Každý stroj je originál

Text Vlasta Piskačová Foto V. Piskačová a archiv Dieffenbacher-CZ Publikováno

„Může se zdát, že hydraulický lis je poměrně jednoduchý stroj, přesto v posledních letech prochází výraznými posuny a inovacemi,“ poznamenal v úvodu našeho setkání Miroslav Jopek, jednatel brněnské firmy Dieffenbacher-CZ. Ta dnes vyrábí speciální stroje i komplexní technologické celky na míru zákazníkům z celého světa. Specializuje se na vrstvící stroje pro výrobu dřevovláknitých, dřevotřískových a jiných desek, zároveň je výrobcem lisů pro tváření kovů a lisování kompozitů.

Kam dnes kráčí vývoj hydraulických lisů?

Vývoj nových lisů souvisí především se stále širším využíváním kompozitů, a to zvláště v automobilovém průmyslu. Kompozity, které obsahují karbonová nebo skleněná vlákna, se zpracovávají pomocí speciálních technologií (SMC, LFTD) a nahrazují v některých případech plechové či plastové díly automobilů. Automobilky hledají cesty ke snižování hmotnosti vozidel, aby docílily co nejnižších emisí. Speciálně pro ně vyrábíme lisy, které mají vysoké rychlosti. V loňském i letošním roce jsme dodali komplexní linky pro BMW a v tuto chvíli už se na nich vyrábějí komponenty pro BMW řady 7. Ta už má hodně karbonových dílů, tedy kompozitů, které obsahují uhlíková vlákna zpevněná ocelí. Naše stroje používají všechny významné automobilové firmy jako například Volkswagen, Mercedes a další.

Těžko byste se asi obešli bez konstrukčního oddělení. Kolik konstruktérů u vás pracuje?

Nenabízíme zákazníkům stroje z katalogu, ale všechny připravujeme přesně podle jejich potřeb a přání, konstrukční oddělení je tedy nezbytné. V posledních letech jsme ho výrazně posílili. V Brně dnes máme 25 kvalifikovaných a zkušených konstruktérů, kteří pracují na projektech pro celou skupinu Dieffenbacher. Nyní jsme například vyráběli automatizovanou linku pro výrobu nerezových keg sudů. Zákazník potřeboval kromě vysoké kvality také vysokou produktivitu. Na vývoj, konstrukci a výrobu tohoto stroje jsme měli jen pět měsíců, ale vše jsme stihli a tento německý zákazník už se zajímá o další takové linky.

S jakými speciálními požadavky se třeba setkáváte?

Náš dlouholetý zákazník se na nás nedávno obrátil s objednávkou speciálního lisu, který by měl sloužit pro pěchování konců hliníkových tyčí a jejich ohýbání speciální technologií. Stroj je součástí linky, kdy na jejím začátku dochází k předválcování hliníkových tyčí, pak právě na našem stroji k jejich pěchování a ohýbání a nakonec k vlastnímu kování do výsledného tvaru. Kamenem úrazu byla produktivita stroje. U hydraulických lisů je běžná rychlost (taktzeit) cca šest zdvihů za minutu. U tohoto stroje požadoval zákazník vyšší rychlost při maximální pracovní síle na poměrně dlouhé dráze. To vyžadovalo z naší strany speciální vývoj a konstrukci určitých strojních skupin a prvků, které zvýšily rychlost na deset zdvihů za minutu při požadovaných parametrech. V těchto dnech probíhá u zákazníka montáž tohoto zařízení a zároveň jednáme o výrobě stejného stroje pro jeho pobočku v Kanadě. Těší nás, když s námi klienti spolupracují dlouhodobě, když vznikají skutečná partnerství.

Jaký je váš recept na takové dlouhodobé partnerství?

Snažíme se za každou cenu dodržet vysokou kvalitu produktů, dodací termíny a perfektní servis. Kořeny této filozofie sahají až k samotnému založení firmy rodinou Dieffenbacherů v roce 1873. V brzké době převezme štafetový kolík vedení firmy už pátá generace. Naše stroje nejsou za nejnižší cenu, přesto zákazníkům ušetří spoustu peněz. Stroje vysoké kvality nevyžadují tolik oprav a díky bezproblémovému chodu nedochází k velmi nákladným prostojům ve výrobě. Já sám, pokud plánuji investice do strojního vybavení v naší firmě, sáhnu raději po vyšší kvalitě, byť to znamená vyšší investici. Ale pokud je v tuto chvíli naplněný plán výroby na víc než rok dopředu, potřebuji mít jistotu, že všechny zakázky vyrobíme včas a v plném rozsahu. Máme zde například stroj, který před dvěma lety představoval poměrně velkou investici. Avšak funguje v třísměnném provozu a dosud jsme s ním neměli ani jeden problém. Od našich strojů očekávají zákazníci totéž. Zkrátka chceme být pro naše zákazníky spolehlivým a férovým partnerem.

V jakých oborech nacházejí vaše stroje uplatnění?

Je to velmi široké portfolio. Sahá od výroby automobilů, zemědělských strojů přes výrobu obalů až například do oblasti odpadového hospodářství. Pro tuto sféru jsme vyvíjeli a vyráběli speciální lis, který dokáže v jednom zdvihu provést dva tahy výlisku zároveň. To uspořilo výrazně čas výroby konečného dílce (odpadla jedna operace), prostory pro jeho skladování, nároky na manipulaci atd. Tento zákazník získal díky našim strojům zajímavý náskok před konkurencí.

Vaši konstruktéři řeší různorodá a náročná zadání. Kde takové specialisty nacházíte?

V našem týmu jsou mladí lidé ve věku pětadvacet až třicet let, kteří postupně převzali znalosti od našich bývalých pracovníků. Z jejich práce čiší drajv a svěží pohled na věc. Noví lidé k nám často přicházejí na doporučení našich zaměstnanců, kteří jsou u nás spokojeni. Pracují u nás také mladí lidé, kteří s námi navázali kontakt už v době studia, chodili k nám na praxi nebo u nás dělali diplomovou práci. Spolupracujeme jak s vysokými školami, tak i s učilišti, studenti jezdí na stáže do naší mateřské společnosti. V tomto směru jsem optimista a věřím, že mladá generace bude mít o strojírenství zájem.

Co jste připravili pro letošní MSV?

Účast na MSV je pro nás určitou tradicí, jsme na tomto veletrhu už od založení firmy každý rok. Potkáváme se zde s našimi zákazníky i s dodavateli na jednom místě, je to ideální příležitost k upevnění vztahů. Tento rok nás najdou na stánku 049 v pavilonu B a tímto je k nám srdečně zveme.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2015 na straně 72—73.

Štítky Strojírenství, Inovace

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.