Británie pro nás byla a je atraktivní

Text Věra Vortelová Foto archiv LIKO-S Publikováno
thumbnail Velká Británie

„Tohle není konec, ale začátek,“ prohlásil v souvislosti s odchodem Velké Británie z EU Boris Johnson. Jak se brexit promítá do podnikání české rodinné firmy LIKO-S, na to jsme se zeptali exportního manažera Romana Petrušky pár hodin před jeho odletem do Londýna.

Ne všichni sdílejí optimismus britského premiéra. Jaká jsou očekávání vaší firmy?

Jaké budou možné dopady na naše obchodování s britskými partnery, je podmíněno tolika faktory, které nemůžeme ovlivnit, že se jimi příliš nezabýváme. Zareagujeme až na konkrétní situaci. Naším každodenním chlebem je oslovovat zákazníky a trpělivě je přesvědčovat o kvalitě našich produktů, aniž bychom si byli dopředu jisti výsledkem. A v tom se nic nezmění.

A vaši britští zákazníci?

Nikdy jsme neměli dojem, že by se chystali přerušit obchodní vazby na dodavatele z EU, ale po brexitu trochu ustoupila nejistota a podnikatelská nálada se zlepšila.

Restart v časech brexitu

Kdy LIKO-S vstoupil na britský trh?

Etabloval se na něm kolem roku 2011 a do roku 2015 tam postupně realizoval dodávky pro výstavbu kancelářských budov. Poté se však náš partner vydal v podnikání jiným směrem, a tak jsme se rozhodli zaměřit v rámci Evropy na bližší teritoria, konkrétně Německo a Rakousko, v nichž jsme v té době spatřovali větší potenciál.

Británii jste opustili?

Jen jsme tam poněkud utlumili aktivity s tím, že je časem opět oživíme. K jejich restartu došlo loni v září na veletrhu designu London Design Fair, na němž jsme kromě jiného představili novou verzi multimediální příčky SMART-i-WALL®.

Jakou máte v Británii konkurenci?

V sortimentu, který mám na starosti, nám konkuruje řada firem, ale jen v klasických příčkách. Naše portfolio je však daleko širší a sofistikovanější.

Když před třiceti lety začaly naše firmy exportovat na vyspělé trhy, britský nevyjímaje, často se setkávaly s nedůvěrou a despektem. Jaké máte osobní zkušenosti v současné době?

Mohu se odpovědně vyjádřit jen k sortimentu, který vyrábíme, a to jsou příčky, do nichž rovněž promítáme řadu inovativních prvků. Zkušení britští obchodníci jsou poměrně konzervativní. Neradi mění jak produkty, tak dlouholeté dodavatele. Mladší generace obchodníků, designérů a architektů mnohem víc slyší na naše unikátní řešení. Řekl bych, že v komplexním přístupu nemáme na tamějším trhu v našem oboru konkurenci.

Takže dodáváte nejen vybavení kancelářských prostor, ale i služby?

Nabízíme i montážní servis a jednáme s místními architekty a designéry, ale na britský trh je vhodnější jít přes většího distributora, který má již zavedenou síť odběratelů v oblasti stavebnictví.

Londýn je trh sám o sobě

Jak citlivě reaguje britské stavebnictví na nejistotu spojenou s brexitem?

Podnikáme převážně ve velkých městech a aglomeracích a tam, zdá se mi, se staví o sto šest. Třeba jen samotný Londýn je pro nás nesmírně zajímavým a perspektivním trhem.

Kromě tarifních i netarifních instrumentů, hygienických norem a podobně může našim exportérům v budoucnu zamotat hlavu také komplikovanější doprava. Ale to asi nebude případ vaší společnosti?

Abychom dostáli svým závazkům, určitý tlak na logistiku nastane. V současné době trvá výroba příčky podle typu a náročnosti tři až čtyři týdny a doprava na ostrovy dva až tři dny. Časovou prodlevu v důsledku administrativních překážek a celních bariér budeme muset zohlednit.

LIKO-S je široké veřejnosti znám zejména díky zeleným stavbám. Nabízíte tento unikátní artikl také v Británii?

Trh ze zelenými stavbami roste v Británii každým rokem o 17 %. Ředitel divize Interiors a místopředseda představenstva naší společnosti Jan Musil jednal již s několika potenciálními britskými partnery a věříme, že na tamějším trhu budeme úspěšní stejně jako v jiných zemích.

Spolupracujete na britském trhu také s dalšími českými firmami?

V Londýně se budeme podílet na rekonstrukci objektu, v němž má vzniknout česká pivnice a restaurace. Realizace projektu se bude kromě nás – jako dodavatelů SMART-i-WALL® příček a dalších produktů pro konferenční místnost – účastnit řada našich architektů, designérů a výrobců, kteří mohou v budoucnu využít prostor a služeb podniku k obchodním jednáním a meetingům. Iniciátorem a investorem projektu je český právník trvale žijící a podnikající ve Velké Británii, jenž svůj záměr pojal jako podporu českého byznysu ve Spojeném království.

Text: Věra Vortelová

Foto: archiv LIKO-S

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2020 na straně 30-31.

Štítky UK, Stavebnictví

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.