Sangheon Lee: Partnerství s Českem je pro nás klíčové

Text Jakub Kopecký Foto archiv S. Lee Publikováno
thumbnail Jižní Korea

Naše země navázaly diplomatické vztahy před více než třemi desetiletími, během nichž došlo k velkému rozvoji zejména v oblasti obchodu. „Uprostřed složitých globálních krizí jsou Česko a Korea klíčovými partnery sdílejícími univerzální hodnoty demokracie a tržního hospodářství,“ dodává Sangheon Lee, ředitel divize obchodu pro Evropu na Ministerstvu obchodu, průmyslu a energetiky Korejské republiky. Hovoříme o potenciálu vzájemné spolupráce.

Vzájemné diplomatické vztahy jsou jedna věc, ovšem známky spolupráce našich zemí bychom určitě našli mnohem dřív.

Ano, daleko hlouběji, už před sto lety. Za japonské koloniální nadvlády vyhrála Armáda korejské nezávislosti v roce 1920 bitvu u Qingshanli, jednu z nejúspěšnějších bitev hnutí za nezávislost Koreje, se zbraněmi zakoupenými od československých legií. Po navázání diplomatických styků v roce 1990 naše dvě země povýšily vzájemné vztahy v roce 2015 na strategické partnerství, které bylo první mezi asijskými zeměmi. Od té doby neustále rozšiřujeme vzájemné výměny a spolupráci.

Díky popularitě korejského seriálu Milenci v Praze z roku 2005 začalo být mnoho Korejců fascinováno architekturou a krajinou Česka. Považují Prahu za romantické město a statisíce jich navštěvují vaši zemi každoročně, s výjimkou období covidu. Vím, že se tento seriál v roce 2015 vysílal i u vás.

Dohoda o volném obchodu mezi Koreou a EU podepsaná v roce 2010 umožnila další rozšíření naší hospodářské spolupráce. Navzdory globálnímu ekonomickému zpomalení za poslední čtyři roky dosahoval objem našeho vzájemného obchodu každý rok nových rekordů, přičemž ten loňský vykázal 4,4 miliardy dolarů.

Naše bilaterální spolupráce se navíc rozšířila mimo automobilový průmysl také do oblasti elektromobilů, jaderné energie a vodíku. Po nedávných setkáních na vysoké úrovni, jako byly třeba vzájemné návštěvy předsedů parlamentů, setkání předsedů vlád v Česku a na summitu během Valného shromáždění OSN, se naše vztahy rozvinuly oboustranně výhodným způsobem orientovaným na budoucnost.

Česko je pro nás atraktivní zemí

Korea je jedním z největších investorů v ČR. Mohl byste o tom povědět více a myslíte si, že tento trend bude pokračovat?

Česko uprostřed Evropy je pro korejské společnosti atraktivní investiční destinací a odrazovým můstkem pro vstup na evropský trh. Korea je třetím největším investorem u vás s akumulovanou investicí 2,7 miliardy eur od roku 1998 do roku 2022. V současnosti je do obchodních aktivit v ČR zapojena asi stovka korejských společností a ty hrají důležitou roli při posilování našeho ekonomického partnerství prostřednictvím vytváření pracovních míst.

Korejské investice v Česku začaly v roce 2005, kdy Sungwoo Hitech vybudoval v Ostravě výrobnu karoserií pro automobily v hodnotě 110 milionů eur. Založení výrobního závodu Hyundai Motor v Nošovicích v roce 2007 navíc přivedlo do země další partnerské společnosti, což dále přispělo k nárůstu investic. Hyundai jako největší zahraniční investor přispívá do české ekonomiky najímáním 92 % místních pracovníků a daňovými příjmy v celkové výši 2,4 miliardy korun v roce 2022. Kromě toho vyrábí více než 330 tisíc automobilů ročně, z nichž více než 95 procent je exportováno do 78 zemí Evropy, Středního východu a Střední a Jižní Ameriky. V roce 2022 zabíraly prodeje vozů Hyundai druhé místo na českém trhu, kde představovaly cca 10 procent a 19 tisíc kusů. Od roku 2020 vyrábí Hyundai jako první mezi českými automobilkami elektrická vozidla. S ohledem na zvýšení výroby elektromobilů na 70 procent do roku 2030 nyní rozšiřuje své investice a zároveň vede přechod na elektromobily v Česku.

