Ochutnávka nového TRADE NEWS

Publikováno
thumbnail

Vítám vás u dalšího čísla časopisu TRADE NEWS, tentokrát zaměřeného na region západního Balkánu, který si řada Čechů spojuje s odpočinkem během letních měsíců a přímořskou atmosférou plnou slunce. Nyní, kdy čtete tyto řádky, nám snad již konečně prosvítají paprsky naděje na cestu z temného období krize. V příštích měsících a letech bude hlavním cílem postpandemická obnova růstu a budování odolné a udržitelné ekonomiky. Významnou roli v tom sehraje zahraniční obchod, ve kterém se zaměříme jak na vztahy s našimi tradičními zahraničními partnery, tak i na diverzifikaci obchodních vazeb a hledání nových příležitostí pro české firmy.

Země západního Balkánu jsou pro naši ekonomickou diverzifikaci vhodným místem, jelikož mají s ČR historicky velmi silné hospodářské, politické a kulturní vazby. Možnosti pro jejich další rozvoj nejsou ani zdaleka vyčerpány a naše firmy nacházejí příležitosti v tradičních i inovativních odvětvích. Blízkost, ale i dynamika šesti států na jihovýchodním okraji Evropy si proto žádá naši zvýšenou pozornost, kterou ještě povzbudí příspěvky na následujících stránkách.

Západní Balkán je pro české podnikatele dobře známým teritoriem. Budovu prvního průmyslového podniku v celém Sarajevu – místního pivovaru – vystavěla v 80. letech 19. století firma z pražských Buben a až do druhé světové války byli všichni sládci bosensko-českého původu. Vazby na české produkty byly výrazně posíleny v meziválečné éře. V tehdy královské Jugoslávii vznikaly například textilní továrny Jugočeška financované investicemi z ČSR, továrna Borovo společnosti Baťa a významnými vývozci byly i Škodovy závody nebo brněnská Zbrojovka. Ekonomické vazby dále sílily také v období socialismu. Hospodářská struktura obou zemí se v mnoha ohledech doplňovala a jugoslávský trh byl pro československé zboží, zejména pro strojírenské výrobky, důležitým odbytištěm.

V novém tisíciletí si Česká republika se zeměmi bývalé Jugoslávie a s Albánií začala utvářet nové formy hospodářských vztahů. Kromě dnes již tradičních oblastí spolupráce, jako je energetika a těžba, strojírenství, zemědělství a doprava, nabízí nyní západní Balkán českým podnikatelům a investorům mnohem širší možnosti. S perspektivou integrace do EU realizují tamní státy řadu reforem k potřebné modernizaci ekonomiky. Ze zdrojů EU jsou financovány projekty na ochranu životního prostředí, rozvoj měst i venkova, zásadními kapitolami aktuálních investičních plánů jsou zelená transformace a digitalizace. České firmy se tedy zapojují do výstavby kanalizací a čističek odpadních vod, navrhují řešení pro nakládání s odpadem nebo se podílejí na modernizaci elektráren. Aktuálním trendem je spolupráce v oblasti chytrých měst, především s důrazem na řízení hromadné dopravy a parkování ve městech. MPO napomáhá těmto aktivitám mimo jiné v rámci zasedání společných orgánů vzniklých na základě mezivládních či mezirezortních dohod o hospodářské spolupráci, které máme podepsané se všemi zeměmi regionu.

Češi si zkrátka v prostředí západního Balkánu za posledních 140 let vybudovali velmi solidní značku a MPO je připraveno učinit vše pro to, aby tato složitá doba posunula naši vzájemnou spolupráci zase o něco dále.

Přeji vám pevné zdraví a příjemné letní měsíce.

Ing. Martina Tauberová, náměstkyně ministra pro řízení sekce Evropská unie a zahraniční obchod,

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.