Známe vítězky 8. ročníku Ocenění Českých Podnikatelek

Publikováno

Kdo jsou šikovné české ženy, které se podílejí na úspěchu české ekonomiky? Každý ročník přináší nové podnikatelské příběhy, které však mají dvě věci společné – vnitřní sílu a touhu jít za svým cílem.

Nejúspěšnější české podnikatelky získaly ocenění ve třech kategoriích podle velikosti firmy a také tři speciální ocenění pod patronací generálního a hlavních partnerů projektu. Projekt Ocenění Českých Podnikatelek byl založen v roce 2008 a jeho cílem je podpora českých žen, podnikatelek.

„Už jen samotná účast přináší českým podnikatelkám nové zkušenosti a inspiraci. Projekt není jen prostředkem ke zviditelnění činnosti firem vedených ženami, ale také prostorem pro vzájemnou inspiraci, podporu a komunikaci. Klubová setkání mají nejen krásnou a přátelskou atmosféru, ale jejich principem je odborná část, která ženám umožňuje získat zajímavé podnikatelské tipy, rady a nástroje k jejich podnikání,“ říká o podpoře, kterou účast na projektu přináší českým podnikatelkám, jeho zakladatelka Helena Kohoutová.

Kategorie Malá společnost

V kategorii Malá společnost se sešly firmy s tak rozdílným polem působnosti, jako je zdravotní péče, výroba dresinků a prodej trezorových zámků. Na prvním místě se umístila Lucie Viterová. Její pražská společnost Home Care Promedica, s.r.o. poskytuje domácí zdravotní péči v domácím prostředí klientů. Odborně způsobilé zdravotní sestry docházejí do domácnosti starat se o pacienty a kromě samotné péče o nemocného poskytují i psychologickou podporu nemocným i rodině.

„V podnikání považuji za důležitou pracovitost, vytrvalost, serióznost, intuici i štěstí. V našem oboru pak zejména odbornou způsobilost. Práce musí být smysluplná a musí naplňovat a těšit, jen tak ji můžeme vykonávat dlouhodobě s vysokým nasazením a dosahovat nejlepších výsledků,“ říká Lucie Viterová.

Na druhém místě se umístila Petra Lauberová, která vede společnost AVIAN-M.Z. s.r.o. z Lipníku nad Bečvou. Zabývá se výrobou, obchodem a službami v potravinářském oboru – dodává emulgované omáčky, majonézy, dresinky a hořčice. Složení výrobků svedou upravit podle chuťových požadavků zákazníků.

„Poctivost a respekt k zákonům nepovažujeme za projev naivity, ale naopak za cestu k úspěšnému podnikání. Předpokládám, že se firma bude dále rozvíjet a kromě již zavedených výrobků se pokusí prosadit také v sektoru zdravé výživy,“ svěřuje se Petra Lauberová.

Třetí místo patří Karolině Pokorné z Frenštátu pod Radhoštěm. Její firma Prokontrol s.r.o. se zabývá prodejem trezorových zámků. „Jak začít podnikat? Dobře si promyslete svůj záměr, sepište si pozitiva i negativa. Poraďte se se všemi, koho se vaše podnikání dotkne a poslouchejte rady zkušených a kritických lidí. Naučte se pracovat s kritikou. Příliš se nezadlužujte, já bych radila – nepůjčujte si od rodiny – buďte samostatné i v otázce financování! A pak se do toho jednoduše vrhněte a neustále se ujišťujte, že to byla ta správná volba,“ radí Karolina Pokorná.

Kategorie Střední společnost

I v kategorii Střední společnost se sešly firmy s pestrým záběrem, z toho dvě s velmi „mužským“ oborem. První místo získala Ivana Černohorská z Prahy. Je majitelkou společnosti NC WEGA spol. s r.o., která nabízí komplexní zpracování plechu, tedy pálení laserem, lisování, ohýbání, sváření, drobné zámečnické práce a lakování práškovou barvou. „Inspirací v podnikání je můj manžel, protože jsme všechnu práci dělali spolu. Všechno jsme si museli vybudovat sami a taky se spolehnout sami na sebe. Podnikat by si měli zkusit všichni,“ říká Ivana Černohorská.

