Tomáš Hartl: Výrobcům zelené energie přinášíme jistotu a stabilitu

Text Jana Jenšíková Foto Archiv E.ON Publikováno

Je známo, že společnost E.ON dodává svým zákazníkům více než dvacet procent elektřiny vyrobené výhradně z obnovitelných zdrojů (OZE) a je jedničkou na trhu ve výkupu této elektřiny v České republice. Pokud porovnáme uplynulých sedm let, jde více než o čtyřnásobný nárůst. Společnost myšlenku šetrné energie dlouhodobě podporuje nejen řadou vlastních marketingových aktivit nebo speciální nabídkou zelených tarifů, ale také právě aktivním výkupem zelené elektřiny od domácích výrobců. Právě na toto téma hovoříme s Tomášem Hartlem ze společnosti E.ON Energie.

Jaké množství energie a z jakých zdrojů v současnosti vykupujete?

Jedná se přibližně o 3 TWh a vykupujeme ze všech druhů OZE: z vodních i větrných elektráren, bioplynových stanic, biomasy či fotovoltaických elektráren.

Plánujete, že se v budoucnu toto číslo ještě zvýší?

Vzhledem k tomu, že roste poptávka našich klientů po zelených tarifech, plánujeme zvyšovat i výkup zelené elektřiny. Navíc rozšiřujeme portfolio našich výrobců a snažíme se jim nabízet nadstandardní služby, jako je například E.ON Pomocník pro fakturaci, poradenskou linku podporovaných zdrojů energie (POZE) nebo portál Samofakturace.

Letošní rok ještě nemůžeme hodnotit. Co tedy loňský? Jaké byly vaše podíly nákupu jednotlivých zdrojů zelených energií na celkovém objemu zelené elektřiny v ČR?

Největší podíl, a to 67 %, zaujímaly malé vodní elektrárny, 45 % solární energie a u větrných a bioplynových zdrojů šlo o 38 %.

To jsou poměrně velká čísla. Navíc vaše portfolio OZE je velmi vyrovnané. Jak se vám to daří, přestože jsou obnovitelné zdroje hodně závislé na počasí?

Díky rovnoměrnému zastoupení všech druhů výroben z obnovitelných zdrojů v našem portfoliu.

Vedle nákupu od ostatních producentů je vaše společnost sama aktivním výrobcem elektřiny z obnovitelných zdrojů…

Ano, vlastníme jedenáct vodních elektráren, z nichž největší je Vranovská přehrada, jeden biomasový zdroj, jednu bioplynovou stanici a sedm fotovoltaických elektráren. Ty jsou umístěny výhradně na střechách již stávajících výrobních zařízení, čímž také vyjadřujeme svůj přístup k životnímu prostředí.

Již jsme zmínili, že o své klienty – výrobce elektřiny z obnovitelných zdrojů – pečujete prostřednictvím systému specializovaných služeb a výhod. Můžete to více rozvést?

Již při uzavření smlouvy získají výrobci zdarma přístup k poradenské lince pro obnovitelné zdroje POZE, mohou využít portálu Samofakturace nebo další jednorázové individuální služby – vystavení certifikátu pro přístup do CS OTE (centrální systém operátora trhu), založení nároku na podporu formou zeleného bonusu, dofakturování předešlých měsíců a další. Připravili jsme pro ně také balíček služeb, jehož cílem je snížit náklady na administrativu. Stačí, když výrobce zašle do společnosti E.ON jednou měsíčně data o své výrobě, a vše ostatní již zařídí E.ON. Zmíněný servis se týká veškerých administrativních kroků, od registrace do systému CS OTE až po zpracování čtvrtletního výkazu pro Energetický regulační úřad. To je obrovská pomoc.

Stále hledáme nové možnosti a produkty, jak zatraktivnit naši cenovou nabídku.

A co vaše cenová politika? Jsou ceny, za které elektřinu vykupujete, pro klienty výhodné?

Ano, naše ceny jsou samozřejmě konkurenceschopné, ale kromě ceny nabízíme ještě něco navíc. Jsem přesvědčen o tom, že nás naši zákazníci vnímají jako spolehlivého partnera, na kterého se mohou kdykoliv obrátit. Prostřednictvím komplexního balíčku se snažíme v maximální míře vyhovět jejich požadavkům. A stále hledáme nové možnosti a produkty, jak zatraktivnit naši cenovou nabídku.

Jaké další služby tedy pro své klienty – výrobce zelené energie – chystáte?

Vylepšujeme náš portál Samofakturace tak, aby byl „user friendly“ a odpovídal nejnovějším trendům. V následujícím roce připravujeme jeho rozšíření v rámci projektu digitalizace. Kromě standardních kontraktů nabízíme vybraným skupinám výrobců možnost víceletých kontraktů na výkup elektřiny, které jim přináší jistotu a určitou stabilitu i v následujících letech.

V produktové nabídce vaší společnosti je elektřina z obnovitelných zdrojů zastoupena v podobě tzv. zelených tarifů EkoElektřina a EkoStandardPower, které zákazníkovi garantují dodávku elektrického proudu výhradně z obnovitelných zdrojů. Je to standardní, nebo jste jedni z mála, kdo tyto tarify nabízí?

Nejenom mezi dominantními dodavateli elektřiny na českém trhu (ČEZ, PRE, E.ON) poskytujeme největší nabídku dodávky zelené elektřiny pro konečné spotřebitele. Jak už jsme řekli na začátku, zaznamenáváme vzrůstající zájem o tuto energii, neboť má řadu výhod: nevztahuje se na ni například ekologická daň z elektřiny, která má za cíl znevýhodňovat zdroje energie znečišťující životní prostředí. Zákazník odebírající zelenou energii navíc přispívá k ochraně životního prostředí i k dalšímu rozvoji obnovitelných zdrojů. Ty budou hrát v budoucnu významnou roli v udržitelnosti výroby elektrické energie.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2014 na straně 54—55.

Štítky Energetika, Obnovitelné zdroje, Zelená energie, E, ON

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.