Jak se rodí sen o největší české soukromé oční kliniceInspirujte se (nejen) v USA

Text Jana Jenšíková Foto archiv OCP a Skanska Publikováno
thumbnail USA

„Jestli se někde můžete snadno nakazit vášní pro podnikání a odvahou riskovat, pak jsou to Spojené státy. Alespoň u mě to tak funguje,“ říká Adam Janek, ředitel a člen představenstva Očního centra Praha (OCP). Že je to pravda, dokazuje fakt, že zatímco někteří teď spíše šlapou na brzdu anebo hledají záchranný kruh, OCP přidává plyn a nevzdává se vizí. A tak se už příští jaro přestěhuje do nových moderních prostor a promění v jednu z největších očních klinik s ryze českým kapitálem u nás.

Read in English

V USA se máme pořád co učit

Jsme v americkém čísle TRADE NEWS, tak zůstaňme ještě chvíli ve Státech. Kdy jste tam byl naposledy a čím vás inspirovaly?

V dubnu jsem byl na největším kongresu Americké společnosti kataraktové a refrakční chirurgie (American Society of Cataract and Refractive Surgery, ASCRS), který se koná vždy jednou ročně, letos to bylo ve Washingtonu. Jezdíme na tuto akci pravidelně, protože se tam vždycky inspirujeme, seznámíme s novými trendy v oftalmologii, nejnovějšími technologiemi, zkušenostmi z amerických klinik. Oni jsou pořád hodně před námi. Žel ne všechno se dá zavádět v našich podmínkách, protože český zdravotnický systém je jinak nastavený a u klientů jsou slova jako nadstandard či připojištění a platba za ně stále něco nepřekonatelného. Ovšem špičkové služby zadarmo být nemohou, zvláště když chceme pro své zdraví to nejlepší a nejmodernější.

Když jsme u těch cen, nedá mi to se nezeptat. Jak moc jste zdražili v souvislosti s aktuální inflací?

Pro většinu naší populace může být zdražování až neúnosné, stejně tak se do problémů dostávají i firmy. Ve zdravotnictví pak úhrady od zdravotních pojišťoven rostou minimálně, ale v kontextu globální situace je to pochopitelné. Snažíme se všechno nepřenášet na pacienty, zdražili jsme pouze dvě položky, ostatní ceny držíme, aby byly naše služby dostupné pokud možno co nejvíce lidem. To je naše filozofie. Kvalitní a dostupná péče.

V podnikání nemůžete čekat, až bouřka přejde. Je nutné naučit se tančit v dešti.

Steve Jobs

Jste známí tím, že v kvalitě nechcete dělat kompromisy. Od začátku například úzce spolupracujete se světovým výrobcem nitroočních čoček, americkou firmou Lenstec. Dokonce jste se podíleli na vývoji jejích dvou prémiových nitroočních čoček a již několik let je úspěšně implantujete svým klientům.

Ano, a máme obrovskou radost, že právě tyto čočky letos v srpnu obdržely od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv tzv. FDA approval, tedy certifikát pro užívání v USA. Je známo, že podobné certifikace jsou ve Státech velmi náročné a dlouhé – tato trvala osm let. Jsme právem hrdí na to, že se naši odborní lékaři spolupodíleli na vývoji těchto čoček. Jako jediné na světě mají unikátní stupňování po čtvrtině dioptrie, a umožňují tak přesnější a kvalitnější vidění. A navíc po celou dobu jejich certifikace právě naše OCP realizovalo veškeré preklinické studie. Nikdo na světě s nimi nemá tolik zkušeností jako naši lékaři, proto bychom je měli prezentovat na dalším kongresu ASCRS, který bude příští rok v San Diegu.

Takže se dá říct, že budete reprezentovat naši zemi na jedné z nejprestižnějších oborových akcí v USA. Má česká oftalmologie ve světě dobrý zvuk?

Myslím, že její pověst je na vysoké úrovni. O tom svědčí i stále se zvyšující počet našich zahraničních klientů, například skoro deset procent naší klientely přijíždí z Anglie a Skotska.

Není to jen proto, že má zdravotní péče ve Velké Británii trhliny a že je to u nás cenově dostupnější?

I to hraje roli, ale jen kvůli ceně by směřovali dál na východ. Vybírají si však naši kliniku a jejich počet stoupá. Příští rok očekáváme, že k nám začnou jezdit i němečtí zákazníci. K tomu kontinuálně roste i počet našich domácích klientů, kteří pro nás zůstávají prioritou. I to bylo důvodem, proč jsme začali přemýšlet o nových prostorách a rozšíření kliniky. Stávající kapacity už zdaleka nedostačují.

Na jaře 2023 se Oční centrum Praha přestěhuje do nových prostor budovy projektu společnosti Skanska Port7, který vyroste přímo u Nádraží Holešovice.

Hranice si nastavujeme sami

Jak to tak přijde, že se právě v této složité a nepřehledné době pouštíte do velkolepého projektu nové kliniky?

Ta myšlenka zrála několik let, nepřišla najednou. Začali jsme o tom přemýšlet ještě před covidem, pak přišla Ukrajina… Přesto jsme se s akcionáři rozhodli, že necouvneme, a za to jim patří můj velký dík.

Za tu dobu jste určitě museli své plány revidovat, zvýšit rozpočet, řešit různé komplikace.

Máte pravdu, původně plánovaný rozpočet se vyhoupl na dvojnásobek. V nejisté době covidové jsme s realizátorem projektu, společností Skanska, podepsali dlouhodobou smlouvu na sedmnáct let. Osmdesátimilionový projekt se může zdát v našem případě, kdy jsme ryze českou firmou bez zahraničního kapitálu, velkým soustem, ale my to zvládneme.

Můžete nám o nové klinice prozradit víc? Kde bude? A jak se zvýší vaše kapacita?

Přáli jsme si zůstat v pražských Holešovicích, proto jsme vybrali projekt společnosti Skanska Port7, který promění průmyslovou zónu u Trojského mostu v nové moderní centrum Holešovic. Líbil se nám i pro svou vynikající dostupnost. V jedné ze tří nových administrativních budov využijeme bezmála 2000 metrů čtverečních namísto stávajících čtyř stovek. Budeme tam mít čtyři hi-tech operační sály, na dvě desítky vyšetřoven a odborných ambulancí, nebude chybět lékárna, optika… Očekáváme, že budeme moct hned po přestěhování zvýšit počet klientů i operací o celou jednu třetinu. Postupně se ještě navýší.

Vždy pro nás bude kvalita víc než objem. A v centru zůstane český pacient.

Stanete se tedy největší českou soukromou oční klinikou u nás, je to tak?

Ano, zdůraznil bych znovu to ryze českou. Samozřejmě, že jsou u nás daleko větší kliniky, ovšem ty jsou vlastněné zahraničním kapitálem. I nám se nabízeli a dnes o to víc nabízejí investoři, kteří by do OCP rádi vložili své peníze. Bohatí zájemci chtějí koupit a za tři roky prodat. Dělají to pouze pro kumulaci zisku. A to my nechceme a touto cestou nepůjdeme. Neradi bychom se stali jen strojem na peníze. Vždy pro nás bude kvalita víc než objem. A v centru vždy zůstane český pacient.

S Adamem Janekem si povídala Jana Jenšíková

Foto: archiv OCP a Skanska

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2022 na straně 32-34.

Štítky USA, Zdravotnictví, Inovace

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.