Tři otázky pro Ondřeje Votrubu, statutárního náměstka generálního ředitele agentury CzechInvest

Foto Archiv CzechInvestu Publikováno

Nástupcem Operačního programu Podnikání a Inovace (OPPI), z kterého mohli čeští podnikatelé v uplynulých letech čerpat dotace na své projekty, bude v nadcházejícím období Operační program Podnikání a Inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK). Podporu z něj bude zprostředkovávat právě CzechInvest. Jak bude nový OPPIK konkrétně vypadat?

Převážná většina oblastí podpor OPPIK přímo navazuje na předchozí programy v rámci OPPI. Jsou zde zařazeny například výzkum a vývoj, podpora podnikání a konkurenceschopnosti malých a středních podniků, účinné nakládání s energiemi nebo rozvoj vysokorychlostních sítí a komunikačních technologií.

Jak se změní výše podpory?

Celková alokace programu je 4,3 miliardy eur. V souvislosti s novými pravidly Evropské komise pro regionální podporu, která vstoupila v platnost letos v červenci, klesne maximální možná výše podpory jednotlivým projektům. Pro malé podniky z 60 na 45 procent, střední z 50 na 35 procent a pro velké ze 40 na 25 procent. Ve výjimečných případech, zejména výzkumně-vývojových projektů, pak bude žadatelům poskytnuta zvýšená, padesáti až sedmdesátiprocentní podpora. Významnější podíl budou mít v novém programu finanční nástroje, ať už ve formě zvýhodněných úvěrů, záruk nebo kapitálových investic.

V jaké fázi se nyní příprava programu nachází?

Aktuální verze OPPIK byla letos v červenci předložena Evropské komisi a nyní probíhá její připomínkování. Finální schválení předpokládáme v lednu 2015 a vyhlášení prvních výzev pak v 1. pololetí roku 2015.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 5 / 2014 na straně 46.

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.