Pokračujeme v podpoře podnikání na venkově

Publikováno

Představitelé AMSP ČR se setkali s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou a jeho náměstkem Zdeňkem Adamcem. Jednání navázalo na klíčovou aktivitu asociace posledních měsíců, která spočívá v masivní podpoře podnikání na venkově. Podpora řemesel a drobných služeb, malých vesnických koloniálů, restauračních zařízení nebo podnikání církve v regionech se stává heslem AMSP ČR, a proto mobilizujeme všechny rozhodující instituce ke zvýšené aktivitě. Jednání bylo velmi konkrétní a zahájilo zatím největší spolupráci mezi malými podnikateli a rezortem zemědělství.

Projekty Fandíme řemeslu, Malý obchod, Rodinná firma nebo spolupráce s Českou biskupskou konferencí patří mezi aktivity AMSP ČR, které plní dlouhodobé poslání asociace: udržet stabilitu regionů a malých obcí prostřednictvím mikropodnikání. Toho dosáhneme pouze za předpokladu, že maximálně zjednodušíme vstup do mikropodnikání, zminimalizujeme daňové zatížení, vytvoříme pobídky pro zaměstnávání na venkově a podpoříme růst regionálních malých firem na bázi investiční. Zvýšenou podporu hodláme prosazovat v geograficky nebo demograficky náročných regionech. Toto jsou hlavní požadavky, s nimiž AMSP ČR postupně vyjednává podmínky pro OSVČ a malé regionální podnikatele s klíčovými rezorty (MPSV, MF, MPO). Ministerstvo zemědělství, které má v gesci podporu venkova, včetně podnikatelských aktivit, je pro rozvoj malého podnikání jedním z nejdůležitějších rezortů. Zahájení úzké spolupráce se zástupcem nejširší skupiny malých firem, AMSP ČR, je proto logickým krokem.

Karel Havlíček k tomu uvádí: „Systematická podpora OSVČ a malých firem v regionech a obcích se musí překlopit z marketingových frází do činů, jinak se z vesnic stanou v brzké době skanzeny. Pro nás je to prioritní cíl, ze kterého neustoupíme ani o milimetr, a proto cíleně vyjednáváme s každým ministerstvem konkrétní formy podpory. S MPSV připravujeme dotaci pro zahájení podnikání, s MPO průběžné podpory malých investic, s MF daňové úlevy. S ministrem zemědělství jsme rozjednali podporu malých investic na venkově, záruk pro drobné podnikatele a podporu řemesel, která vyvrcholí největším projektem AMSP ČR v roce 2016, Rokem řemesel. V nejbližší době vydáme manuál podnikání na venkově, ve kterém přehledně představíme všechny formy národní i evropské podpory jak pro začínající, tak stávající podnikatele.“

Zdroj: AMSP ČR

Celý článek najdete v tištěné verzi TRADE NEWS 4/2015 na str. 9.

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.