Rodinná firma je výhoda

Publikováno

„Historicky největší tuzemský průzkum v pěti stovkách rodinných firem překvapivě ukázal, že hovořit u rodinných klanů o prodeji přestává být tabu a že rodinné firmy už nejsou zahleděné pouze do vlastní kuchyně a nebojí se vyslat potomky na zaučení jinam,“ komentuje výsledky nedávného průzkumu AMSP ČR její předseda Karel Havlíček.

Výsledky dále ukazují, že v polovině rodinných firem již pracují děti majitelů. Většina z dotázaných přitom považuje za velmi důležité, aby jejich rodinný příslušník, který firmu převezme, měl zkušenosti z jiné firmy. Drtivá většina majitelů je toho názoru, že firmu je potřeba předat ještě za života, protože podle většiny oslovených předání podniku prostřednictvím závěti není dobrá varianta. A dvě třetiny firem neuvažují o jiné variantě, než že i další generace převezme firmu jak na vlastnické, tak manažerské úrovni. Podle tří ze čtyř majitelů by se mělo začít mluvit s potomky o jejich budoucím zapojení a předání do 21 let. Polovina z nich považuje za ideální věk ještě před dospělostí potomků. Většina dotázaných považuje charakter rodinné firmy za výhodu pro fungování podniku.

Nejčastěji přitom v této souvislosti zmiňuje flexibilitu, stabilitu, atmosféru ve firmě a etiku. Vnímané nevýhody jsou oproti tomu spíše marginálního charakteru. Největším problémem v očích zástupců firem je získávání zaměstnanců, kteří nejsou členy rodiny. To cítí více než třetina respondentů. Oproti loňskému roku mají letos zástupci firem v menší míře pocit, že jim charakter jejich firmy pomáhá v očích zákazníků. Zatímco v roce 2014 vidělo výhodu rodinného podniku v očích zákazníků 70 % firem, letos je to jen polovina.

„Zlepšit pohled veřejnosti na rodinné firmy je jedním z cílů soutěže Equa bank Rodinná firma roku (EBRFR). Proto jsme loni nově uvedli i Cenu veřejnosti a letos v ní budeme pokračovat. Nově se do soutěže mohou přihlásit firmy s historií pouze pěti let na trhu a s obratem až do 50 milionů eur. Tímto krokem chceme dát šanci i mladším firmám nebo naopak i těm starším, zavedenějším, s vyšším obratem. Reagujeme tak na požadavky firem, které se objevily vloni,“ uvádí David Řehoř, ředitel rozvoje obchodu firemního bankovnictví Equa bank, která je generálním partnerem soutěže EBRFR.

Do soutěže se můžete přihlásit až do konce září. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne 3. listopadu již tradičně na Dni podnikatelů ČR, který v Praze pořádá AMSP ČR. Více: www.rodinnafirmaroku.cz

Zdroj: AMSP ČR

Celý článek najdete v tištěné verzi TRADE NEWS 3/2015 na str. 9.

 

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.