Flexibilní úvazky zaměstnavatele netáhnou

Publikováno

Z průzkumu AMSP ČR mezi zaměstnavateli z řad malých a středních podniků vyplynulo, že nemají zájem zaměstnávat pracovníky na zkrácené pracovní úvazky.

Důvodem je podle jejich názoru související administrativa a také nereálnost těchto forem práce v některých provozech. Hlavní motivací pro zaměstnavatele pro vyšší míru využívání zkrácených pracovních úvazků by bylo snížení odvodů na sociální a zdravotní pojištění pro tyto zaměstnance.

Největší zájem o flexibilní pracovní úvazky mají matky s malými dětmi, a to nejen formou zkrácené pracovní doby (zejména u administrativních profesí, kde není problém pracovat na home office), ale i možnosti pracovat například dva celé dny v týdnu a další tři dny mít volno a plně se věnovat dítěti. Naopak osoby starší 50 let preferují plný pracovní úvazek. Často jde o reálnou potřebu zaměstnavatele u profesí, které na českém pracovním trhu nejsou pokryty mladšími nástupníky.

Průzkum byl proveden v rámci projektu Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce financovaného z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. CZ.1.04/5.1.01/77.00248

Zdroj: AMSP ČR

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.