Ministerstvo financí vyšlo vstříc požadavku AMSP ČR: Elektronická evidence tržeb se bude zavádět pos

Publikováno

Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR se podařilo dojednat s Ministerstvem financí ČR kompromis v zavádění elektronické evidence tržeb. Systém se nebude zavádět pro všechny podnikatele současně, ale odstupňovaně. AMSP ČR apelovala na ministra financí Andreje Babiše a jeho tým, aby se z důvodu očekávaného chaosu odstupňovalo zavádění do režimu jednoho roku.

Ministerstvo financí požadavek asociace akceptovalo, zavádění bude skutečně postupné, nicméně nebude se jednat o horizont dvanácti měsíců, ale pouze šesti. Od 1. ledna 2016 by měly evidenci podléhat restaurační, stravovací a ubytovací služby, od 1. dubna 2016 pak maloobchod/velkoobchod a následně od 1. července 2016 ostatní činnosti, například kadeřníci, obuvníci, svobodná povolání atd. AMSP ČR oceňuje rozumný přístup ministerstva, který dává šanci na přípravu jak podnikatelům, tak implementačním firmám i státním úředníkům.

„Je to rozumné řešení, byť jsem názoru, že i tak to bude velmi hektické. Uvědomme si, že se bude jednat o největší zásah do historie tuzemského maloobchodu za poslední generaci. Změna se dotkne téměř 500 tisíc takzvaných přípojných míst u desetitisíců firem. Tyto kroky podporujeme, ale varujeme před zjednodušováním celého režimu, bude to časově i finančně náročné. Takzvaný chorvatský vzor, založený na jednoduchém mobilním připojení, vypadá přijatelně, ale skladba jejich maloobchodu a služeb je úplně odlišná, nemluvě o počtu přípojných míst. Jsem rád, že se nám snad i podařilo ministerstvo přesvědčit, že dříve uvažovaná účtenková loterie je nesmyslný experiment, který navíc totálně selhal na Slovensku,“ konstatuje Karel Havlíček, předseda představenstva AMSP ČR.

Zdroj: AMSP ČR

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.