„Každý den se posouváme směrem k lepšímu byznysu stejně jako k tomu být lepším člověkem,“ říká Petr Kovařík, spolu se Silvií Steinerovou majitel společnosti Pražská čokoláda. V letošním roce je tato zásada vědomého podnikání přivedla na domácí půdě k ocenění Rodinná firma roku a za hranicemi České republiky do Bolívie k tradičnímu pěstování původních kakaových bobů v tamní džungli.
V meziválečném období patřila Československá republika ke světové čokoládové špičce – a na tuto slavnou etapu dějin kakaa a čokolády v našich zemích se Silvie Steinerová a Petr Kovařík rozhodli navázat. Když si v roce 2005 Silvie uvědomila, že už ji nebaví pracovat na projektech jiných a touží si dělat věci po svém pro radost svou i okolí, netušila, kam až ji tato touha zavede. „Mým posláním na tomto světě je rozdávat radost. A čokoládou ji můžu rozdávat mnoha lidem,“ usmívá se.
Její čokoládový příběh odstartoval vzkříšením legendární cukrovinkářské značky Nachfolger, jejíž historie sahá až do roku 1888. Kvalitní čokoládové produkty s pražskými motivy si mezi zahraničními návštěvníky Prahy rychle získaly oblibu. To pravé osudové setkání ovšem přichází o šest let později, kdy na scénu vstupuje Petr Kovařík. Jde o lásku na první pohled a posléze hluboké partnerství fungující v rovině osobní i pracovní. Rodí se prémiová značka Steiner & Kovarik.
Během následujících let se do podnikání postupně zapojují další rodinní příslušníci, firma se rozvíjí, získává zkušenosti a utvrzuje se v názoru, že pouze vlastní produkce zajistí špičkovou kvalitu a servis. Vlastnoručně vyvinuté receptury slaví úspěch. Společnost v roce 2014 otevírá pod Pražským hradem první obchod Pražská čokoláda, přicházejí první ocenění mezinárodního formátu Great Taste Awards a Pražská čokoláda míří dál do světa, mimo jiné i do náročného Japonska.
Čokoládový příběh nezpřetrhal ani covid
„Už od počátku našeho čokoládového příběhu máme velký sen: sdílet svou vizi o kvalitní a povznášející čokoládě s co největším počtem lidí. Tuto vizi chceme se srdcem na dlani představit světu – a kvalita je zde nevyhnutelnou nutností,“ vysvětluje Petr a Silvie pokračuje: „Pro určitou chuť, kterou chceme ve své čokoládě vytvořit, je naprosto elementární proces zpracování kakaa. A ještě předtím samozřejmě kvalita suroviny, to znamená, o jakou odrůdu kakaovníku se jedná, kde je vypěstovaná a jakým způsobem.“
V roce 2018 proto Silvie s Petrem spouští vlastní bean to bar výrobu z kolumbijských kakaových bobů pod názvem Aluna, s níž mohou směle konkurovat zahraničním značkám. V následujícím roce se výroba stěhuje do nových prostor v Praze-Řepích a budoucnost vypadá zářivě. Vše se ale rázem změní, když v roce 2020 na celý svět udeří covidová pandemie. Pražská čokoláda bojuje o přežití, většina zaměstnanců čelí propuštění a majitelé jsou nuceni zachránit se půjčkou. Přesto se i v této době snaží přinášet radost a prostřednictvím své promo akce rozdávají zdravotníkům, hasičům a dalším exponovaným profesím čokolády v hodnotě několika milionů korun.

Ruční výroba v pražských Řepích, odkud čokoládové pochoutky putují do evropských zemí, ale také do Japonska nebo USA
Fénix míří do Bolívie
O roku 2023 hovoří oba chocolatiéři jako o době firemního vstávání z popela. Pražská čokoláda po covidu opět chytá druhý dech, mimo jiné začíná vyvážet své výrobky do USA. Ke svému podnikání přistupují se stále stejnou pečlivostí a zodpovědností. „Kakaové boby kupujeme přímo z rodinných či kmenových farem v Bolívii, Kolumbii a Guatemale. Za kakao platíme přímo farmářům. Víme, že nepodporují otrockou ani dětskou práci, a díky vyšší ceně, ze které jde část zpět do kultivace plantáží, není třeba kácet pralesy,“ popisuje realitu Petr.
Jejich poctivá cesta hledání té nejlepší čokolády je nakonec nevyhnutelně přivedla až k myšlence pěstování vlastních kakaových bobů. Rok se s rokem sešel a loni se Silvie s Petrem stali hrdými vlastníky kakaové plantáže v bolivijské džungli. „Šli jsme pořád hlouběji a hlouběji, co nejvíc to jde, až teď úplně ke kořenům. Hlubší kořeny už najít nemůžeme,“ glosuje Silvie.
Amazonská část Bolívie je kolébkou kakaa, jedna z mála oblastí, kde ještě můžeme najít úplně divoké kakao neboli Criollo, geneticky čisté odrůdy nešlechtěné člověkem, které dnes představují pouze zhruba 6 % světové produkce. Silvie s Petrem budou pěstovat právě tyto vzácné Criollo kakaovníky, a to tradičním indiánským způsobem přímo v džungli spolu s ostatními původními rostlinami, mezi nimiž svým prvním 3 600 malým kakaovníkům pouze zajistili prostor. Zhruba za tři roky by mohli poprvé sklízet a zpracovávat přímo zde na místě.
„Jde o další prohloubení naší potřeby nabízet lidem něco přesahujícího. Něco, co jim dá víc než cukrovinka,“ shrnuje Petr. „Nechceme prodávat produkt, jehož původ nikdo neřeší. Proto jsme se rozhodli jít vlastní cestou.“
Text: Martina Hošková
Foto: archiv společnosti Pražská čokoláda