Známe letošní štiky českého byznysu

Publikováno

Prestižní ekonomický žebříček Štiky českého byznysu představil vítěze dvanáctého ročníku. Pořadí dominuje především plzeňský strojírenský podnik OLBRICH - CZ, spol. s r.o., který se stal celorepublikovým vítězem. Porota rovněž udělila titul Česká štika, a to jihočeské společnosti Mráz Agro CZ, s.r.o., která se zabývá moderní potravinářskou a zemědělskou výrobou. Žebříček Štiky českého byznysu založila společnost Coface Czech počátkem roku 2005, aby identifikoval rostoucí české podniky s dobrými výsledky hospodaření a dobrou úrovní likvidity a finanční stability. Na schválení vítězů se popré podílela v roli generálního partnera společnost Vodafone a v roli hlavního partnera společnost PwC Česká republika.

Postup výběru firem do žebříčku roku 2015 shrnuje Martin Růžička, Country Manager úvěrové pojišťovny Coface, která je zakladatelem žebříčku: „Do výběru Štik českého byznysu jsme zařadili řádově 40 tisíc firem, u kterých jsme měli k dispozici jimi zveřejněné kompletní finanční údaje za poslední tři roky. Dále jsme z nich vybírali jen firmy, které splňují kritéria žebříčku, např. mají obrat větší než 10 mil. EUR, či mají alespoň jednou za poslední tři roky jeden kladný hospodářský výsledek. Po aplikaci výběrových kritérií jsme dopočetli Index 1000, který je agregovaným ukazatelem ekonomických ukazatelů ziskovosti, likvidity, růstu obratu a zadluženosti. V závěru jsme tak již pracovali jen s počtem 1035 firem z celé České republiky, u kterých jsme sestavili jejich celorepublikové pořadí a pořadí v jednotlivých krajích.“

Na českém trhu je mnoho šikovných a pracovitých podnikatelů. Spíše než na velikosti firmy však podle mne záleží na stabilitě růstu a dlouhodobém plánu. Proto jsme se ve Vodafonu rozhodli podpořit již 12. ročník projektu Štiky českého byznysu, do kterého jsou nominovány prudce, ale zároveň stabilně, rostoucí firmy. Podpoře malých a středních podnikatelů se věnujeme dlouhodobě. Již několik let jsme každoročně partnerem soutěží Firma roku a Nápad roku. Generální partnerství Štik je tak jen dalším logickým rozšířením těchto aktivit. Vodafone klade velký důraz na regiony a dlouhodobě se v nich věnuje rozšiřování nejnovějších technologií. V současnosti Vodafone pokrývá již 96 % populace signálem LTE a na rozdíl od konkurence se zaměřil nejprve na mimoměstské oblasti, ve kterých je často jediným poskytovatelem rychlého internetového připojení,“ říká Milena Linhartová, ředitelka prodeje firemním zákazníkům ve Vodafonu.

„České podniky těží z hospodářského oživení. Průzkum, který poradenská společnost PwC udělala mezi rodinnými firmami ve střední a východní Evropě ukázal, že téměř polovina dotázaných považuje inovace za klíčovou výzvu pro následujících pět let. Šest z deseti dotázaných se nejvíce obává toho, že nebudou schopni získat kvalitní lidi, kteří jim pomohou zvládnout výzvy, jako jsou právě inovace. Země našeho regionu jsou relativně malé, proto zdejší rodinné firmy očekávají, že v následujících pěti letech budou tržby ze zahraničí tvořit téměř 30 % jejich výnosů,“ říká Zenon Folwarczny, ředitel v daňovém oddělení poradenské společnosti PwC ČR, která je hlavním partnerem Štik českého byznysu.

Přehled výsledků 12. ročníku ekonomického žebříčku Štiky českého byznysu:

CELOREPUBLIKOVÝ VÍTĚZ

OLBRICH - CZ, spol. s r.o.

ČESKÁ ŠTIKA zvláštní cena poroty

Mráz Agro CZ, s.r.o.

KRAJSKÉ VÝSLEDKY

JIHOČESKÝ KRAJ

  1. Mráz Agro CZ, s.r.o.
  2. Linde Pohony s.r.o.
  3. AGRA GROUP a.s.

JIHOMORAVSKÝ KRAJ

  1. ASPIRE SPORTS, s.r.o.
  2. DEICHMANN-OBUV s.r.o.
  3. ELKO TRADING, spol. s r.o.

KARLOVARSKÝ KRAJ

  1. KE Ostrov - Elektrik s.r.o.
  2. Dřevo Ziegler ML, s.r.o.
  3. Lázně Františkovy Lázně a.s.

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ

  1. Charvát a.s.
  2. VEBA, textilní závody a.s.
  3. J 4  s.r.o.

LIBERECKÝ KRAJ

  1. Microcell PU Tschechien s.r.o.
  2. Fehrer Bohemia s.r.o.
  3. Galvanoplast Fischer Bohemia, k.s.

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

  1. Vyncke s.r.o.
  2. Mayr-Melnhof Pellets Paskov s.r.o.
  3. CROMODORA WHEELS s.r.o.

OLOMOUCKÝ KRAJ

  1. Senior Flexonics Czech s.r.o.
  2. Windmöller & Hölscher Prostějov k.s.
  3. OP papírna s.r.o.

PARDUBICKÝ KRAJ

  1. KOH-I-NOOR PONAS s.r.o.
  2. Herbacos Recordati s.r.o.
  3. Rieter CZ s.r.o.

PLZEŇSKÝ KRAJ

  1. OLBRICH - CZ, spol. s r.o.
  2. BORGERS CS  spol. s r.o.
  3. LOXXESS Bor s.r.o.

PRAHA

  1. CHEMOPROJECT NITROGEN a.s.
  2. Biesterfeld Silcom s.r.o.
  3. HEIDENHAIN s.r.o.

STŘEDOČESKÝ KRAJ

  1. Faurecia Exhaust Systems s.r.o.
  2. TAMERO INVEST s.r.o.
  3. TRW Autoelektronika, s.r.o.

ÚSTECKÝ KRAJ

  1. Hüttenes-Albertus CZ s.r.o.
  2. Chart Ferox, a.s.
  3. SANDVIK CHOMUTOV PRECISION TUBES spol. s r.o.

VYSOČINA

  1. Automotive Lighting s.r.o.
  2. Swoboda CZ s.r.o.
  3. ALTREVA spol. s r.o.

ZLÍNSKÝ KRAJ

  1. TOMATEX Otrokovice, a.s.
  2. MORAVIA CANS a.s.
  3. ROBE lighting s. r. o.

Zdroj:

Agentura Helas, s.r.o.

Petra Křapová, Senior Production Manager

Tel: 220 570 708

Email: helas@helas.org

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.