AMSP ČR apeluje na vládu

Publikováno

Žádá okamžité a rychlé opatření ke snížení cen energií, zbrzdění inflace a předejití krachům firem.

AMSP ČR si vyžádala naléhavé zařazení bodu k cenám energií na jednání Podvýboru pro podnikatelské prostředí PSP ČR dne 13. 4. 2022. Malé a střední podniky se ve stále větším počtu obracejí na AMSP ČR s apelem na okamžité řešení obrovského nárůstu cen energií ze strany vlády i parlamentu. Řada menších firem má energeticky náročný provoz a nárůst cen se projevuje o více než 200 %. I přes různá interní opatření typu práce v noci, odpoledne či o víkendech nejsou firmy schopny ušetřit. Řešení v podobě fotovoltaiky jsou dlouhodobá a vyžadují investice, na které v současné době firmy bez dotací nemají vůbec prostředky. V otázce plynu není alternativa, technologie v provozech nelze rychle změnit na elektřinu nebo čerpadlo – jde o dlouhodobé investice v milionových částkách. Kogenerace pak s vysokou cenou za zemní plyn je úplně mimo realitu. Nabídka vlády v podobě zaručených úvěrů není pro firmy přijatelná. Firmy se nechtějí zadlužovat, chtějí ušetřit.

Podnikatelé se ptají, proč se část enormních zisků ČEZu nepoužije formou voucherů nebo dotací pro firmy a domácnosti?

Podnikatelé také poukazují na to, že vlády v okolních zemích situací řeší, stropují ceny energií i PHM, mírní situaci, ale česká vláda nečiní v tomto žádné konkrétní a rychlé kroky. Avizuje pouze, že analyzuje situaci, připravuje opatření v řádu měsíců apod., ale firmy hlásí, že tuto situaci po covidovém finančním vyčerpání rezerv nejsou schopny ustát další měsíce, zvažují uzavření provozů a ukončení činnosti. Žádají naléhavě řešit situaci ihned. Jako řešení navrhují zastropovat ceny energií cca na 4 Kč/kWh a poskytnout firmám jistotu pro investování a rozvoj v roce 2022. V opačném případě budou následovat důsledky liknavého přístupu vlády: menší odbyt, šetření občanů ČR, snižování investic firem, zastavení rozvoje, snižování odvodů ze mzdy zaměstnanců (propouštění) – dnes největší příjem do státního rozpočtu, zvýšení výdajů na sociální politiku, zvýšení úniků finančních prostředků (agentury na černém trhu práce a mzdy) a roztočení inflační spirály.

Zdroj: AMSP ČR

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.