Vítězové 19. ročníku Exportní ceny DHL UniCredit

Publikováno

Nejlepší čeští exportéři již 19. ročníku prestižní soutěže Exportní cena DHL UniCredit pod záštitou agentury CzechTrade byli oceněni za své úspěchy. Do letošního ročníku poslalo svou přihlášku rekordních 160 firem, z nichž podmínky účasti splnilo 143.

V kategorii Malá společnost, kde soutěžilo 62 firem, se na prvním místě umístila společnost Namara s.r.o., výrobce mléčných výrobků. V kategorii Středně velká společnost soutěžilo 81 firem. Vítězem je společnost FANS, a. s., která exportuje komponenty pro elektrárny a průmyslové podniky.

Soutěž byla letos v rámci kategorie Exportér teritoria zaměřena na země jihovýchodní Asie sdružené v organizaci ASEAN (Brunej, Filipíny, Indonésie, Kambodža, Laos, Malajsie, Myanmar, Singapur, Thajsko
a Vietnam), kde sklidila největší úspěchy společnost PROMA REHA, s.r.o. vyvážející zdravotnické vybavení
a nábytek. Celkem sem exportovalo 21 finalistů.

Ocenění „Nejúspěšnější klient CzechTrade“ získala společnost ZK-TERMOCHEM s.r.o., odborník na tlakové nádoby na plyny. V druhé kategorii pod patronací CzechTrade, kterou je „Exportní příběh roku“, nejvíce zaujala společnost Componenta Moravia s.r.o. vyrábějící komponenty pro sklářský průmysl.

„Našim cílem je usnadňovat českým firmám expanzi na zahraniční trhy, o což se snažíme už 20 let. A vítězové obou našich kategorií dokazují, že kvalitní české výrobky se umí v cizině prosadit. Pomoc našich zástupců
v zahraniční je nenahraditelná. To dokazuje vítěz první kategorie firma ZK - TERMOCHEM s.r.o., která vyhrála tendr na rekonstrukci elektrofiltrů pro tepelnou elektrárnu Ugljevik v Bosně a Hercegovině. Za každým velkým úspěchem navíc bývá i silný příběh. Společnost Componenta Moravia s.r.o. navazuje na tradiční výrobu sklářských forem, která má kořeny již v roce 1883. V roce 2010 se firma vyprofilovala ve společnost, která produkuje mimo sklářské formy i technicky náročné komponenty také pro ostatní průmyslová odvětví jako je letecký průmysl, motorsport nebo číslicově řízené stroje. Pro tuto novou oblast výroby začala společnost v roce 2014 používat marketingový název Componenta Perfecta,“
upřesňuje generální ředitel agentury CzechTrade, Radomil Doležal.

Vítězství v kategorii Globální exportér získala společnost ELKO EP, s.r.o., specialista na elektroinstalace, který má pobočky v osmi evropských a dvou asijských zemích. Společnost navýšila počet exportních zemí o 15 destinací oproti předchozímu roku a toto číslo stále roste.

Soutěž založila logistická společnost DHL Express CZ v roce 1997, aby motivovala vývozce ve snaze dobývat zahraniční trhy a získávat nová odbytiště pro své produkty. Od jejího počátku je soutěž pořádána pod záštitou vládní agentury CzechTrade. Generálním partnerem je UniCredit Bank. Spolupracuje opět i Asociace malých podniků a živnostníků ČR. Odborným garantem je společnost COFACE CZECH.

Přehled výsledků 19. ročníku Exportní ceny DHL UniCredit podle kategorií:

Středně velká společnost

1. místo – FANS, a. s.

2. místo – T-CZ, a. s.

3. místo – Progress-OK, a. s.

Malá společnost

1. místo – Namara s. r. o.

2. místo – Katanga s. r. o.

3. místo – MORIS design s. r. o.

Exportér teritoria – ASEAN

1. místo – PROMA REHA, s. r. o.

2. místo – B&Bartoni spol. s r.o.

Globální exportér

1. místo – ELKO EP Holding, SE

2. místo – PROMA REHA, s.r.o.

Nejúspěšnější klient CzechTrade

ZK-TERMOCHEM s.r.o.

Exportní příběh roku

Componenta Moravia, s.r.o. (Componenta Perfecta)

www.exportnicena.cz

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.