Exportní pojišťovna EGAP pojistila export za jeden bilion korun

Publikováno

Objem vývozu českých exportérů podpořeného pojišťovnou EGAP dosáhl jednoho bilionu korun. Jedná se o součet všech obchodních případů, které pojišťovna realizovala za 29 let své existence. Čeští exportéři s jejím pojištěním za tu dobu vyvezli své zboží do 130 zemí světa.

„Třinácticiferná číslovka jeden bilion v sobě zahrnuje nejen velké investiční celky realizované českými exportéry v zahraničí, ale také dodávky například dopravních prostředků a dalšího zboží s vysokou přidanou hodnotou. Jsou to ovšem i zakázky malých a středních firem, které začínají už na stu tisíci korun. A v posledním roce do výčtu přibyla i pomoc záručního programu Covid Plus na pomoc exportujícím firmám zasaženým pandemií,“ vypočítává předseda představenstva EGAP Jan Procházka.

Úplně první pojistná smlouva, kterou exportéři v pojišťovně podepsali, představovala v roce 1993 dodávku pro petrochemický závod v Jordánsku za téměř 3 miliony dolarů. Mezi historicky největší obchodní případy patří například modernizace železniční tratě v Ázerbájdžánu. Od roku 2011 tam české firmy s pojištěním EGAP zmodernizovaly přes 900 kilometrů železnice za 750 milionů eur. Dále jsou to vodní elektrárny společnosti Energo-Pro v Gruzii, Bulharsku a Turecku. Letos dokončený projekt turecké elektrárny Alpaslan 2 v hodnotě 600 milionů dolarů přitom představuje největší českou investici v Turecku od roku 1989 a zároveň největší českou porevoluční investici do vodní energie.


Největší část vývozu pojištěného EGAPem připadá na zakázky z oblasti strojírenství (289 mld. korun), energetiky (264 mld. korun) a dopravy (217 mld. korun). V posledních pěti letech přitom rychle přibývá podpořeného vývozu z odvětví agroexportu (26 mld. korun) a zdravotnictví (23 mld. korun).


Celkový počet firem, které EGAP pojistil, je 675. Je ovšem prakticky nemožné propočítat, kolika českým firmám dosud pomohl, protože v případě velkých obchodních případů se nejedná jen o pomoc kontraktorovi, ale také všem dalším firmám, které se na zakázce podílejí. „Například aktuální výstavby nemocnic společností Vamed v Ghaně za 1,8 miliardy korun či v Trinidadu a Tobagu za 780 milionů korun znamenají zakázky pro desítky dalších českých firem, které se na projektech také podílejí,“ dodává Jan Procházka.

Nejžádanějšími pojišťovacími produkty jsou dlouhodobě pojištění vývozního odběratelského úvěru a pojištění investic v zahraničí. Dohromady tyto dva produkty představují zhruba tři čtvrtiny objemu pojištěného vývozu. Loni do nabídky dvacítky produktů pojišťovny přibyly záruky Covid Plus určené velkým exportujícím firmám, které se vinou pandemie dostaly do obtížné situace. Dosud EGAP schválil 125 záruk v objemu 25 miliard korun.


Celkem EGAP podpořil vývoz českých exportérů do 130 zemí světa, od Austrálie až po Zambii. V letošním roce navíc dosáhl rekordu, aktuální počet zemí, do kterých teď směřují pojištěné dodávky, je 48. Od začátku roku pojišťovna podpořila 97 exportujících firem. Vysoký zájem o pojištění vyvolává pandemie a s ní související ekonomické dopady.


Zdroj: EGAP

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.