  3. DACHSER Czech Republic a.s.

ÚSTECKÝ KRAJ

  1. SANDVIK CHOMUTOV PRECISION TUBES spol. s r.o.
  2. Czech Coal POWER s.r.o.
  3. L U K R A M s.r.o.

KRAJ VYSOČINA

  1. EKOL s.r.o.
  2. Automotive Lighting s.r.o.
  3. ALTREVA spol. s r.o.

ZLÍNSKÝ KRAJ

  1. DURA-LINE CT, s.r.o.
  2. KOMA MODULAR s.r.o.
  3. Austin Detonator

O EKONOMICKÉM ŽEBŘÍČKU:

Žebříček Štik českého byznysu zdůrazňuje pouze čistě ekonomické výsledky firem a kombinuje pohled růstový s pohledem finanční stability, a vytváří tudíž prostředí pro objektivní srovnání úspěchů firem napříč odvětvími. Hodnocené období zahrnuje poslední tři roky (aktuálně tedy období let 2013–2015), přičemž jednotlivé roky mají rozdílnou váhu: nejaktuálnější rok má váhu nejvyšší. Obrat musí být vyšší než 10 milionů eur ročně v posledním hodnoceném roce. Z hodnocení vyřazujeme firmy, na něž je aktuálně podán návrh na insolvenci a takové, u kterých jsme zjistili problémy se solventností. V ekonomickém žebříčku také nejsou hodnoceny firmy s některými specifickými formami podnikání (finanční společnosti, zbrojovky a firmy zabývající se výrobou a distribucí paliv, sázkové kanceláře a firmy zabývající se hazardem). Samotná velikost společnosti nehraje v hodnocení žádnou roli.

Informace pro editory

ZAKLADATEL

Coface Czech

Skupina Coface, světový leader v pojištění pohledávek, poskytuje společnostem po celém světě řešení pro řízení rizik spojených s neplacením tuzemských a exportních pohledávek. V roce 2015 pracovalo ve skupině 4500 zaměstnanců a vykázala konsolidovaný obrat 1.49 miliardy Eur. Coface má zastoupení v 99 zemích a zabezpečuje transakce pro více než 40 000 společností. Každé čtvrtletí zveřejňuje Coface své hodnocení rizik ve 160 zemích, které je založeno na jedinečných znalostech platební morálky a odborných znalostech svých 340 upisovatelů rizik. Ve Francii Coface poskytuje veřejnoprávní exportní záruky z pověření francouzského státu. Coface má v České republice 3 hlavní obchodní linie: pojištění pohledávek, kreditní informace a služby inkasa (tj. vymáhání pohledávek zejména využíváno exportéry). Od června 2014 jsou akcie společnosti kótovány na Euronextu. Externí rating Coface je dle Fitch: AA- (stabilní výhled) a Moody´s: A2 (stabilní výhled).

GENERÁLNÍ PARTNER

Vodafone Czech Republic

Mobilní operátor Vodafone Czech Republic je od roku 2005 součástí jedné z největších telekomunikačních skupin na světě Vodafone Group. V České republice poskytuje služby více než třem milionům zákazníkům. Od roku 2007 přináší Vodafone komplexní telekomunikační služby pro firemní zákazníky prostřednictvím řešení Vodafone OneNet a nyní provozuje více než milion firemních SIM karet. V současnosti nabízí nejrychlejší a nejrozšířenější síť mobilního internetu na tuzemském trhu. Nadace Vodafone již rozdělila více než 170 milionů korun. Za 10 let od svého založení se dostala na přední místa v hodnocení firemních nadací. Patří mezi nejdůležitější podporovatele a investory do technologických sociálních inovací, které zlepšují život společnosti a znevýhodněných skupin. Více informaci na www.vodafone.cz.

HLAVNÍ PARTNER

PwC ČR

PwC pomáhá svým klientům vytvářet hodnoty, o které usilují. Jsme síť firem s více než 195 tisíci lidmi ve 157 zemích světa. Poskytujeme kvalitní auditorské, daňové a poradenské služby, které podporují naše klienty při dosahování jejich cílů. Více se o nás dozvíte na www.pwc.com/cz. Název „PwC“ označuje síť firem PwC a/nebo jednu či více členských firem, z nichž každá je samostatným a nezávislým právním subjektem. Další tiskové zprávy, publikace a studie vydané PwC a články našich odborníků naleznete na www.pwc.cz/czpress

POŘADATEL

Agentura Helas

Helena Kohoutová je ředitelkou produkční společnosti Agentura Helas a zakladatelkou projektů Helas New Encounters Club, Cosmopolitan Executive Helas Ladies Club a Ocenění Českých Podnikatelek, které se orientují na kultivaci českého podnikatelského prostředí a vzájemné propojování svých členů. Ty spojuje myšlenka „Budujeme hrdé Česko“. Zároveň je pořadatelkou a porotkyní žebříčku Štiky českého byznysu a soutěže Exportní cena DHL UniCredit, které oceňují a podporují významné české firmy a etický byznys. V rámci všech svých projektů klade důraz na osobní přístup a vzájemné sdílení zkušeností. Dlouhodobě propojuje podnikatele z celé České republiky, vytváří prostředí pro vznik nových obchodních příležitostí a vyměňování zkušeností mezi podnikateli a odborníky z ekonomické oblasti. Firemní motto je „Friendly Business – náš společný úspěch“.

www.helas.org, www.helas-ladies-club.cz, www.hnec.cz, www.PodnikatelkaOnline.cz, www.stiky.cz, www.exportnicena.cz, www.oceneniceskychpodnikatelek.cz, www.exportujemeonline.cz

Kontakt:

Agentura Helas, s.r.o.
Petra Křapová, PR Manager & Senior Production Manager
Tel: 220 570 708
Email: helas@helas.org

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.