Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela vede delegaci českých firem do Dubaje

Publikováno

Podpora českého exportu. To je hlavní téma pracovní cesty ministra Síkely do SAE. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela vede delegaci do Dubaje, kde ho čekají jednání s představiteli Spojených arabských emirátů (SAE), podpis mezivládní dohody a prezentace českých technologií na výstavě EXPO 2020. Cílem je posílení vzájemných ekonomických vztahů a podpora zájmů českých firem v regionu.

„Hlavním cílem naší cesty bude podpora české účasti na světové výstavě EXPO. Pod národní značkou City For The Future, kterou rezort průmyslu rozvíjí, představíme inovativní řešení pro chytrá a udržitelná města. Jde o projekt, ve kterém MPO spojilo síly se 32 českými firmami z řad technologických lídrů,“ říká ministr Síkela, jenž bude prvním členem české vlády, který výstavu EXPO v Dubaji navštíví.

„Na vzniku této ucelené nabídky českých inovativních řešení se podílely tři domácí rezorty (MPO, MMR, MZV) a jejich příspěvkové organizace, a také české zastupitelské úřady a kanceláře CzechTrade v zahraničí,” říká Martina Tauberová, náměstkyně pro EU a zahraniční obchod. Ve spolupráci s agenturou CzechTrade na půdě MPO vznikl koordinační tým, který má české technologie pro města budoucnosti posouvat na světové scéně i v budoucnu.

Ministr Síkela do Dubaje míří s delegací českých firem vedenou Svazem průmyslu a dopravy ČR (SP ČR). V rámci světové výstavy EXPO 2020 zahájí rotační expozici MPO věnovanou Smart City technologiím v českém pavilonu. Tato prezentace unikátních řešení obohatí na čtrnáct dní srdce této stálé expozice, systém S.A.W.E.R. – vyrábějící vodu ze vzduchu pro kultivaci pouště. „Dále podpořím oficiální účast ČR na veletrhu Arab Health, který patří mezi největší přehlídky výrobců zdravotnických prostředků na světě,” dodává ministr Síkela.

Dalšími cíli je posilování vazeb na českou obchodní komunitu v Dubaji a navázání a rozvoj kontaktů s místními inovativními firmami. „V rámci světové výstavy EXPO v prostorách českého pavilonu spoluorganizujeme networkingovou akci s panelovými diskuzemi na téma City For The Future,“ popisuje náměstkyně Tauberová.

Ministerstvo průmyslu a obchodu vnímá trh v SAE jako příležitost pro diverzifikaci českého exportu a uplatnění tuzemských technologií zejména v oblastech smart cities, letectví, energetiky, zdravotnictví, obranného průmyslu, automotive a železničního průmyslu. „Rád bych posílil vzájemné obchodní vztahy se SAE a podpořil české firmy ve využití příležitostí, které se jim na tamním trhu otevírají,“ říká ministr Síkela a dodává, že členové delegace zastupují všechna odvětví, ve kterých Česká republika se SAE chce navazovat intenzivnější spolupráci.

„Považuji tuto podnikatelskou misi za příležitost podpořit české exportéry. Jedná se navíc především o malé a střední firmy, na jejichž podporu se chci dlouhodobě zaměřit,“ říká ministr Síkela s tím, že také proto si na několikadenní pracovní cestu vyhradil čas i v době pracovního vytížení v souvislosti s povinnostmi v Česku. „Teprve včera večer jsem se vrátil z jednání neformální Rady ministrů EU ve francouzském Amiens, dnes letím do SAE, odkud máme návrat naplánován tak, abych stihl ještě středeční jednání vlády,“ dodává ministr.

V rámci jedné zahraniční mise podpoří MPO projekty zhruba 60 českých firem, které jsou v oborovém průřezu na špici českých leteckých a vesmírných technologií, zdravotnických výrobců, řadí se mezi jedničky ve světě e-commerce, poskytovatele chytrých řešení pro energetiku, logistiku, ekologii či chytré zemědělství. Český vývoz do SAE se pohybuje na úrovni 14 mld. Kč ročně, což SAE řadí na osmou příčku v pořadí nejvýznamnějších mimoevropských exportních trhů. Pozice SAE je významná i v regionálním kontextu coby vstupní brána do regionů Blízkého a Středního východu, Jižní Asie a východní Afriky.


Kontakt:

Vojtěch Srnka

tiskový mluvčí MPO

M +420 775 129 722

srnka@mpo.cz

www.mpo.cz

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.