EGAP pojišťuje víc exportu než před kovidem, v pol. za 24,6 mld. Pojišťovna také vymohla 1,3 mld.

Publikováno

Objem českého vývozu podpořeného exportní pojišťovnou EGAP dosáhl v letošním pololetí částky 24,6 miliardy korun. To je v meziročním srovnání nárůst o 27 procent, a zároveň o 16 procent víc než v pololetí předkovidového roku 2019. Pojišťovně se letos také daří mimořádně úspěšně vymáhat pohledávky. Během prvních šesti měsíců získala z obchodních případů s pojistnou událostí 1,3 miliardy korun. Případná vysoká očekávání směrem k celoročním výsledkům ovšem pojišťovna tlumí, protože do čísel ještě výrazně promluví výpadek trhů, o které připravila exportéry válka na Ukrajině.

Největší objem podpořeného exportu, zhruba tři čtvrtiny, letos čeští vývozci směřují do Asie. Nejčastěji se přitom jedná o firmy ze strojírenského odvětví. Mezi podpořenými exportéry naleznete ale také třeba výrobce keramiky, domácích potřeb či pivovar. Například nejvzdálenějším trhem je v tuto chvíli Nový Zéland, kam z Česka směřují umělá hnojiva či Kanada s dodávkami technologií pro tamní elektrárnu,“ přibližuje předseda představenstva EGAP Jan Procházka.

Závažný problém ovšem představuje výpadek trhů Ruska, Běloruska a Ukrajiny, o které nejen české exportéry připravila válka. Pojišťovna EGAP zastavila pojišťování do Ruska i Běloruska. Bohužel také musela – jako všechny exportní pojišťovny hospodařící s veřejnými penězi – dočasně pozastavit pojišťování na Ukrajině. Ačkoli EGAP dlouhodobě snižuje angažovanost v Rusku, kde je nyní ve srovnání s rokem 2017 jeho expozice pouze čtvrtinová, řadě jeho klientů trh Ruska, Běloruska a Ukrajiny chybí. Dá se tak předpokládat, že druhá polovina roku 2022 přinese výrazně nižší objem podpořeného exportu. Dobrou zprávou naopak je, že se z obchodních případů v těchto zemích podařilo EGAPu od začátku válečného konfliktu získat na splátkách přes 3 miliardy korun, a že odhadovaná ztráta způsobená válkou tak bude výrazně nižší, než se obecně očekávalo.

EGAP vymohl 1,3 miliardy. Hospodaří se ziskem 455 milionů

Mimořádně úspěšný je letos EGAP v oblasti vymáhání pohledávek. Z obchodních případů, které skončily v minulosti pojistnou událostí, se pojišťovně podařilo získat částku 1,3 miliardy korun. Jedná se většinou o historické obchodní případy pojišťovny starší 10 let. V pololetí letošního roku pojišťovna hospodařila se ziskem 455 milionů korun.

Celkový objem českého exportu podpořeného EGAP aktuálně přesahuje částku 1 bilion korun. Za 30 let fungování EGAP tak podpořil vývoz českých exportérů do 130 zemí světa, od Austrálie až po Zambii. Mezi historicky největší obchodní případy patří například modernizace železniční tratě v Ázerbájdžánu. Od roku 2011 tam české firmy s pojištěním EGAP zmodernizovaly přes 900 kilometrů železnice za 750 milionů eur. Dále jsou to vodní elektrárny společnosti Energo-Pro v Gruzii, Bulharsku a Turecku. Loni dokončený projekt Turecké elektrárny Alpaslan 2 v hodnotě 600 milionu dolarů přitom představuje největší českou investici v Turecku od roku 1989 a zároveň největší českou porevoluční investici do vodní energie.


Kontakt:

Jan Černý
tiskový mluvčí EGAP

Mob.: +420 775 852 535
cerny@egap.cz

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.