Čtvrtstoletí regálů PromanHardware, který nezanikne

Text Vlasta Piskačová Foto archiv Promanu Publikováno
thumbnail Německo

„Přestože doba všechno proměňuje do elektronické podoby a mnoho věcí zvládne moderní software, regály jsou vlastně hardware, který bude vždycky potřeba,“ říká jednatel a spoluzakladatel chrudimského Promanu Pavel Nekut. Společnost letos slaví čtvrtstoletí své existence.

O zahraničním úspěchu jsme na startu ani nesnili

Když firma v roce 1994 začínala, mysleli si majitelé, že její aktivity nepřesáhnou hranice regionu. Poměrně brzy však přišla zakázka pro Škodovku a další zajímavé a velké případy. „To nás přimělo přehodnotit naše původní představy a zamyslet se nad tím, jak a kam dál,“ vzpomíná Pavel Nekut.

Rok nato už se Proman představil na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně a přes počáteční rozpaky skončila tato mise velmi úspěšně. Firma navázala dobrý kontakt s dodavatelem vysokozdvižných vozíků a další zakázky na sebe nenechaly dlouho čekat. Brzy se objevily mezi jejími zákazníky firmy zvučných jmen.

Přes Slovensko na východní trhy

První zahraniční pobočka vznikla v roce 1997 na Slovensku, a to hlavně z důvodu usnadnění celních procesů. „Začátek nebyl jednoduchý, veletrh v Nitře málem skončil jako propadák, nakonec však proběhlo setkání, z něhož vzešla první zakázka,“ říká majitel. Slovenská pobočka se pak rozběhla v podobném duchu jako Proman v Čechách a postupně se posunula dál za hranice. V roce 1999 ji následovala pobočka v Polsku, poté v Rumunsku, Chorvatsku a Bulharsku, o něco později také v Maďarsku.

„Nejraději vzpomínám právě na začátky působení na Slovensku, které pro nás najednou bylo zahraničí. Stejně tak se mi líbilo začínat v Chorvatsku, kam jsem do té doby jezdil na dovolené. Příjemné byly i úspěchy ve vzdálenějších zemích, například v Albánii, kde jsme v roce 2008 pomáhali budovat velké distribuční centrum. V té době u nás o této zemi nikdo moc nevěděl,“ připojuje osobní postřehy Pavel Nekut.

Ze čtyř na bezmála stovku zaměstnanců

Na počátku firmy stáli čtyři lidé, dnes má Proman téměř 50 zaměstnanců v České republice, patnáct na Slovensku a ve větších pobočkách okolo dvanácti, přičemž v menších pracují dva až tři lidé.

Společnost však není limitována pouze svými pobočkami. V některých zemích, jako je například Srbsko, Slovinsko nebo Německo, působí její kanceláře. „Ve skutečnosti dodáváme své produkty do celé Evropy. Využíváme toho, že je trh otevřený, a tak můžeme obchodovat směrem na východ i na západ,“ doplňuje jednatel, který se nebojí ani vzdálenějších trhů.

Není regál jako regál

Základem sortimentu jsou paletové regály, firma však dodává také regály policové a konzolové. K nim patří příslušenství, jako jsou podvozky nebo plošiny do pater.

„Začali jsme dodávkami paletových regálů, které jsme nakupovali od německého dodavatele, časem jsme však zahájili výrobu dalších komponent i u nás. Vytvořili jsme konkurenceschopnou a variabilní stavebnici, která dokáže komplexně pokrývat požadavky našich zákazníků, ať už jsou z jakéhokoli oboru podnikání. Každý má samozřejmě, co se týče uskladnění produktů, svá specifika a trochu odlišné požadavky.“

Zatímco regály samotné se za uplynulých pětadvacet let příliš nezměnily, předprojektová příprava a styl projektování doznaly zásadních posunů. Všechno se kreslí na počítači, moderní softwary umožňují jak statické výpočty, tak také lepší a rychlejší plánování. A pokud se vyspělá technika propojí s nasbíranými zkušenostmi, dostává zákazník řešení důkladně promyšlené a na míru svým potřebám. Zkušení obchodníci mnohdy najdou pro zadavatele řešení, které je oproti jeho původní představě dokonce levnější a jednodušší.

S přibývajícími zakázkami se postupně ukázalo, že zákazníci budou potřebovat také servis. Proman ho dokázal nabídnout a zajišťuje jak veškeré opravy regálů, úpravy jejich kapacity a rozměrů, tak také každoroční bezpečnostní prohlídky, které vyplývají ze zákona.

V Německu konkurujeme nejen cenou

Úspěchy na českém trhu a v mnoha východních zemích přivedly Proman postupně směrem na západ, a to hlavně do Německa, kde firma úspěšně zrealizovala už řadu zakázek a její značka se na zdejším trhu úspěšně etablovala.

Na přelomu loňského a letošního roku například dokončil Proman v německém Butzbachu velké distribuční centrum. Vybavení haly o půdorysu 300 x 100 metrů je určeno ke skladování topenářské techniky. V hlavní části objektu jsou umístěny jedenáct metrů vysoké paletové regály s kapacitou zhruba 35 tisíc paletových míst a policové regály na speciální plošině o rozměru 97 x 17 metrů. Plošina vytváří mezipatro, a uvolňuje tak prostor pro manipulaci se zbožím. Kapacita policových regálů je 15–20 tisíc drobnějších položek. Pro skladování dlouhých předmětů slouží stejně vysoké konzolové regály s přibližně dvěma a půl tisíci konzolami.

„Nejvíce času jsme strávili předprojektovou přípravou. Řešili jsme, jak a kde bude zboží uloženo, hledali jsme optimální tok materiálu skladem. Dva a půl měsíce trvala také technická příprava. Ta v sobě zahrnuje výběr sloupů a nosníků, jejich dimenzování a souhrn položek pro dodávku.

Realizace celého skladu trvala stejně tak dva a půl měsíce. Trochu se pozdržela čekáním na dokončení stavebních příprav, nicméně vše se podařilo skloubit a projekt dokončit. Jsem rád, že jsme v Německu získali a realizovali tuto velkou komplexní zakázku, a obstáli tak před konkurencí z celé Evropy. Prosadili jsme se nejen cenou, ale také díky tomu, že už máme vybudované jméno a řadu referencí. Zákazník věděl, co a v jakých termínech dokážeme,“ konstatuje s hrdostí jednatel. Na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně bude firma Proman nejen slavit se svými zákazníky významné výročí, ale na stánku 012 v pavilonu A2 představí zcela novou ucelenou řadu produktů. „Obsahuje víc prvků, a tedy umožňuje víc kombinací. Zákazník tak od nás dostane pro stejné zatížení propracovanější regál, který bude kvalitnější a zároveň lehčí a levnější. Přijďte se přesvědčit na vlastní oči,“ zve zájemce na stánek firmy Pavel Nekut.

Text: Vlasta Piskačová

Foto: archiv Promanu

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2019 na straně 100-101.

Štítky Inovace, Německo

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.