Desatero podpory MSP na stole

Publikováno

Z tvrzení „Podporujeme malé a střední podniky“ se začíná stávat celospolečenské klišé, které se AMSP ČR jako vedoucí organizace hájící zájmy českých malých firem rozhodla rázně změnit.

Desítky koncepcí, strategií, pracovních a řídicích výborů vytvářených za účelem široké podpory segmentu firem, který generuje téměř 40 procent HDP, nepřinášejí žádné výsledky. Prakticky každá vláda si z pomoci malým podnikatelům dělala doposud pouze výkladní skříň svých aktivit, které ovšem končily s nevalnými výsledky. Asociace se proto rozhodla zažitý systém připomínající spíše blamáž než podporu změnit a vytvořila dokument nazvaný Jízdní řád podpory MSP. Ten představila klíčovým českým ministrům, členům parlamentu a šéfům rozhodujících agentur a státních organizací ovlivňujících podnikatelské prostředí.

Jízdní řád je dvoustránkový výčet nejdůležitějších úkolů, které by měla současná koalice vůči podnikatelům zvládnout. Poprvé vychází z požadavků Evropské unie, které jsou ovšem překlopeny do reálných tuzemských podmínek, a rovněž poprvé se cílové úkoly rozlišují na dopady do jednotlivých segmentů MSP.

„Dokážeme, že segment malých podnikatelů nepotřebuje sáhodlouhé strategie, ale že se jeho deklarovaná podpora dá vyřešit jedním listem papíru, selským rozumem a akceschopným aparátem ministerstev. Děsím se dalších pracovních výborů a jiných setkání, která jsou přehlídkou ztraceného času, pózováním pro média, ale bez konkrétního výsledku. Jízdní řád a tzv. Desatero úkolů je připraveno natolik jednoduše, že je musí pochopit každý. Malý počet úkolů je navíc i proto, že musíme bohužel vycházet z krátké životnosti každé doposud existující vlády,“ komentuje vydání Jízdního řádu podpory MSP předseda asociace Karel Havlíček.

Asociace si cení toho, že se s materiálem již začalo na jednotlivých ministerstvech pracovat a že až na technické detaily byly všechny požadavky všemi koaličními partnery v nejvyšším zastoupení přijaty. „V žádném případě se ale nespokojíme s ujištěním, že se máme vzájemně rádi a že se ministři pokusí body plnit. V dobrém slova smyslu půjdeme po každém ministrovi jako pes po špeku a nedáme mu chvíli klidu, dokud Desatero nedotáhneme do přijatelného cíle. Objektivně ale musím říci, že spolupráce s vládou je zatím na nadstandardní úrovni,“ upřesňuje nejbližší plány Havlíček.

Zdroj: AMSP ČR

Celý článek najdete v tištěné verzi TRADE NEWS 2/2014 na str. 7.

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.