I podnikatelé mají zdarma přístup k technickým normám

Publikováno

Ministerstvo průmyslu a obchodu prostřednictvím České agentury pro standardizaci zpřístupnilo veřejnosti české technické normy. Například podnikatelé, kteří informace potřebují, se tak dostanou do on-line databáze zdarma.

Veřejnost tak může volně nahlédnout do téměř dvou stovek českých technických norem, na které odkazují právní předpisy, jejichž gestorem je Ministerstvo průmyslu a obchodu,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Uživatelé v on-line databázi tak najdou normy, na které odkazuje například energetický zákon, zákon o pohonných hmotách nebo vyhláška o energetické náročnosti budov.“

Technické normy jsou dostupné na portále Sponzorovaný přístup, který provozuje Česká agentura pro standardizaci. „Jediné, co je potřeba k získání přístupu, je jednoduchá registrace. S orientací v obsahu databáze pomůže uživateli podrobný vyhledávací formulář,“ říká ředitel České agentury pro standardizaci Zdeněk Veselý.

"Svaz průmyslu a dopravy vítá, že Ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s Českou agenturou pro standardizaci zajistily přístup nejen podnikatelské veřejnosti k plným textům českých technických norem, které jsou závazné na základě právních předpisů ČR. Nyní je zapotřebí, aby se k tomu přidala i ostatní ministerstva,“ říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Velmi mě těší, že se novelu zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, která umožňuje bezplatný přístup k technickým normám, v loňském roce úspěšně podařilo provést legislativním procesem,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu Jan Dejl.  

Právní předpis je mimo jiné nominován na Zákon roku 2020, kdy výsledky této ankety budou vyhlášeny už zítra, tj. v úterý 20. dubna 2021, odpoledne. Akci bude možné sledovat živě on-line na https://youtu.be/mLYyO40aN9g.

MPO prostřednictvím České agentury pro standardizaci nabízí on-line přístup zdarma do databáze technických norem také studentům technických vysokých škol. Podrobnosti jsou v této TZ.

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.