Saeed Ebrahimi: Udržitelné podnikání a kvalita, to je naše motto

Text Martina Hošková Foto archiv MB Industry Publikováno

Přibližně hodinu jízdy severně od Prahy sídlí v moderním areálu v Chrastavě rodinná firma MB Industry, která se specializuje na dovoz, úpravu a distribuci suchých plodů a ořechů. Bez větších potíží se jí podařilo překonat těžkou covidovou dobu a díky včasným investicím do šetrného vytápění a úsporných technologií za pomoci bezúročného úvěru Národní rozvojové banky (NRB) zde může i nyní zdravou technologií pražit oříšky a provozovat veškeré podnikání navzdory probíhající energetické krizi. Jak říká zakladatel a výkonný ředitel společnosti Saeed Ebrahimi, „vřelý přístup zaměstnanců NRB bychom doporučili všem menším podnikatelům a rodinným firmám“.

V Chrastavě se potkávají plody z celého světa

Na vlastní výrobu se společnost začala zaměřovat od roku 2016, ještě předtím se ale stihla stát největším dovozcem pistácií, rozinek a datlí z Íránu do ČR, Polska, Německa a na Slovensko. Chrastavský výrobní areál v blízkosti německo-polské hranice měl a má své výhody z hlediska logistiky. Bylo v něm však třeba provést celkovou rekonstrukci, přistavět nový klimatizovaný sklad a nakoupit nezbytné technologie – novou kontinuální pražicí linku a balicí linku. V plném provozu je vlastní výroba od roku 2018.

Suroviny dováží MB Industry z celého světa. „V této chvíli jsou v našem oboru hlavními importními zeměmi především USA, Vietnam, Španělsko, Turecko, Argentina a Německo,“ vyjmenovává Saeed Ebrahimi. „Našimi velkými odběrateli jsou pak Kaufland ČR, COOP Jednota a velké české e-shopy.“ Hlavní činností společnosti je ale poskytování služeb jiným českým dodavatelům, kteří mají zájem o kvalitní pražení a ochucování suchých produktů prostřednictvím moderní pražicí technologie za dodržení šetrného zpracování.

Za zmínku stojí i skutečnost, že firma je také výhradním dodavatelem kvalitní italské kávy Drago Mocambo, která se pomalu ale jistě začíná etablovat na českém trhu. Společnost ji do Čech dováží mletou i zrnkovou a stále populárnější jsou kávové kapsle.

Jak zvládnout energeticky náročný provoz

V rámci spolupráce s Národní rozvojovou bankou v programu Úspory energie společnost MB Industry získala bezúročný úvěr, s jehož pomocí instalovala nové úsporné osvětlení haly a skladových prostor. Nyní se připravuje rekonstrukce vytápění výrobní i administrativní části budovy, kde dojde k výměně zastaralých plynových kotlů za moderní a úsporná tepelná čerpadla, která přispějí ke snižování uhlíkové stopy podnikání a samozřejmě i k tolik žádané výrazné úspoře finančních prostředků na vytápění. Ředitel společnosti si spolupráci s NRB nemůže vynachválit.

Jako svou výhodu vnímají ve firmě skutečnost, že se na jejím provozu podílí nejen její zakladatel, ale i ostatní členové rodiny. Manželka Božena svého manžela podporuje od začátku jeho podnikání a pracuje ve společnosti jako manažerka kvality. Mladší syn Adam svému otci pomáhá při každé příležitosti, zejména pak při náročném procesu pražení a balení produktů a dopravě čerstvých ořechů velkoobchodním zákazníkům. Praxí ověřenou výhodou rodinného podnikání je podle nich shoda na jasném směřování společnosti a celkové koncepci výroby.

Vřelý přístup NRB mohu doporučit všem menším podnikatelům a rodinným firmám.

K zákazníkovi doputují jen ty nejlepší z nejlepších ořechů

MB Industry jako jedna z mála v České republice využívá ve výrobě proces horkovzdušného pražení, při kterém je zcela vyloučeno používání přidaných olejů. K tomu je potřeba moderní kontinuální pražička, jeden z pouhých dvou strojů tohoto typu u nás. Zde upražený ořech si zachová původní chuť, vůni i texturu, to vše bez obvyklého zbytečného přidávání olejů. Výsledný produkt je tak zdravější. Společnost disponuje i moderní balicí linkou, díky níž může svým zákazníkům z řad retailových prodejců poskytnout kompletní servis. Kromě pražení se zaměřuje i na dochucování. Každá z mnoha příchutí ořechů, které společnost na trh dodává, je výsledkem dlouhého testování, přičemž všechny receptury jsou vlastní.

„Od pražení až k dodání finálního výsledku vede dlouhá cesta,“ vysvětluje Saeed Ebrahimi. „Samotný výběr zpracovávaných ořechů je prováděn s ohledem na jejich maximální čerstvost a prémiovou kvalitu, čímž se naše společnost odlišuje od svých konkurentů, kteří se zaměřují spíš na cenovou stránku zboží. Zároveň nakupujeme pouze produkty, které nebyly geneticky modifikované. Ořechy procházejí pečlivou kontrolou, aby byla zaručena vysoká kvalita výsledného produktu. Na té si zakládáme.“

Text: Martina Hošková

Foto: archiv MB Industry

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 5 / 2022 na straně 70-71.

Štítky Potravinářství, Environment, NRB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.