3 otázky pro Michala Fleischmanna, velvyslance České republiky ve Francii

Text Jana Jenšíková Foto archiv ZÚ ČR v Paříži Publikováno
thumbnail Francie

1/ V čele velvyslanectví České republiky ve Francii jste od roku 2020. Co považujete za největší dosavadní úspěch ve své práci?

Na ambasádu jsem přišel těsně před začátkem pandemie, což bohužel mé cíle značně poznamenalo. Jedním z mých prvních úkolů se tak stalo zabezpečení návratů českých občanů do jejich domovů po kolapsu mezinárodní dopravy na začátku pandemie. Poskytli jsme stanoviště pro autobusy, sváželi občany z celé Francie, starali se co nejlépe o cestující z francouzských ostrovů a také o ty, kteří cestovali přes Paříž z jiných zemí. Za úspěch považuji rychlou a kvalitní spolupráci s francouzskými úřady tady ve Francii, ale také s francouzskou ambasádou v Praze.

Zatím posledním velkým pozitivem je uznání jaderné energie jako čisté energie orgány EU. Zde Francie a Česká republika koordinovaly své kroky a prosadily společnou vizi.

2/ Jak se daří posilovat kulturní a jiné vazby mezi oběma národy navzdory stále probíhající pandemii?

Pandemie citelně ovlivňuje naši činnost, ale naše práce se tím nezastavila. Politický rozměr jsem již zmiňoval. Vedli jsme stálé jednání v rámci přípravy českého a francouzského předsednictví například o otázkách taxonomie, vnitřního trhu nebo o digitalizaci a kybernetické bezpečnosti.

Na půdě ambasády se nám podařilo uskutečnit mnoho setkání a prezentací českých firem: francouzské zastoupení Škoda Auto tady představilo nový model Fabie, české pivovary se u nás sešly s francouzskými distributory, několik start-upů ukázalo potenciál našich inovačních technologií. Kvůli pandemii jsme spustili projekt výstav na plotě ambasády. V polovině dubna nás čeká v Musée d'Art Moderne de Paris oceňovaná pražská výstava Toyen, jejíž trvání přesáhne do našeho předsednictví Rady EU. V tomto smyslu připravujeme výstavy, akce a větší koncerty, které přiblíží francouzským občanům české předsednictví v Radě EU a ukážou, co všechno nás v Evropě, ale i jinde, spojuje.

3/ Francii v dubnu čekají prezidentské volby. Nakolik to ovlivňuje probíhající francouzské předsednictví Radě EU a jaké dopady to může mít na to nadcházející české?

Francie si vytyčila nemalé cíle. Více než 450 setkání na všech možných úrovních. Prezidentské volby do těchto aktivit pochopitelně mírně zasáhnou. To však neznamená, že by zde nepanovala ohromná chuť vše zvládnout. Jsou témata, jejichž projednávání se skoro jistě protáhne až do našeho předsednictví a budou je řešit i naši nástupci, tedy Švédové.

Předsednictví v Radě EU není o prosazování národních zájmů, ale o posunu v jednáních o legislativních návrzích dále k jejich naplnění a možnosti zařazování určitých důležitých témat na program jednání. Je otázkou, kam se Francie v jednotlivých tématech dostane a jakým způsobem je uchopíme my. Předsednictví je především jisté „moderování“ celoevropských otázek, stálé hledání definic uspořádání našich společných hodnot. Tam, kde je naše expertiza na vysoké úrovni, tam bude naše moderace důvěryhodná a úspěšná.

Text: Jana Jenšíková

Foto: archiv ZÚ ČR v Paříži

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2022 na straně 30.

Štítky Francie, MZV

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.