Na druhém místě se umístila Olga Hyklová z Brna, která vlastní největší českou personální agenturu v oblasti recruitmentu Advantage Consulting s.r.o. Agentura zajišťuje komplexní služby v oblasti lidských zdrojů, poradenství v otázkách náboru a hodnocení nových či stávajících zaměstnanců. Ročně pomůže najít zaměstnání více než 2600 lidem. „Překážky uvidíte, jen když odhlédnete od svého cíle. Snažení musí být upřímné. Původně jsem podnikat nechtěla, ale nikdo mě nechtěl zaměstnat kvůli nedostatečným zkušenostem! Neměla jsem ambici být úspěšnou podnikatelkou, ale láska k práci mne dovedla na nejvyšší stupeň,“ popisuje své zkušenosti Olga Hyklová.

Třetí místo patří Janě Kotkové, také z Brna. Její společnost ROMEX s.r.o. je dodavatelem stavebních prací a specializovaných řemesel již od roku 1991. Hlavní specializací jsou dodávky typu rekonstrukcí a oprav, přičemž zaměření se orientuje na objekty zejména průmyslové, administrativní a občanské vybavenosti.

„Chceme stavařině navrátit poctivé řemeslo, které přináší užitek těm, kteří ji potřebují a radost z práce i čestný výdělek těm, kteří ji dělají. Pracovitost považuji za vlastnost, která se mi v životě vždy vyplatila,“ říká Jana Kotková.

Kategorie Velká společnost

Kategorie největších firem byla letos nejtechničtěji zaměřená. První místo získala Jaroslava Valová, majitelka známé společnost SIKO KOUPELNY a.s., která provozuje rozsáhlou prodejní sítí více než 50 prodejen a je nejsilnějším prodejcem kompletního koupelnového vybavení na českém i slovenském trhu. „Prvotním impulzem, abych začala podnikat, byla náhodná nabídka prodávat obkladačky,“ popisuje začátky Jaroslava Valová. „Na samém počátku byla malá, kterou jsem otevřela v jihočeských Čimelicích. Mým největším pracovním úspěchem pak bylo vybudování prosperující firmy a pocit, že mne spolupracovníci respektují.“

Na druhém místě se umístila Iveta Kotenová z Prahy, která řídí společnost DAMA spol. s r.o. Ta zajišťuje veškeré hutní a spojovací materiály, včetně jejich úprav a dopravy. „Vypracovala jsem se z běžné pracovní pozice až na pozici majitelky. Mým úspěchem je svoboda rozhodování. Není pro mne úspěchem mít velkou firmu, ale má svoboda, ekonomická i manažerská,“ přiznává Iveta Kotenová.

Třetí místo patří Evě Peškové z Liberce.  Její firma Aliaz - Ocelové konstrukce s.r.o. dodává ocelové konstrukce pro velké zákazníky – sportovní haly, obchodní haly, haly pro logistické řetězce a podobně. „Vždy jsem chtěla podnikat, ale nikdy by mě nenapadlo, že začnu podnikat v tomto oboru. Byla to shoda okolností, příležitosti a nutnosti vyřešit záležitosti ohledně této nově vzniklé firmy,“ vypráví Eva Pešková.

Ocenění pod patronací partnerů projektu

Cenu ČSOB – Výjimečná podnikatelka získala Pavla Čechová Švepešová z Dubu u Prachatic. Její společnost Stroom Dub o.p.s. je sociálním centrem, které poskytuje služby lidem s handicapem a pomáhá jim v jejich rozvoji. „Chci být poctivým člověkem, za kterým je něco vidět. Moci se s klidným svědomím na sebe podívat ráno do zrcadla. Vůbec nelituji, že jsme se pustila do podnikání. Jednou jsem dole a jednou nahoře, ale jsem ráda, že jsem našla odvahu a začala. Mám štěstí na lidi kolem sebe, bez nich bych nebyla tam, kde dneska jsem,“ přiznává Pavla Čechová.

Cena za inovativní řešení – pod patronací Allianz patří Terézii Svátové, jejíž pražská firma TEREZIA COMPANY s.r.o. je průkopníkem hlívy ústřičné v České republice a prvním výrobcem multivitaminových želatinek s obsahem rakytníku a zpracovatelem celé houby reiši. „Podnikat jsem začala kvůli svému dlouhodobému onemocnění, které mě přivedlo k tomu, abych začala pomáhat druhým, kteří to potřebují. Chtěla jsem na trh přinést potraviny, které budou čistě přírodní bez použití chemických látek, pro rodiny s malými dětmi, pro nemocné a pro všechny, kteří chtějí dodržovat zdravý životní styl,“ vypráví Terézia Svátová.

