S cechmistry poprvé u premiéra

Publikováno

Vyučování předmětu dílny a pozemky na základních školách, klíčové změny v živnostenském zákoně, zavedení mistrovských zkoušek a cílená podpora regionálních produktů. Více než dvacet cechmistrů a šéfů klíčových řemeslných sdružení v čele s AMSP ČR projednalo s předsedou vlády rozhodující cíle spojené s největší letošní podnikatelskou aktivitou – Rokem řemesel 2016.

Aktéři schůzky na úřadě vlády se shodli, že na podzim bude vytyčen jasný jízdní řád opětovného zavedení praktické výuky na základních školách, a to ve formě dílen a pozemků. Jeho součástí bude i stanovení motivace pro základní školy, které již tento předmět nepovinně nabízejí, a rovněž pro střední odborné školy, které základním školám poskytují pro výuku dílen či pozemků svoje zázemí. V další fázi se rozhodne, jak využít strukturálních fondů pro financování zřízení učeben praktické výuky.

Dalším dojednaným bodem byl časový i věcný režim změn v zastaralém živnostenském zákoně. Bylo dohodnuto, že v tomto volebním období proběhne jeho novela a současně začnou přípravy pro vytvoření nového, moderního zákona. Dojde k překvalifikování živností, posílení role cechů a zákon se přiblíží evropskému režimu správy živností.

S tím je spojen i další bod, a tím je ukotvení mistrovských zkoušek v naší legislativě. Ty se budou týkat více než čtyřiceti profesí a rozhodující roli opět sehrají profesní spolky, cechy a společenstva.

Koordinátorem za zaměstnavatelskou sféru budou tři nejvýznamnější zástupci podnikatelů, tedy Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Hospodářská komora ČR a Svaz průmyslu a dopravy ČR. Významnou roli v navrženém řešení, které se nyní dojednává na ministerstvu školství, budou sehrávat odborné školy.

„Rok řemesel 2016 nesmí skončit deklaracemi o podpoře profesí, ale faktickými činy. Velmi důsledně dbáme na to, abychom dotáhli naše cíle do konce, a nutíme rezorty k naplnění našich dohod. Nemá smysl rozpracovat stovky problémů a nic nedokončit. Proto se Rok řemesel 2016 musí stát slabikářem všech dotčených ministrů a jejich týmů a předseda vlády hlavním revizorem jejich práce. Pokud se skutečně naplní dnešní dohody, pak se Rok řemesel 2016 stane historickým milníkem podpory řemeslných profesí,“ poznamenává k jednání s premiérem Karel Havlíček, předseda představenstva AMSP ČR.

Zdroj: AMSP ČR

Celý článek najdete v tištěné verzi TRADE NEWS 3/2016 na str. 7.

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.