Jak se letos změní legislativní pravidla tuzemského podnikání

Publikováno

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) představila tradiční balíček nejvýznamnějších legislativních změn, které ovlivní v dalším období tuzemské podnikatele. Pro další zvýšení vlivu firem a živnostníků na připravované zákony byla AMSP ČR současně pověřena ustanovit Legislativní radu MSP. Ta začala plnit svoji výkonnou roli v prosinci.

Mezi nejpozitivněji vnímané změny patří podle názoru malých a středních firem dlouho očekávaná změna v odpočtech na výzkum a vývoj a chystané vládní usnesení o definici rodinného podnikání s cílem vyšší podpory tohoto segmentu. Nejmenší živnostníci vidí jako nejlepší změnu opětovné navrácení maximálního limitu příjmu pro použití výdajových paušálů na dva miliony korun, což se jeví jako velmi pravděpodobné opatření, na kterém se Sněmovna v nejbližších týdnech zřejmě shodne. Pozitivně je vnímána i možnost vyššího přivýdělku v rámci dohod o pracovní činnosti a za dobré opatření považují podnikatelé zjednodušení režimu vyřizování ochranných známek.

Nejvíce negativně vnímají podnikatelé plánované zrušení karenční doby, což bude mít v době nedostatku pracovníků negativní dopad na všechny zaměstnavatele. Neúměrné zvýšení minimálních a zaručených mezd vadí zejména producentům v odvětvích s nízkou přidanou hodnotou. Nejmenší živnostníci se obávají i trvale vzrůstajících záloh na sociální a zdravotní pojištění, jež v součtu činí již více než 55 tisíc korun ročně. Roste i stravné, které musí zaměstnavatelé vyplácet svým pracovníkům vyjíždějícím do zahraničí.

Neutrálně je vnímána změna v investičních pobídkách, která nově umožní podporu výrazně méně subjektům, nicméně zase vzroste šance pro středně velké podniky a pro firmy investující do výzkumu a vývoje. Stejně tak jsou neutrálně vnímány očekávané elektronické neschopenky, a to zejména z toho důvodu, že podnikatelé zatím nedokáží odhadnout faktický dopad jejich zavedení. Stejně tak zvýšení limitu solidární daně není pro menší firmy větší téma.

Výhled do roku 2020

AMSP ČR současně představuje zákony, které zřejmě ještě nebudou mít bezprostřední dopad na firmy v letošním roce, nicméně v roce dalším budou již velmi aktuální. Za zcela stěžejní považují podnikatelé urychlené zásadní změny stavebního zákona, na kterém se začalo intenzivně pracovat a který je hlavní brzdou růstu dalších investic. Pozitivně jsou rovněž vnímány změny směřující k nižšímu DPH, k čemuž by mělo dojít na přelomu let 2019 a 2020. S obavami naopak podnikatelé sledují vyjednávání o změnách v zákoníku práce, kde hrozí několik negativních sociálních scénářů s přímými dopady na výkonnost firem. Neutrálně jsou ze střednědobých opatření vnímány další fáze a změny v EET, změny v insolvenčním zákoně a změny vyplývající z daňového balíčku, který zavádí řadu a omezuje přelévání zdanitelných zisků do států s nižším daňovým zatížením apod.

Zdroj: AMSP ČR

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.