Češi se ve světě neztratíNaše krajanky v Itálii jsou toho důkazem

Text Jana Jenšíková a Lenka Kanellia Foto archivy CzechAssociation.org Publikováno
thumbnail Itálie

Zdeňka Skorunková, ředitelka České školy ve Florencii

Ve Florencii žiji již třicet let. Přijela jsem v roce 1991 navštívit známé, poznala jsem zde svého budoucího manžela a zůstala tady. V roce 2003 jsme s dalšími krajankami založily česko-italské kulturní sdružení ARCA a v roce 2012 jsme otevřely českou školu pro bilingvní česko-italské děti. Škola je součástí sdružení ARCA, které je ve Florencii zaregistrované jako neziskové kulturně-vzdělávací sdružení. Je víkendová a navštěvují ji děti z celého Toskánska. Snažíme se jim především představit Českou republiku ze všech stran, od výuky českého jazyka, ze kterého děti skládají každoročně zkoušky, až po tradice, kulturu, historii a umění naší krásné země. Vše se to protkává s kulturou, uměním i tradicemi Itálie a velmi často spolupracujeme nejenom s ostatními českými školami v Itálii, ale i se zahraničními komunitami ve Florencii. Naše činnost nespadá přímo do podnikání, spíš do společensky prospěšné práce.

www.arca.firenze.it/scuola

Štěpánka Krausová, certifikovaná průvodkyně cestovního ruchu pro Toskánsko a Ligurii

Do Toskánska jsem přijela na konci devadesátých let. Měla jsem právě vystudované tlumočnictví a překladatelství, ale ani s dobrým vzděláním se práce nehledala snadno. Jazyky mě však nakonec zachránily a já se díky němčině uchytila v turistickém ruchu jako technický průvodce. Pootevřely se mi tak dveře do světa plného dějin, umění, krásné přírody, dobrého vína a skvělé gastronomické tradice a já jsem se najednou chtěla o tomto neuvěřitelně bohatém kraji dozvědět co nejvíc.

Rozhodla jsem se proto absolvovat hned několik škol. Školu pro místní kvalifikované průvodce a školu sommeliérskou. Dnes podnikám sama, jsem specializovaná na Toskánsko a Ligurii, nabízím exkluzivní průvodcovské služby na míru především individuální klientele a při exkurzích ráda využívám i svých znalostí o víně a gastronomii. Myslím, že jsem opravdu našla svoji práci snů. Stále mě inspiruje a posouvá dál. A hlavně, co je krásnějšího, než učit lidi milovat a znát zemi vaším srdcem a vašima očima?

www.florence5senses.com

Monika Ben Thabetová, spisovatelka, numeroložka a koučka

V roce 1998 jsem odjela z rodného Česka do Itálie. Vystudovala jsem vyšší odbornou školu Associazione Nazionale Dentisti Italiani a pracovala jako zubní asistentka. Poté jsem studovala merchandising na Accademia Vetrinistica Italiana (AVI) a absolvovala kurzy marketingu a komunikace na Universitá Bocconi v Miláně. Následně jsem pracovala na pozicích středního managementu. Celoživotně se však věnuji numerologii, kterou jsem nejdříve brala jako zábavu, a když jsem pochopila, že lze prostřednictvím této mystické nauky skutečně pomáhat lidem, vytvořila jsem vlastní koučinkový systém nazvaný Tajemství čísel. Vychází z numerologického rozboru přirozené, kvalitativní stránky čísel. S jeho pomocí lze o každém člověku získat všechny informace o jeho životě a osobnosti. Jsou totiž zakódovány v datu jeho narození. Napsala a vydala jsem o tom již tři knihy. V Kanadě The Secret of Numbers, v Itálii Uno, due, tre. Parliamo di te! a v Česku vyšla v roce 2020 moje další kniha s názvem Tajná moc čísel. Organizuji kurzy, dělám osobní a firemní konzultace a vystupuji na přednáškách a seminářích po celé Itálii. Občas pracovně zavítám také do Švýcarska nebo na Slovensko a v poslední době i do své rodné vlasti.

www.monikabenthabetova.com

Text: Jana Jenšíková a Lenka Kanellia

Foto: archivy CzechAssociation.org

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 5 / 2022 na straně 35.

Štítky Itálie, Krajané

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.