Od doby krize přibylo desetinásobně více podnikatelek než podnikatelů

Publikováno

Počet podnikatelských právnických i fyzických osob dosáhl v České republice v minulém roce rekordních čísel. Zatímco počet podniků a živnostníků na vedlejší činnost roste trvale, počet OSVČ v činnosti hlavní roste poprvé od doby světové krize. Hlavní podíl na příznivých statistikách přitom mají ženy v podnikání, jejichž počet od roku 2011 vzrostl vůči mužům desetinásobně.

Podle dubnové analýzy AMSP ČR a MPO v tomto pozitivním trendu hrají zásadní roli ženy. Za posledních šest let (2011 až 2017) nastal absolutní nárůst počtu žen podnikatelek 54 063, zatímco u podnikatelů byl nárůst jen desetinový, a to 5541. V posledním sledovaném období (2016–2017) byl absolutní nárůst počtu žen podnikatelek 7858, zatímco mužů podnikatelů přibylo 5734.

Předseda AMSP ČR Karel Havlíček uvádí: „Drobné služby, malý obchod, poradenství nebo vzdělávací podnikatelská činnost se začínají stávat doménou začínajících podnikatelek, které se prosazují na bázi důslednosti, zdravé rafinovanosti a nadšením pro věc. Hlavním důvodem vstupu žen do podnikání je jednak snaha o vlastní nezávislost a vyváženost rodinných příjmů, řada z nich ale začíná podnikat, protože jim zaměstnavatel neumožní pružnější pracovní dobu, například po mateřské dovolené.“

„Od roku 2013 postupně sleduji mezi ženami nejenom větší zájem o podnikání, ale zároveň také větší sebevědomí a jistotu, se kterou do podnikání vstupují. Věřím, že osvěta podnikání celkově, ke které dochází díky státním i soukromým subjektům, pomáhá v začátcích i ženám, které několik let váhaly. Další velkou podporou žen podnikatelek by mohl být ještě větší prostor pro vzájemné sdílení nejenom zkušeností, ale i konkrétních obchodů a zakázek,“ dodává Eva Čejková Vašková, zakladatelka projektu ŽENY s.r.o. a členka dozorčí rady AMSP ČR.

Projekt Podnikavá žena funguje od roku 2013 a od té doby mediálně i finančně podpořil stovky žen, které našly odvahu a pustily se do podnikání. Více než 10 tisíc registrovaných podnikavých žen na webu Podnikavá žena je zároveň největší webovou platformou pro podnikavé ženy v České republice.

Zdroj: AMSP ČR

Celý článek najdete v tištěné verzi TRADE NEWS 3/2018 na str. 9.

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.