Cena za výjimečný růst firmy – pod patronací Microsoft si našla cestu k Evě Vejšické z Prahy. Oblast působení společnosti ELRON CZ s.r.o. je netradiční. Podniká s kompostovatelnými odpady. V roce 2010 uvedla do provozu první zařízení na využívání kompostovatelných odpadů. Vyrobený kompost je využíván k rekultivaci krajiny po hornické činnosti a oblastí poškozených lidskou činností. „Podnikat jsem začala náhodou. V roce 2010 mi bylo nabídnuto převzít a provozovat zařízení na využívání odpadů. Byla jsem hodně mladá, ale s praxí a s lidmi okolo mě jsem to dala. Nelituji toho a stále mě to naplňuje. Začátky bývají náročné a vyčerpávající, ale osobně věřím, že každý, kdo do podnikání vloží alespoň trochu ze sebe a má svoji práci rád, je na dobré cestě k úspěchu. Pak už je to jen o tom vytrvat a nevzdat to. Život nám občas hází klacky pod nohy, důležité je se umět zvednout, když zakopneme a pokračovat dál,“ říká Eva Vejšická.

Projekt Ocenění Českých Podnikatelek – OCP podporuje české podnikatelky, oceňuje jejich projekty, inovace, ekonomický růst, osobní přístup, společenský dopad a kultivaci podnikatelského prostředí. Již od roku 2008 poukazuje na společenskou odpovědnost drženou v rukou českých žen a pomáhá budovat hrdé Česko. Podnikatelkám přináší nové zkušenosti a inspiraci a nabízí příležitost získat nový nadhled a ještě větší uspokojení z podnikání. Díky účasti na projektu mají ženy v průběhu celého roku přístup k on-line radám a podnikatelským tipů, stávají se členkami klubu podnikatelek s přístupem do registru podnikatelek – a to vše bezplatně. Účast v projektu tedy znamená nové příležitosti a zkušenosti, podnikatelské benefity, kontakty a přátelství i nový pohled na svou firmu a podnikání jako takové.

Do Ocenění Českých Podnikatelek – OCP se mohou podnikatelky přihlásit na doporučení odborného garanta CRIF – Czech Credit Bureau, který jejich firmu doporučil na základě analýzy, která zohledňuje dostupnost účetních závěrek za roky 2011–2013, minimální roční obrat firem od 10 milionů Kč a hodnocení iRating ve stupních 1–11. Splňovat musí pravidlo 100% vlastnictví a českého občanství. Doba podnikání musí být minimálně 4 roky. Analýzy provádíme ve spolupráci s auditorem NSG Morison. Díky těmto analýzám a studiím jsme se postupně stali největšími odborníky na problematiku žen v byznysu, a to z ekonomického i sociálního hlediska. Podnikatelky také učíme novým technologiím ve spolupráci s hlavním partnerem Microsoft a společností Vodafone. Generálním partnerem projektu je ČSOB, která rozvíjí moderní platební trendy a tím v rámci strategického partnerství s OCP pomáhá českým podnikatelkám. Dalším hlavním partnerem Allianz pojišťovna, která nabízí speciální produkty pro ženy. Přepravním partnerem projektu je DHL a zakladatelem je Agentura Helas. Záštitu poskytuje Ministerstvo průmyslu a obchodu. Dalšími partnery jsou odborník na energetická řešení E.ON, pomocník v podnikání MasterCard, poskytovatelé vzdělání CEMI, TLC a Ogilvy Public Relations, investor do soukromého kapitálu Verdi Capital, reprezentant zájmu více než čtvrt milionu českých podniků AMSP ČR a poskytovatelé požitků Dilmah, Léčebné lázně Jáchymov, Zátiší Group a Buddha Bar Hotel. Žena a šperky patří k sobě, proto jsou partnerem i ALO Diamonds, a stejně tak potřebují ženy i kvalitní domov, proto je partnerem také Miele.

www.oceneniceskychpodnikatelek.cz

Zdroj: Helas

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.