Společné atributy úspěšných podnikatelek

Publikováno

Projekt Ocenění Českých Podnikatelek, který zviditelňuje úspěchy českých žen, již zná své vítěze. České podnikatelky získaly ocenění ve třech kategoriích podle velikosti firmy a také tři speciální ocenění pod patronací generálního a hlavních partnerů projektu.

České podnikatelky se zaměřují především na služby a obchod, ale roste i počet žen, které podnikají ve výrobě a v oborech, které jsou tradičně vnímány jako „mužské“. Počet přihlášených finalistek roste každým rokem, letošní nárůst je téměř dvacetipětiprocentní. Kromě účasti v projektu stoupá i hodnota firem vlastněných ženami.

„U oceněných podnikatelek roste význam exportu. To, co vidím já, jsou skvělé české podnikatelky a jejich firmy, které zvládly překonat práh České republiky. Ať již fyzicky – působí v různých zemích světa a exportují služby a produkty, nebo mentálně, svými nápady ovlivňují podnikání ve světě a u nás. Loni exportovalo 10 z 83 přihlášených finalistek, letos působí na zahraničních trzích 21 ze 103 přihlášených žen. Stále platí, že je doménou českých podnikatelek především obchod a služby, kde působí hned 63 % finalistek. Výrobě se věnuje 18 % podnikatelek, 11 % podniká ve zdravotnických službách, 6 % v dopravě či logistice, a 5 % našlo svůj úspěch na poli cestovního ruchu. České podnikatelky nestagnují a stále vymýšlejí nové produkty. Polovina přihlášených žen se chce dále vzdělávat v cizích jazycích a nových technologiích. Efektivita práce se zvyšuje i díky práci v cloudu a mobilním technologiím. Jedinou slabinu vidí podnikatelky v nejistotě, co bude s firmami za 5 let,“ říká Helena Kohoutová, která projekt OCP založila v roce 2008. 

„Co bych ráda řekla o českých podnikatelkách? Je třeba si těch, které se odhodlaly jít za svojí vizí a nejenom za svými obchodními výsledky velice vážit. Proč? Protože jsou inovativní, ale také odvážné, transparentní, podnikají eticky a nebojí se. Jejich úsilí ovlivňuje ekonomickou a sociální prosperitu naší země.  Proto s hrdostí konstatuji, že projektem Ocenění Českých Podnikatelek budujeme hrdé Česko“, dodává zakladatelka.

Na základě ratingu a skóringu odborného garanta projektu, kterým je CRIF – Czech Credit Bureau, vybírala porota z 17 887 společností vlastněných ženami a doporučila do semifinále 720 podnikatelek s ročním obratem od 10 miliónů korun. Do finále se pak přihlásilo 103 finalistek. V kategorii Malá společnost se letos kvalifikovalo 67 finalistek, v kategorii Střední společnost je to 22 finalistek, a konečně v kategorii Velká firma postoupilo 14 finalistek.

V České republice je registrováno 451 000 živnostnic a 58 000 obchodních společností výhradně ve vlastnictví žen. V Praze má sídlo téměř polovina těchto obchodních společností, nicméně bydlí zde jen pětina živnostnic. Zajímavostí je, že v posledních pěti letech vzniklo 42 % obchodních společností ve vlastnictví žen, avšak podnikání zahájilo jen 23 % živnostnic. Ženy tím čím dál více dokazují, že umí být v podnikání nejen solitéry, ale jsou schopné řídit i obchodní společnosti,“ sdělil k tématu podnikání žen místopředseda představenstva společnosti CRIF – Czech Credit Bureau, Pavel Finger.

Vítězky 9. ročníku projektu:

MALÁ SPOLEČNOST

  1. Virteco s.r.o. - Květoslava Havlínová
  2. Chalk, spol. s r. o. - Dana Hrabáková
  3. ZIDENTA s.r.o. - Ludmila Žižková

STŘEDNÍ SPOLEČNOST

  1. Westrans Děčín s.r.o. - Stanislava Heritesová Weigelová
  2. Brotrans, s.r.o. - Iva Rychecká
  3. Kv.Řezáč, s.r.o. - Martina Kyselková

VELKÁ SPOLEČNOST

  1. U & SLUNO a.s. - Marta Nováková
  2. BAIEROVÁ spol. s r.o. - Renata Roubínková Baierová
  3. RYOR a.s. - Eva Štěpánková

CENA ČSOB – VÝJIMEČNÁ PODNIKATELKA

  • MEDIROL s.r.o. - Diana Rysková

CENA ZA VÝJIMEČNÝ RŮST FIRMY – pod patronací Microsoft

  • Callis Inter, s.r.o. - Helena Mikulínová

CENA ZA INOVATIVNÍ ŘEŠENÍ – pod patronací České pojišťovny

  • Jarmila Podhorná

Hodnotící kritéria:

Do OCENĚNÍ ČESKÝCH PODNIKATELEK – OCP se mohou podnikatelky přihlásit na doporučení odborného garanta, který jejich firmu doporučil na základě analýzy. Ta zohledňuje dostupnost účetních závěrek za roky 2012–2014, minimální roční obrat firem od 10 milionů Kč (tržby roku 2014) a hodnocení iRating ve stupních 1–11. Splňovat musí pravidlo 100 % vlastnictví a českého občanství. Doba podnikání musí být minimálně 4 roky. Více o projektu naleznete na www.oceneniceskychpodnikatelek.cz

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.