Články se štítkem: Potravinářství

Saeed Ebrahimi: Udržitelné podnikání a kvalita, to je naše motto

thumbnail

Přibližně hodinu jízdy severně od Prahy sídlí v moderním areálu v Chrastavě rodinná firma MB Industry, která se specializuje na dovoz, úpravu a distribuci suchých plodů a ořechů. Bez větších potíží se jí podařilo překonat těžkou covidovou dobu a díky včasným investicím do šetrného vytápění a úsporných technologií za pomoci bezúročného úvěru Národní rozvojové banky (NRB) zde může i nyní zdravou technologií pražit oříšky a provozovat veškeré podnikání navzdory probíhající energetické krizi. Jak říká zakladatel a výkonný ředitel společnosti Saeed Ebrahimi, „vřelý přístup zaměstnanců NRB bychom doporučili všem menším podnikatelům a rodinným firmám“.

Štítky Potravinářství, Environment, NRB

číst celý článek

Martin Jahoda: Úspěch ve Walmartu nám otevírá dveře po celém světě

thumbnail

Společnost Emco asi není třeba našim čtenářům představovat. Tedy aspoň ne těm, kteří rádi snídají müsli nebo jiné cereální výrobky. Co je však o ní už méně známé, je to, že se jedná o ryze českou firmu a také veskrze rodinný podnik, který je od začátku úzce spjat s rodinou Jahodů. Také vás možná překvapí, že firma vyváží své výrobky do více než pěti desítek zemí světa, a řadí se tak k nejúspěšnějším českým exportérům nejen v sektoru potravinářství.

Štítky Rodinné firmy, Potravinářství

číst celý článek

Balkán v obrazu anamorfních map

Balkánský poloostrov leží v jihovýchodní Evropě mezi Jaderským mořem na západě, Černým mořem na východě a řekou Sávou a Dunajem na severu. Území šestice států – Albánie, Bulharska, Bosny a Hercegoviny, kosova, Makedonie a Černé hory – se nachází na Balkáně úplně, další půltucet zemí jen částečně. …

Štítky Balkán, Zemědělství, Potravinářství

číst celý článek

Angola: Perla v koruně bývalého portugalského impéria zvedá hlavu

thumbnail

Když se Angola před patnácti lety vymotala z bludného kruhu občanských válek, začala se zvolna stabilizovat a intenzivněji využívat především svého velkého přírodního bohatství. Jedna z největších zemí na černém kontinentu přitahuje již po staletí pozornost díky svému strategickému geopolitickému umístění a obchodním příležitostem. Současná politika vlády směrem k diverzifikaci ekonomiky a snížení závislosti na těžbě ropy podporuje nové investiční projekty, na které je možné navázat kvalitní české produkty včetně know-how.

Štítky Angola, Energetika, Zemědělství, Potravinářství, Nerostný průmysl

číst celý článek

Petr Zelík: Bez černých labutí bychom se neposunuli dál

thumbnail

Víte, že hlavním městem rooibosu je městečko Clanwilliam v Cedrových horách na jihu Afriky? Je to jediné místo na světě, kde se jeho pěstování daří. Proč se ušlechtilý keř čajovec kapský rozhodl právě pro tuto lokalitu a odmítá podobné regiony ve stejné zeměpisné šířce třeba na území Austrálie nebo Jižní Ameriky, nebylo zatím vědecky zodpovězeno. Pravda je, že místní produkce zatím odpovídá světové poptávce po vzácném čaji. „Jak nám potvrdili pěstitelé, produkci lze dokonce zdvojnásobit. Co se však stane, až rychle rostoucí spotřeba rooibosu narazí na limity, lze jen stěží předvídat.“ povídáme si s Petrem Zelíkem, majitelem a zakladatelem společnosti Oxalis, jehož láska k čaji provází nejen podnikáním.

Štítky Potravinářství, Afrika

číst celý článek

Zemí jako Kuba je na zeměkouli máloNebojte se zariskovat

thumbnail

„Kuba je stále nedotčený trh se spoustou příležitostí, navíc jde o bezpečnou zemi,“ říká Ladislav Starka, majoritní vlastník firmy Simplex CZ, která s ostrovní zemí obchoduje už téměř patnáct let. V roce 2005 získala registraci k založení pobočky od Obchodní komory Kuby, čímž se jí dveře na tento trh otevřely dokořán. Z Karibiku dováží do Česka doutníky a kubánské rumy, opačným směrem míří především potravinářské suroviny – obilí, chmel, slad a sušené mléko.

Štítky Kuba, Zemědělství, Potravinářství

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.