MSV 2022: V popředí energetika a digitalizace

Text Jana Jenšíková Foto Tino Kratochvíl Publikováno

Mezinárodní strojírenský veletrh (MSV) patří k nejvýznamnějším průmyslovým událostem v Evropě. Letos se brány brněnského výstaviště otevřou od 4. do 7. října. Expozice více než 1200 vystavujících firem obsadí 8 hal. Jaký bude letošní ročník? Ptáme se Tomáše Moravce, generálního ředitele společnosti Veletrhy Brno.

MSV vždycky reaguje na aktuální dění. Na jaká témata bude soustředěný letos?

Jedním z nich je bezpochyby digitalizace umožňující zefektivnění průmyslové výroby. V posledních měsících se pak do popředí dostává téma energetické soběstačnosti a udržitelnosti. Rostoucí ceny energií znamenají pro firmy značné komplikace, a proto se veletrh zaměří právě na oblast energetických úspor v průmyslu. Zapomínat však nesmíme ani na tradiční obory strojírenství. Dobře zastoupen bude klíčový obor obrábění a tváření, který je zvýrazněn prostřednictvím souběžně konaného veletrhu IMT. V doprovodu MSV se uskuteční i další specializované veletrhy PLASTEX, WELDING, FOND-EX a PROFINTECH.

Součástí strojírenského veletrhu je také projekt Digitální továrna 2.0. Na jaké novinky se můžeme těšit?

V Digitální továrně v pavilonu F se letos představí řada nových firem a institucí. Poprvé budou součástí expozice Svazu průmyslu a dopravy ČR a Elektrotechnické asociace. Novinkou bude prezentace Národního centra Průmyslu 4.0 i s jeho partnery T-Mobile a Českou spořitelnou. Projektu se zúčastní poprvé Finsko, které představí své firmy nabízející digitální řešení. Úspěchem je dále navázání partnerství se společností Siemens. Ta chystá expozici zaměřenou na energetickou flexibilitu a odolnost výroby ve spojení s digitalizací. Zajímavá bude i prezentace Lisovny Škoda Auto s praktickou ukázkou využití digitálního dvojčete při výrobě modelu Enyaq iV.

Tohoto významného veletrhu se tradičně účastní řada zahraničních vystavovatelů. Jaká je z tohoto pohledu situace letos?

Podíl zahraničních firem se pohybuje kolem čtyřiceti procent, takže se i v letošním roce podařilo uspořádat veletrh s výrazným mezinárodním zastoupením. Partnerem strojírenského veletrhu se díky spolupráci s Francouzsko-českou obchodní komorou stal francouzský region Auvergne-Rhône-Alpes. Jedná se o nejprůmyslovější oblast Francie s více než osmi miliony obyvatel. Region se bude prezentovat formou vlastního stánku, který bude součástí Francouzského pavilonu v hale V, a přijede i oficiální delegace. Oficiální účast dále chystají země jako Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko nebo Tchaj-wan.

Jaký doprovodný program připravujete pro návštěvníky?

Je jako vždy velmi bohatý. Vracejí se komentované prohlídky s názvem MSV Tour a zájemci mohou využít i platformu Kontakt-Kontrakt propojující fyzický veletrh s matchmakingem. Chybět nebude ukázka balicí linky Packaging Live. Dále se uskuteční řada konferencí, které se budou zaměřovat na digitalizaci, 3D tisk, energetiku nebo technologie pro plastikářský průmysl. První den veletrhu, jímž je poprvé úterý, se tradičně odehraje sněm Svazu průmyslu a dopravy ČR.

V říjnu zažijete MSV poprvé v roli generálního ředitele. Na co se těšíte nejvíc?

Ano, poprvé v roli generálního ředitele a poprvé se zahajovacím dnem MSV v úterý, nikoliv v pondělí. Těším se na předvečer zahajovacího dne, který je nabitý předstartovní atmosférou. Ta je naplněna finalizací expozic, úklidovými pracemi i velkým pohybem osob a materiálu. Od roku 2018 vedou mé poslední kroky před startem veletrhu k soše Tomáše Garrigua Masaryka, která vítá návštěvníky Rotundy pavilonu A. Zde si vždycky snažím představit atmosféru zahajovacího dne v době TGM, tj. při otevření Výstavy soudobé kultury v roce 1928, kdy se premiérově otevíraly nejen obsahy veletržních hal, ale i haly samotné v rozsahu celého areálu. A hned poté se mi uleví. Tak tomu, předpokládám, bude i v tomto roce.

Za rozhovor děkuje Jana Jenšíková

Foto: Tino Kratochvíl

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2022 na straně 57.

Štítky Strojírenství, MSV

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.