Češi navrhují zapojit ECAs k nastartování evropské ekonomiky
EGAP představil nápad na jednání zemí V4
Využívání regionálních potravin a surovin se musí stát celospolečenským tématem. Prestiží nebude konzumovat a vyrábět potraviny z cizích destinací, ale využívat lokálních zdrojů. To je hlavní poslání velké kampaně Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, která za podpory Ministerstva zemědělství a rozhodujících profesních spolků motivuje k nákupu výrobků lokálních producentů.
Do kampaně „…a teď česky“ zapojuje asociace postupně všechny důležité domácí producenty, obchodníky a jejich profesní zástupce, kteří využívají domácích surovin nebo lokálních bioproduktů jako hlavního zdroje pro výrobu, obchod nebo přípravu potravin a pokrmů nebo kteří jsou jejich pěstiteli. Provozovny producentů a obchodníků budou označeny a zahájí se celoplošná kampaň na jejich podporu.
Cílovým segmentem budou rovněž školy, žáci a jejich rodiče. Společně s povinnými dílnami na základní škole, což je jeden z hlavních cílů Roku řemesel, se rozjíždějí i jednání o kombinaci tohoto předmětu s tzv. pozemky. Podle nedávného průzkumu AMSP ČR totiž začíná růst zájem školáků o zemědělské, potravinářské a pěstitelské obory, což by mohla být předzvěst změn. Podíl nových žáků oboru pekař totiž za posledních deset klesl o 44 %, v oboru řezník-uzenář dokonce o 60 %. V oboru sladovník-pivovarník je situace dokonce již taková, že v roce 2015 nenastoupil do tohoto oboru ani jeden žák, zatímco v roce 2005 to bylo alespoň ještě 14 dětí.
S demografickým poklesem tak koresponduje jedině obor cukrář, který za posledních deset let vykazuje úbytek 27 %, což ale v poměrně velkém oboru činí pokles o 362 žáků, kteří dnes na trhu práce chybí.
Společná kampaň bude pokračovat v roce 2017 Rokem venkova, který AMSP ČR společně s Ministerstvem zemědělství připravuje jako hlavní celospolečenskou aktivitu příštího roku a jehož cílem bude masivní podpora podnikání v obcích a na venkově a zahájení diskuze nad hlavními předpoklady udržení ruchu na venkově.
Ministr zemědělství Marian Jurečka k tomu uvádí: „Začíná se ukazovat, že nejen cena, ale i kvalita a příběh konkrétní potraviny, tedy kde a kým byla vyrobena a z jakých surovin, ovlivňuje rozhodování zákazníka, zda si výrobek koupí. Chtěl bych, aby se stalo věcí prestiže, že lidé budou nakupovat více potravin českého původu. Každý z nás se již jistě přesvědčil, že čerstvější regionální potraviny mají zpravidla lepší chuť i cennější nutriční vlastnosti. Dalším důvodem, proč dát přednost regionálním potravinám, je podpora zaměstnanosti v regionech.“
Zdroj: AMSP ČR
Celý článek najdete v tištěné verzi TRADE NEWS 3/2016 na str. 11.
EGAP představil nápad na jednání zemí V4
Zatímco česká odborná veřejnost se těšila na zavedení mistrovské zkoušky jako nástroje ke zvyšování prestiže řemeslných profesí, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) na poslední chvíli přišel se stanoviskem, které vyvolává znechucení a rozhořčení mezi podnikateli i řemeslnými spolky. Podle ÚOHS je předkládaný zákon o mistrovské zkoušce v rozporu s národním i evropským právem a může negativně ovlivnit konkurenci na trhu.
Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR ve spolupráci s Googlem vás zve na exkluzivní sérii školení, kde se dozvíte, jak umělá inteligence může usnadnit vaše podnikání, zvýšit produktivitu a otevřít nové možnosti růstu.
Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.