Podporujeme rodinné farmy

Text Jana Jenšíková Foto Archiv ASZ ČR Publikováno

Víte, že denně zmizí v České republice patnáct hektarů orné půdy? Nejen o tom jsme hovořili u příležitosti Mezinárodního roku půdy s předsedou Asociace soukromého zemědělství České republiky (ASZ ČR) Josefem Stehlíkem.

V ČR podnikají zemědělci z necelých 80 procent na pronajaté půdě, což je kromě Slovenska nejvyšší podíl nájemného hospodaření v celé EU. Kdo jsou její vlastníci?

V první řadě je třeba zmínit, proč tomu tak je. K systémovému zpřetrhání vztahů vlastníků půdy k jejich pozemkům, jehož důsledkem je právě nebezpečně vysoký podíl půdy obhospodařovaný nájemci, došlo cílenou likvidací selského stavu v druhé polovině minulého století. Aktuálně je půda u nás převážně v rukou drobných vlastníků, jejichž počet dosahuje dvou milionů, stále ale dochází k další fragmentaci vlastnictví. Díky nákupu půdy ze strany soukromých zemědělců se však již zmiňovaný 80procentní podíl pronajaté půdy snížil na 65 procent.

Jaké problémy z tohoto stavu vyplývají?

Hospodaření na pronajaté půdě je samozřejmě z důvodu stability pro pachtýře riskantnější. I proto je pro většinu členů naší organizace – sedláků, kteří hospodaří na rodinných statcích – nákup půdy prioritou. Půda je pro ně nejcennějším výrobním prostředkem, investicí do budoucna a zárukou dalšího rozvoje statků.

V porovnání s vyspělou Evropou je u nás cena půdy i nájmů nízká, i když se v posledních letech rychle zvyšují. Přesto stávající podmínky neumožňují zemědělcům ji v potřebném rozsahu koupit, i když zájem o ni roste. Jak lze toto úsilí systémově podpořit?

Naše asociace stála u zrodu novinky, kterou je možnost zemědělců čerpat podporu na nákup půdy prostřednictvím Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, což považuji za opravdu účinnou pomoc. Další možností jsou již i vcelku vstřícné úvěry na nákup půdy, které poskytují některé bankovní instituce.

Denně v naší republice mizí 15 hektarů orné půdy. Na těchto plochách vyrůstají logistická centra a satelitní městečka. Může tomu zabránit projednávaná novela o ochraně půdního fondu?

Bohužel nemůže, neboť aktuální novela zákona o ochraně půdního fondu podléhá spíše tlaku developerských společností. Určitému stupni výstavby se však v centru Evropy, navíc v okolí velkých měst, zcela vyhnout nelze, naopak je to přirozené. Jsme však spíše pro menší stavby, které pomáhají podnikatelskému životu na venkově. Je zkrátka třeba najít rozumný kompromis, a to například větším využíváním brownfieldů oproti úrodné zemědělské půdě.

Jaké je hlavní poslání vaší asociace?

Obhajovat zájmy svých členů – českých sedláků, kteří po pádu komunismu navázali na rodinnou tradici hospodaření a mnohdy veškeré nepřízni navzdory vybudovali z úplných ruin prosperující farmy. Podporujeme a propagujeme rodinné farmy jako celosvětově nejrozšířenější způsob hospodaření spojený s předáváním nejen majetku, ale zejména hodnot a zkušeností.

Letos jste navázali úzkou spolupráci s AMSP ČR. V čem spočívá?

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR je nevládní organizací, která oslovuje podobnou cílovou skupinu podnikatelů jako naše sdružení. Velice se nám zamlouvá zejména její výrazná podpora rodinného podnikání. Rádi bychom společně koordinovali připomínkování zákonů, které omezují drobné živnostníky, a umožnili tak větší podporu podnikání na venkově. Naším společným cílem je zvýšení podílu malého a středního podnikání na úroveň vyspělé západní Evropy.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 2 / 2015 na straně 59.

Štítky Zemědělství, Potravinářství

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.