Soutěž Nastartujte se 2020 má vítěze - KB a AMSP ČR pokračují v podpoře začínajících podnikatelů

Publikováno

Již 8. ročník grantového programu Komerční banky a AMSP ČR pro začínající podnikatele „Nastartujte se“, jehož byl TRADE NEWS opět mediálním partnerem, vyvrcholil oceněním vítězů. Odborná porota vybrala z přihlášených podnikatelských záměrů jako nejlepší Pealock, VR Education a Nachozeno.

Podmínky, tedy podnikatelský účet u KB a IČO staré maximálně dvacet čtyři měsíců, splnilo 65 projektů, o jeden více než loni. Kromě tří nejlepších vybraných porotou získal jeden, jemuž se podařilo nasbírat nejvíce hlasů na internetu, cenu veřejnosti. Celková hodnota výher je více než 1 milion korun.

1. místo: vítězný Pealock ochrání sportovní vybavení

Výhercem první ceny odborné poroty se stal projekt Pealock. Je to inovativní elektronický zámek pro sportovní vybavení, jako jsou lyže, kolo, ale i elektrokoloběžka, kočárek atd. Autor Marek Vala dostal tenhle nápad poté, co mu byly na horách v Rakousku ukradeny nové lyže. Hledal řešení, které by lidem pomohlo ochránit majetek, ale přitom nezabralo moc místa. A tak po třech letech vývoje spatřil světlo světa Pealock. Má pohybový senzor, integrovaný alarm 110 dB a je napojen na telefon uživatele. Tvoří jej malá krabička s elektronikou a pásek z odolného materiálu, uvnitř něhož jsou ocelová lanka, kevlarová výplň a vodiče připojené k alarmu. Pealock je velmi kompaktní a jednoduše jej můžete dát do kapsy cyklodresu či lyžařské bundy. Váží pouze 140 gramů.

2. místo: VR Education: školení jako v realitě

Na druhé příčce se umístilo VR Education, za nímž stojí tým ve složení Petr Sanetrník, Pavel Pavlas a Pavel Přecechtěl. Ti si s projektem budují pozici na rychle rostoucím trhu virtuální a rozšířené reality. Zabývají se primárně školením, pro které využívají 360stupňové video. Pomocí jejich aplikace jsou zaměstnanci školeni přímo „v prostorech“, kde budou pracovat. Navíc jde o levnější variantu, než by byla tvorba grafické animace. A proč se vlastně školit ve virtuální realitě? Protože je velký rozdíl přečíst si „nevstupujte do drah vysokozdvižných vozíků – nebezpečí úrazu“ anebo tam ve virtuální realitě vkročit a nechat se „srazit“.

3. místo: Nachozeno bez digi technologií

Třetí místo přiřadila porota projektu Nachozeno Dominika Rosenberga, Tomáše Noska a Daniely Pospíchalové. Jedná se o venkovní hru, která jde vstříc trendu „digitální abstinence“, tedy snaze strávit určitý čas bez mobilu, počítače apod. Hra je vytvořena pro konkrétní město: aktuálně je hotová Telč a před dokončením Liberec. Ve výchozím bodu hru rozbalíte a musíte zjistit, kam dál. Ve městě navštívíte několik míst, k nimž se vážou úkoly uložené v herních obálkách. Během hry, která vás postupně městem provází, plníte úkoly, řešíte záhady, a tím ho podrobněji poznáváte.

Cena veřejnosti: Výroba flašinetů – ateliér Petrov

Projektem s nejvíce hlasy od fanoušků, a tím pádem vítězem E15 Ceny veřejnosti, je projekt Františka Petroviče Výroba flašinetů – ateliér Petrov. Ten kombinuje tradiční řemeslo s moderní technologií. Výsledkem je jak mechanický, tak elektronický flašinet, které pan Petrovič nabízí svým zákazníkům.

Zdroj: KB

Celý článek najdete v tištěné verzi časopisu TRADE NEWS 6 2020 na str. 9.

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.