Horentní sumy za zeleninu jdou do zahraničí - Bez skutečné garance kvality a nezávadnosti

Publikováno

Jíme málo zeleniny, přestože je zdravá. Alespoň ta tuzemská. U papriky z Maďarska či pekingského zelí z Polska však kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) odhalily několikanásobné překročení maximálních limitů zbytků pesticidů. AMSP ČR, která v rámci projektu Fandíme řemeslu sdružuje mimo jiné i Zelinářskou unii Čech a Moravy (ZUČM), upozorňuje na tato alarmující čísla.

Ročně zkonzumujeme zhruba 900 tisíc tun zeleniny, kontroly SZPI zmapují méně než jedno procento. Za rok jich bývá kolem 400. Všechna alarmující zjištění se ale týkají zeleniny z dovozu. Ta, kterou na trh dodávají tuzemští producenti, v posledních letech obstála bez problémů. Jenže dovoz kryje většinu tuzemské spotřeby.

Spotřeba zeleniny v ČR navíc stále výrazně zaostává za doporučeními Světové zdravotnické organizace (WHO). Podle ní by jí měl každý z nás denně zkonzumovat 400 gramů, ve skutečnosti je to jen 240 gramů na osobu a den. WHO své doporučení doprovází statistikou, podle níž je nízká spotřeba zeleniny a ovoce jedním z deseti nejrizikovějších faktorů globální úmrtnosti. Podle ní by se dodržováním výživových doporučení dalo ročně na celém světě zachránit 2,7 milionu životů.

Podle předsedy ZUČM Petra Hanky je Česko v pěstování zeleniny soběstačné jen zhruba ze třetiny. Hůře je na tom už jen Lucembursko. Naopak polští zelináři vypěstují až dvojnásobek vlastní spotřeby.

Zelenina s rodokmenem

Jediným způsobem skutečně efektivní kontroly je podle předsedy ZUČM kontrola celého pěstebního systému, který je dán pravidly integrované produkce zeleniny. „Mluvíme o ‚zelenině s rodokmenem‘, která je čerstvá, chutná a bezpečná pro spotřebitele,“ vysvětluje Petr Hanka. ZUČM chce tento přístup prosadit u celé domácí produkce.

Projekt Fandíme řemeslu, který organizuje AMSP ČR, usiluje o zvýšení prestiže řemesel v celé společnosti. „Připojilo se k němu přes dvacet cechů a řemeslných společenstev z nejrůznějších oborů, včetně ZUČM,“ připomíná generální ředitelka asociace Eva Svobodová.

Zdroj: AMSP ČR

Foto: archiv Farmy Bezdínek

Celý článek najdete v tištěné verzi časopisu TRADE NEWS 6 2019 na str. 9.

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.