Technologie, inovace a udržitelnostKB staví banku třetího tisíciletí

Text Jana Jenšíková Foto Marek Jenšík a archiv J. Haubové Publikováno

Jitka Haubová má v Komerční bance na starosti provoz. Tedy například to, aby vaše platba proběhla v pořádku, mohli jste si vybrat peníze v bankomatu, smlouva byla čitelná, účet funkční a pobočka komfortní. Sama říká, že banka se prolíná běžným životem svých klientů víc, než si možná sami uvědomují. Chrání je také před riziky a pomáhá jim realizovat jejich sny.

Read in English

Stoprocentní spolehlivost, stabilita, dostupnost. To se od banky a jejích platebních systémů očekává tak nějak samo sebou. Co dalšího po vás klienti aktuálně nejvíc chtějí?

Abychom byli schopni zpracovávat platby v reálném čase, byli otevřeni globálním řešením a spolupráci se třetími stranami. S tím vším samozřejmě souvisejí nové technologické výzvy.

Cesta k nejlépe technologicky vystavěné bance

Technologické výzvy hýbou světem. Jaké největší z pohledu banky?

Zmínila jsem okamžité platby. To znamená převádět peníze mezi účty během několika sekund bez ohledu na to, kolik je hodin nebo zda je pracovní den, víkend či svátek. V České republice dnes mají podíl 27,9 procenta, stejně je tomu v KB. Ovšem po velké technologické změně, kterou právě realizujeme, budou pro naši banku okamžité platby standard, nic jiného už nebudeme nabízet.

Kdy to bude?

Příští rok. U klientů se náš technologický přerod zviditelní jako nová aplikace KB Plus. Už ji testujeme, v mém mobilu byste ji například našla funkční. Technologická inovace naší banky je však daleko komplexnějším krokem, který samozřejmě probíhá postupně. V platbách už dnes využíváme nejnovější software. Je daleko bezpečnější, jednodušší a v budoucnu zajistí kompatibilitu s dalšími inovacemi.

Jak vás tak poslouchám, bankéř třetího tisíciletí si ke svým znalostem v bankovnictví bude muset přidat i technologické vzdělávání.

Na některých pozicích k tomu přirozeně dospěje. Například já jsem nedávno dokončila programátorský kurz, protože jsem si řekla, že by bylo dobré, kdybych víc rozuměla specialistům, kteří na technologických změnách pracují.

Sdílením k Bankovnímu inovátorovi roku

Zmínila jste platby. Prozraďme, že platební karty KB jsou z recyklovaného plastu a za jejich originální design jste získali nejedno ocenění. Nás však nyní zajímají bankomaty, protože ty nedávno způsobily, že se Komerční banka stala Bankovním inovátorem 2022.

Tímto projektem reagujeme na současný evropský trend sdílení bankomatů, konkrétně jsme se inspirovali ve Skandinávii. A získali jsme pro něj další banku – MONETA Money Bank. Dohodli jsme se, že když jsou vedle sebe dva bankomaty – KB i MMB, jeden z nich zrušíme a nainstalujeme jinde, kde předtím zcela chyběl. Díky tomu jsme zvýšili dostupnost platebních služeb, aniž bychom museli počet bankomatů zvyšovat, a tím platit další drahý provoz. Dnes můžete vybírat z více než 1400 bankomatů po celé ČR. A jejich číslo ještě vzroste, protože v příštím roce by se k nám měly přidat další banky. Je to jeden z mnoha kroků Komerční banky ve snaze být lídrem v oblasti udržitelnosti. Navíc o tomto ocenění rozhodla veřejnost prostřednictvím online ankety a vybrala nás z desítky bank, což je pro mne známkou, že našim spoluobčanům není téma udržitelnosti lhostejné.

Za udržitelnost jste získali také nejvyšší příčku v nově udělovaném ocenění Udržitelná banka roku v rámci soutěže Banka roku 2021. Co porota především hodnotila?

