Druhá šance pro malé podniky

Publikováno

Za posledních šest let vzrostl počet návrhů na insolvenci u malých firem téměř o devítinásobek. AMSP ČR mobilizuje k vytvoření možnosti řešit situaci zjednodušenou reorganizací.

Počty insolvencí sleduje dlouhodobý partner asociace, společnost Creditreform. Provedla analýzu zaměřující se na segment firem s obratem do 50 milionů korun, tedy podniků, které dnes mají pouze teoretickou šanci na řešení úpadku jinou formou než konkurzem, jež v podstatě směřuje k likvidaci firmy, nemluvě o ztrátách věřitelů. Z analýzy vyplývá, že zatímco v roce 2008 bylo u tohoto segmentu firem 226 návrhů na insolvenci, z nichž bylo 168 uznáno, v roce 2013 už se jednalo o 1973 návrhů a 1017 usnesení o úpadku. Zatímco u společností nad 50 zaměstnanců a nad 50 milionů korun obratu existuje možnost řešit insolvenci reorganizací, tedy určitou cestou oddlužení založenou na dohodě s věřiteli a umožnění firmě za přísných podmínek podnikat v určitém režimu, u malých firem je to prakticky nerealizovatelné.

AMSP ČR proto přichází se zásadním návrhem, a to vytvořit zákonný produkt i pro malé firmy, který by byl založen na podobném principu jako současná reorganizace, nicméně by se jednalo o výrazně jednodušší nástroj, zavedený ve velmi krátké době po prohlášení o úpadku. V současné době probíhají intenzivní jednání na ministerstvu spravedlnosti.

Zdroj: AMSP ČR

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.