Již 200 let směřují stroje a turbíny z První brněnské strojírny do celého světa

Publikováno

Společnosti skupiny PBS Group si letos připomínají 200 let výroby a inovací strojů dodávaných zákazníkům po celém světě. Špičkové výrobky se značkou PBS, jednoho z nejstarších strojírenských výrobců v Evropě i na světě, nacházejí své uplatnění v nejnáročnějších oborech letectví a energetiky. Na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně společnost oznámila klíčové novinky, inovace a investice pro následující roky.

První brněnská strojírna hned od svého založení v roce 1814 udávala tón v inovacích. Již od roku 1824 vyráběla parní stroje a jako první ve střední Evropě, od roku 1903 dodávala parní turbíny. „Od sedmdesátých let minulého století se důsledně budují kompetence v přesném slévárenství a především vývoji a výrobě malých spalovacích turbín určených do leteckých přístrojů. Ty dnes, na prahu třetího století života firmy, tvoří klíčové high-tech výrobky exportované do celého světa“, řekl Ing. Milan Macholán, generální ředitel PBS Velká Bíteš.  

Průlom v létání

PBS Velká Bíteš v letošním roce dosáhla několika významných úspěchů ve výrobě leteckých motorů.  Dne 4. září 2014 obdržel malý proudový motor TJ 100C typový certifikát od EASA (European Aviation Safety Agency) pod číslem EASA.E.O98. Jedná se o vůbec první proudovou pohonnou jednotku, která je certifikována pro civilní použití na kluzácích. Dalším letošním úspěchem je první let letounu RV 10 se zástavbou nově vyvíjeného turbovrtulového motoru TP 100. Letoun v červnu uletěl vzdálenost přes 2000 km, když z letiště DeLand na Floridě letěl na AirVenture Oshkosh ve Wiskonsinu. Tento letoun patří mezi nejoblíbenější ve své kategorii pro 2 až 4 pasažéry a do dnešní doby jich bylo vyrobeno již více než 8000 kusů.

Největší slévárna přesného lití

Díky více než čtyřicetileté zkušenosti, neustálému zdokonalování výrobního procesu a investicím do špičkového výrobního vybavení dnes patří mezi špičkové evropské výrobce a je největší slévárnou přesného lití v České republice. Na slévárně aktuálně PBS Velká Bíteš dokončuje investici ve výši 78 mil. Kč do inovace procesu výroby přesně litých odlitků žárových částí leteckých motorů, stacionárních plynových turbín a radiálních kol turbodmychadel. Klíčovými částmi této investice jsou pořízení nových vakuových pecí a louhovací linky, která umožní výrobu přesných lopatek turbín s dutinou, což dnes patří ke špičce výroby pro energetická zařízení.

Silný hráč na evropském energetickém trhu

V červnu se do skupiny PBS GROUP začlenila První brněnská strojírna se sídlem v Brně, která vyvíjí a vyrábí průmyslové kotle. V synergickém působení s výrobcem turbín, PBS ENERGO tak vzniká silný hráč na evropském energetickém trhu. Obě společnosti se strategicky orientují na komplexní řešení v získávání energie spalováním biomasy a komunálního odpadu a dále v chemickém a petrochemickém průmyslu. Energetika se tak stává dalším z pilířů společnosti.

Příkladem úspěšného propojení je bioelektrárna v Kutné Hoře, kam PBS dodalo kotel na spalování slámy a PBS ENERGO turbínu o výkonu 7MW. V poslední době PBS ENERGO získalo zakázku na dodávku turbosoustrojí o výkonu 4 MW v hodnotě 8 mil. EUR pro maďarského výrobce hnojiv Nitrogénművek s realizací v roce 2015. Zcela aktuální akvizicí je pak dodávka kondenzační turbíny s výkonem 2,6 MW využívající odpadní teplo ve sklářské společnosti Guardian ve Velké Británii.

Zdroj: PBS

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.