Příjem žádostí do OPPIK už v létě

Publikováno

AMSP ČR denně konzultuje a monitoruje situaci ohledně nových výzev 2014 až 2020 Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK). Na základě jednání mezi náměstkem ministra průmyslu Tomášem Novotným a předsedou AMSP ČR Karlem Havlíčkem by mělo být do konce dubna vypsáno 11 výzev, obratem se zahájí příjem registračních žádostí a po přibližně třech měsících i příjem plných žádostí. Po dalších třech měsících, tedy v listopadu 2015, by měly zasednout první hodnoticí komise. Čerpání prostředků z nových výzev by tak mohlo začít v prvním čtvrtletí 2016.

Jedná se zejména o výzvy tzv. prioritní osy 1, tedy zaměřené na inovační projekty, duševní vlastnictví, centra průmyslového výzkumu, vývoje a inovací, realizace experimentálního vývoje, partnerství mezi MSP, klastry apod. Následovat bude prioritní osa 2, zaměřená na podnikatelské záměry mikropodniků v ICT, služby pro MSP umožňující vstup na zahraniční trhy nebo třeba rekonstrukce a modernizace nemovitostí. AMSP ČR rovněž vyhodnocuje dočerpání původních výzev z Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI, 2007–2013), kde došlo k zásadnímu posunu a podle posledních informací je reálné, že se podaří dočerpat téměř celou částku z původních alokací pro podnikatele.

„Výbor pro strukturální fondy AMSP ČR pracuje nyní opravdu intenzivně, informujeme podnikatele o stavu dočerpávání OPPI a hlavně monitorujeme a objektivně vyhodnocujeme reálné termíny prvních výzev a hodnocení OPPIK. Spekulace médií a netrpělivost podnikatelů je pochopitelná, ale my se snažíme zaměřit na výsledek a pomoci jak v rovině připomínkové přípravy nových výzev, tak ve smyslu přesné informovanosti o časovém průběhu výzev. V každém případě musíme pozitivně hodnotit práci MPO a CzechInvestu, neboť to vypadá, že se podaří rozdělit mezi podniky prakticky všechny prostředky z původního OPPI a že budou brzy připraveny výzvy a možnosti podávat registrace k OPPIK. Zásadní informace je to, že se vypíše naráz jedenáct výzev, což znamená, že se budou přes léto podávat plné žádosti zatím v nevídané míře. Na to se musí jak žádající, tak konzultační firmy připravit,“ konstatuje Karel Havlíček.

Zdroj: AMSP ČR

Celý článek najdete v tištěné verzi TRADE NEWS 2/2015 na str. 8.

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.