Ohleduplnost podnikatelského přístupu firmy vůči životnímu prostředí, zaměstnancům i společnosti jako takové, tedy ESG (Environment, Social and Governance).

U udržitelnosti se zastavme, protože v tomto směru Komerční banka udává směr dlouhodobě. Těch ocenění bylo víc, můžete ještě některé zmínit?

Kromě toho, že snižujeme vlastní spotřebu, máme nastaveny produkty pro občany i firmy podporující udržitelnost a v tomto směru budeme nadále aktivní. Například s firemními klienty jsme loni uzavřeli úvěry ve výši 22 miliard korun, které mají environmentální nebo sociální dopad. A za naši Půjčku na udržitelné technologie pro občany, při níž lze využít také zajímavých státních dotací, jsme letos vyhráli historicky první Zelenou korunu v rámci soutěže Zlatá koruna. Ne všechny naše produkty jsou zatím plně v souladu s evropskou taxonomií a regulací, ale snažíme se reagovat na celkovou situaci, která se vyvíjí velice rychle.

Těch produktů a služeb je hodně a nelze je na tomto místě všechny vyjmenovat. Podnikatelům bych snad jen připomněla, že naší součástí je poradenská společnost KB Advisory, jejíž specialisté mají v oblasti ESG problematiky, energetiky a obnovitelných zdrojů bohaté zkušenosti, umějí pomoci s dotacemi i výběrovým řízením a celkově firmě nastavit dlouhodobě udržitelné podnikání.

Radost z ocenění Bankovní inovátor roku 2022 za sdílení bankomatů, které za KB přebíraly: (zprava) Jana Švábenská, Hanka Kovářová, Šárka Nevoralová a Jitka Haubová

Podílet se na tvorbě pravidel pro mezinárodní obchod

Prvního ledna 2023 se stanete navíc předsedkyní výkonné rady Mezinárodní obchodní komory (International Chamber of Commerce – ICC ČR). S jakými cíli na tuto novou pozici přicházíte?

ICC má jako světová obchodní organizace jedinečnou pravomoc vytvářet pravidla pro mezinárodní obchod. A i když nemají legislativní povahu, a jsou tedy dobrovolná, v každodenním životě jsou respektována. Může tlumočit názory a potřeby podnikatelů na mezinárodní úrovni. To jsou samy o sobě dostatečné argumenty k tomu, abych tuto pozici přijala. Budu usilovat o to, aby za ICC ČR byly vidět konkrétní činy a získávala mezi podnikateli dál respekt.

Mluvíme spolu pár dnů před Vánocemi, a tak bude má poslední otázka patřit právě jim. Co byste si přála dostat od Ježíška?

V naší rodině standardně píšeme Ježíškovi předem, protože není nic horšího než pod stromečkem předstírat radost z nechtěného dárku, což chápeme jako plýtvání. A tak jsou naše dárky hodně praktické – například k letošním Vánocům jsem si přála vymalovat na chatě.

Rezonuji s průzkumem naší banky mezi obyvateli Česka, který zjistil, že nejcennější na Vánocích, na co pak nejraději vzpomínáme, nejsou drahé dárky, ale naopak to, co za peníze nekoupíte: společně strávené chvíle s blízkými, radost ze shledání, vánoční nálady nebo vyprávění. Vzpomínky, které nám lidé popsali, byly tak dojemné, že se zrodil nápad na jejich sdílení, a tak se na ně můžete také podívat na www.nejcennejsivzpominka.cz.

Jaká je tedy vaše nejcennější vzpomínka spojená s Vánocemi?

Krátce po jedněch z nich se nám narodili naši synové.


S Jitkou Haubovou si povídala Jana Jenšíková

Text: Jana Jenšíková

Foto: Marek Jenšík a archiv J. Haubové

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2022 na straně 62-63.

Štítky Nové technologie, Inovace, Udržitelnost

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.