Češi si u rodinných firem rádi připlatí

Publikováno

Pro dvě třetiny Čechů je důležité, zda výrobky a služby, které nakupují, pocházejí od českých rodinných firem. Devět z deseti je navíc ochotno si za tyto výrobky připlatit. Nejraději Češi u rodinných firem kupují potraviny (87 %), řemeslné výrobky (75 %), služby (44 %) a oblečení a obuv (37 %). Vyplynulo to z průzkumu, jejž si nechala vypracovat Equa bank u příležitosti vyhlášení ceny veřejnosti v soutěži Equa bank rodinná firma roku, kterou organizuje ve spolupráci s AMSP ČR.

„Význam rodinných firem v České republice pomalu roste a zákazníci dávají stále častěji přednost jejich produktům a službám. Tento trend potvrzuje i náš průzkum. Současně jsou tyto firmy pro národní hospodářství velice důležité, neboť umí flexibilně reagovat na změny poptávky či respektují specifika dané oblasti. V některých západoevropských zemích produkují až 80 % HDP. I my máme hned několik příkladů firem, které před 25 lety začínaly v garáži nebo na půdě a dnes exportují výrobky do celého světa. Doufáme, že takových úspěšných příkladů bude čím dál více,“ uvádí David Řehoř, ředitel rozvoje obchodu firemního segmentu Equa bank.

Rodinné firmy jsou pro dvě třetiny Čechů především symbolem tradice. Každý druhý Čech považuje výrobky a služby rodinných firem za kvalitní, 46 % dotazovaných uvádí, že tyto firmy se vyznačují spolehlivostí. Nejčastějšími důvody, které Čechy motivují k vyhledávání výrobků a služeb rodinných firem, jsou pak kvalita (71 %), osobní přístup k zákazníkovi (54 %) a podpora místní produkce (49 %).

Zdroj: Equa bank

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.