S ohledem na naši do budoucna orientovanou ekonomickou spolupráci, vynikající české pracovníky, politickou stabilitu a geografické výhody očekávám, že korejské společnosti budou v investicích v Česku pokračovat.

Předpokládáme další růst vzájemné spolupráce

V jakých oblastech podle vás existuje největší potenciál pro zvýšení naší bilaterální ekonomické spolupráce?

Silné stránky Koreje i Česka spočívají ve výrobě a ekonomické struktuře vedené exportem. Kromě toho mají obě země zájem o rozvoj stávajících průmyslových odvětví v reakci na čtvrtou průmyslovou revoluci a také na změnu klimatu. Věřím, že v tomto duchu lze vytvořit rozmanité obchodní příležitosti v oblasti jaderné energetiky, vodíku, výzkumu a vývoje, zdravotnictví, vysokorychlostní železnice a obrany.

Sdílíme zejména postoj, že jaderná energie je praktickým způsobem, jak dosáhnout energetické bezpečnosti a uhlíkové neutrality. Naše země jsou optimální partneři a očekávám, že se zapojí do komplexní spolupráce v celém spektru jaderné energetiky včetně výstavby nových elektráren, společných vstupů na trhy třetích zemí a rozvoje malých modulárních reaktorů.

Korea pokračuje v prosazování politik na podporu vodíkového průmyslu, zatímco Česko rovněž podporuje vodíkové hospodářství díky své vodíkové strategii z roku 2021. V tomto duchu věřím, že se naše bilaterální spolupráce na vodíkové infrastruktuře – od zavádění aut na vodíkový pohon po budování dobíjecích stanic – bude dále rozšiřovat.

Na základě vynikajících výsledků české vědy a technologií a silné korejské výroby posílily naše země v roce 2015 podpisem memoranda spolupráci v oblasti průmyslových technologií. Do budoucna očekávám, že se naše spolupráce posune na vyšší úroveň zejména v AI, ICT, robotice a biotechnologiích.

Věřím, že do budoucna posílí i naše spolupráce v oblasti obrany a zdravotnictví. Pokud jde o infrastrukturu, doufám, že se dočkám bilaterální spolupráce na projektu vysokorychlostní železnice v ČR.

Jaká je vaše předpověď pro jihokorejský trh pro letošní rok? Existují nějaké zásadní věci, o kterých by čtenáři TRADE NEWS měli vědět?

V roce 2024 se předpokládá, že díky oživení světového obchodu a zvýšenému exportu naše ekonomika poroste o 2,6 procenta z loňských 1,4. Se zlepšením globálního polovodičového průmyslu se očekává, že korejský export s polovodiči poroste, což povede k rozšíření přebytku běžného účtu na 70 miliard dolarů z 35 miliard v loňském roce.

Díky poptávce po financování špičkových průmyslových odvětví, včetně polovodičů, sekundárních baterií, automobilů budoucnosti a umělé inteligence, a také vládní podpoře pokročilých strategických odvětví budou do těchto sektorů nadále směřovat korejské domácí investice.

Očekává se, že v souladu s oživením ekonomiky, které přinese lepší exportní výkonnost a investice do zařízení, poroste soukromá spotřeba. Růst spotřebitelských cen rovněž zpomalí na 2,6 procenta z loňských 3,6 z důvodu stabilizace mezinárodních cen surovin. Jsou zde však nejistoty jako geopolitická rizika a inflace ve světě.

Přímé zahraniční investice v Koreji v roce 2023 dosáhly rekordní výše 32,7 miliardy dolarů, což je meziroční růst o 7,5 procenta. Co se týče přímých zahraničních investic do high-tech klastrů včetně National High--tech Strategic Industry Specialized Complexu, vláda zvýšila limit pro hotovostní podporu na maximálně 50 procent výše investice. Stanovila navíc 60denní lhůtu pro zpracování žádostí o hotovostní podporu, aby eliminovala nejistotu zahraničních investorů zajištěním rychlého administrativního procesu.

Proti globálním nejistotám, jako je inflace, bude korejská vláda nadále posilovat pobídky a aktivně zlepšovat investiční prostředí pro společnosti, aby posílila přímé zahraniční investice v high-tech odvětvích.

Za rozhovor děkuje Jakub Kopecký

Foto: archiv S. Lee

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2024 na straně 40-41.

Štítky Jižní Korea

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.