Budeme znovu hrdi na kvalitní řemeslo?

Publikováno

Podpora řemesel v ČR je v žalostném stavu. Ačkoliv je kvalitní řemeslo základem infrastruktury a vizitkou regionů, diskuze o něm je velmi povrchní a neodborná. Zatímco v okolních zemích má řemeslo neoddiskutovatelné společenské postavení, u nás se polemika zužuje pouze na ekonomické faktory, založené na tzv. paušálech a práci na švarcsystém.

Výsledkem je klesající odbornost, nechuť jít se vyučit, regionální nevyrovnanost a naprostá společenská absence hrdosti na dobře odvedenou řemeslnou práci. Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR letos zahájila mohutnou ofenzivu na podporu české dovednosti a tradice, jejíž součástí je zcela unikátní průzkum mezi více než tisíci respondenty z řad české populace i řemeslníků samotných.

Největší přítěží současných řemeslníků je konkurence nekvalifikovaných živnostníků, kteří škodí pověsti poctivého řemesla. Následuje druhotná platební neschopnost a štvanice státu na živnostníky. Anketa, jejímž partnerem byla Komerční banka a tradičně ČSÚ, jasně vystihla největší svízele tuzemského řemesla. Příliš jednoduchý vstup do odvětví, neserióznost v rámci smluvních vztahů a trvalé osočování živnostníků jsou zřetelné odpovědi stávajících řemeslníků. Naopak povzbudivé jsou výsledky průzkumu mezi spotřebiteli, kteří vnímají řemeslo jako nenahraditelnou službu a ruční práce se stále těší jejich velkému zájmu.

Předseda AMSP ČR Karel Havlíček k tomu uvádí: „Ať se nám to líbí či ne, musíme všichni z hrušky na zem, přestat emotivně omílat škodlivost paušálů a uvědomit si, že pokud nebudou mladí lidé chodit na učňovské obory, začne nám téct do bot. Klempíře nebo pokrývače těžko nahradíme čínským importem.“

Zdroj: AMSP ČR

Celý článek si přečtete v tištěném vydání TRADE NEWS 2/2014 na str. 9.

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.