Vítězové soutěže Equa bank Rodinná firma roku 2021

Publikováno

Soutěž Equa bank Rodinná firma roku objevuje každoročně inspirativní příběhy rodinných firem, jež úspěšně překonaly mnohá úskalí v podnikání, zakládají si na dobrém jménu, čestném jednání a tradici firmy, kterou zamýšlejí zachovat prostřednictvím svých následníků i pro další generace. Do jubilejního 10. ročníku se přihlásilo celkem 48 rodinných firem. Soutěž každoročně organizuje AMSP ČR. Generálním partnerem byla Equa bank, partnery jsou společnosti Deloitte a Slavia Pojišťovna. TRADE NEWS je od začátku jejím mediálním partnerem.

Vítězové, které vyhodnotila porota, jsou vyhlašováni ve dvou kategoriích: Malá firma (firmy do 50 zaměstnanců s obratem do 10 milionů eur) a Střední firma (firmy do 250 zaměstnanců s obratem do 50 milionů eur). Z každé kategorie je rovněž porotou vybráno pět nejlepších firem a z této TOP desítky volí široká veřejnost svého vítěze v Ceně veřejnosti.

„Rodinné podnikání zažilo v posledních dvou letech v souvislosti s koronavirovou krizí velkou zkoušku, která prokázala, že tento firemní segment je soudržnější než některé další,“ říká Josef Jaroš, předseda představenstva AMSP ČR. Krize podle něj současně odhalila zájem a chuť rodinných firem investovat a také poskytnout větší prostor nastupující generaci, zejména v oblasti digitalizace.

„Naše asociace dlouhodobě buduje základnu rodinných firem v ČR tím, že jim vytváří právní, ekonomické i poradenské zázemí. Ve spolupráci s univerzitní platformou zavádí výuku tzv. family business, sleduje statistiku rodinných firem, provádí průzkumy, organizuje mezinárodní projekty a tyto firmy medializuje. Rovněž pravidelně vyhlašuje soutěž o nejlepší rodinnou firmu roku – Equa bank Rodinná firma roku,“ shrnuje Eva Svobodová, členka představenstva a generální ředitelka asociace.

Kategorie Malá firma:

1. místo: Satturn Holešov spol. s r. o.

Rodinná firma s tradicí od roku 1992 působí v oboru elektronických komunikací a informačních technologií ve spojení s projekty ochrany životního prostředí, které kladou důraz na zadržování vody v krajině a snižování znečištění povrchových i podzemních vod nekontrolovaným vypouštěním odpadních vod z bodových zdrojů. Za své dlouhodobé inovační aktivity firma získala řadu ocenění (Inovace roku 2019, Vizionář 2019, Egovernment – The Best 2020 nebo Quality Innovation Award 2020). Nejprestižnějším oceněním je cena Strait of Magellan Award za inovace a průzkum s globálním dopadem, kterou jí udělila chilská nadace Imagen de Chile jako jediné firmě v ČR.

www.satturn.cz

2. místo + Cena veřejnosti: TisknuLevne.cz (Penda s.r.o.)

Rodinná společnost Penda je provozovatelem e-shopu a neustále se rozšiřující sítě 117 prodejen TisknuLevne.cz. TisknuLevne.cz je největším specialistou u nás v prodeji náplní do tiskáren a jedničkou na trhu v segmentu malých a středních podnikatelů a domácností. Kromě originálního spotřebního materiálu od více než padesáti značek prodává i velice oblíbené kompatibilní náplně vlastní značky TisknuLevne.cz.

www.tisknulevne.cz

3. místo: Vitaminátor s.r.o.

Firma dodává stoprocentní přírodní šťávy převážně z vlastního ovoce a zeleniny, které jsou určeny nejenom pro děti, ale pro všechny, kteří se zajímají o své zdraví. Novinkou v jejich sortimentu jsou ovocné přesnídávky v bio kvalitě. Rodinné vedení ručí za každý litr moštu, který opustí jejich moštárnu. Během několika posledních let dokázala firma rozvinout spolupráci s řadou škol, nemocnic, restaurací, prodejen se zdravou výživou a dalšími subjekty.

www.vitaminator.cz

Kategorie Střední firma:

1. místo: Grada Publishing, a.s.

Nakladatelství Grada založil v roce 1991 Roman Sviták. V současnosti jsou již zaměstnanci firmy jeho tři děti a připravují se, že jednou rodinnou firmu povedou. Zpočátku Grada vydávala počítačovou literaturu a postupně přidávala další obory. Dnes je třetím největším nakladatelstvím, které vydává knihy všech žánrů pod pěti značkami – Grada, Cosmopolis, Bambook, Alferia a Metafora. Ročně vyprodukuje až 500 novinek a také provozuje předplatné na e-knihy Bookport. Stále si drží pozici jedničky v odborné literatuře.

www.grada.cz

2. místo: EcoGlass, a.s.

Po třiceti letech úspěšného fungování společnosti založené na nejlepších tradicích českých sklářů její vlastníci, manželé Kočárkovi, předali vedení manželům Krutským, tedy dceři a zeťovi. Od založení v roce 1991 se EcoGlass postupně vypracoval mezi významné evropské výrobce přesně lisované technické skleněné optiky pro osvětlovací aplikace. Firma nabízí kompletní servis, počínaje optickým návrhem a výrobou prototypů přes fotometrickou kontrolu až po sériové dodávky. Výroba je založena na vlastních technologiích, patentovaném postupu lisování a výchozím materiálem je v naprosté většině české sklo.

www.ecoglass-optic.com/cs

3. místo: HTP s.r.o.

Podnik založil v roce 1996 Stanislav Tománek a v začátcích fungoval jako obchodní organizace podporující zahraniční společnosti při hledání výrobních kapacit v ČR a SR. V době, kdy se syn zakladatele Jan rozhodoval pro další studium, došlo v rámci rodiny k rozhodnutí začít budovat vlastní výrobní kapacity a zákazníkům dodávat výrobky vyráběné již pouze společností HTP. V současné době se soustřeďuje na vlastní výrobu technologiemi zpracování plechů laserem, lisování, robotického svařování, CNC frézování a velmi přesného soustružení, povrchových úprav, výrobků z gumy a plastů, doplněných výrobou montážních celků. Zákazníky jsou významné světové společnosti vyrábějící automobilovou a zemědělskou techniku, manipulační a stavební stroje, kolejová vozidla, medicínské a laboratorní přístroje. Firma nyní zaměstnává 145 pracovníků a do podnikání jsou aktivně zapojeni čtyři rodinní příslušníci.

www.htpcr.cz

Zdroj: AMSP ČR

Celý článek najdete v tištěné verzi časopisu TRADE NEWS 2 2022 na str. 8-9.

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.