AMSP ČR je připravena podílet se na pomoci Ukrajině

Publikováno

Praha, 24. února 2022 - Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) odsuzuje postup Ruska vůči Ukrajině. Shoduje se s hodnocením české diplomacie, která jej označuje za neobhajitelnou a ničím nepodloženou agresi a dává zapravdu prezidentovi republiky, že je třeba sáhnout k daleko tvrdším sankcím, než byly původně plánovány.

Jsme si zároveň vědomi, že tato situace a nekompromisní postoj, který k ní zaujímají všechny západní státy, budou mít dvojsečné dopady. „Sankce na jedné straně zasáhnou agresora, negativní vliv ale budou mít i na nás,“ konstatuje předseda představenstva AMSP ČR Josef Jaroš.

Je reálné očekávat například komplikace v platebním styku, pokud bude naplněn prezidentův apel na vyřazení Ruské federace z mezinárodní bankovní sítě SWIFT. „To může zcela změnit podmínky pro export do Ruska, ale i na Ukrajinu,“ upozorňuje členka představenstva a generální ředitelka AMSP ČR Eva Svobodová.

Zároveň musíme počítat s odlivem Ukrajinců, kteří dostanou povolávací rozkazy, z českých firem. Podle našich poznatků se to už děje. Stejně tak se musíme připravit na příliv utečenců z Ukrajiny do České republiky.

Musíme počítat i s tím, že ekonomice přinese celá tato situace další zdražování, další růst inflace a nervozitu na trzích.

I tak jsme ale připraveni podílet se podle našich sil a možností na pomoci Ukrajině. Jsme si vědomi, že na jejím území se v těchto chvílích bojuje o budoucí uspořádání Evropy i celého dnešního globalizovaného světa.


AMSP ČR sdružuje od roku 2001 na otevřené, nepolitické platformě malé a střední podniky, živnostníky i spolky. Je hlavním reprezentantem nejširšího podnikatelského segmentu v ČR, vedle legislativy, exportu, inovací, vzdělávání a financování MSP se zaměřuje na rodinné firmy, řemeslníky, začínající podnikatele, lokální producenty a pěstitele, malé obchodní a gastro provozovny, podnikatele 55+, ženy v podnikání a podnikatele na venkově. www.amsp.cz .

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.