Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně potvrdil ČR jako průmyslovou a technologickou velmoc

Publikováno

Šedesátý druhý ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV) byl ve znamení digitalizace průmyslu. Během týdne se pod hlavičkou České národní expozice odehrálo na 60 akcí. Nešlo jen o semináře a odborné konference, ale také o individuální poradenství, pro které si na společný stánek čtrnácti státních organizací denně přicházely stovky zájemců. Třicet pět tisíc návštěvníků, jejichž počet ovlivnila situace s koronavirem, znamenalo proporčně vyšší zastoupení relevantních zájemců s byznysovým potenciálem.

„Na veletrhu jsme měli možnost vidět skvělé firmy, produkty i služby. Přes tisíc společností z pětatřiceti zemí v rytmu Digitální továrny. Mnohé jsem měl tu čest navštívit, mám radost, že ocenily covidovou pomoc a to, že jsme je na jaře uchránili před zavřením. Šlo o klíčové rozhodnutí, které udrželo zaměstnanost a ekonomiku nad vodou,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Děkuji všem, kteří se na tomto vrcholu veletržní sezony podíleli, a mám radost, že středobodem veletrhu byla Česká národní expozice pod značkou Czech Republic: The Country For The Future připravená díky spolupráci čtrnácti státních organizací.“

Kromě Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) se v České národní expozici prezentovaly Ministerstvo zahraničních věcí, Ministerstvo obrany a Ministerstvo dopravy, Exportní a garanční pojišťovací společnost, Česká exportní banka, Národní rozvojová banka, Česká rozvojová agentura, Agentura pro podporu podnikání, agentury CzechInvest a CzechTrade, Technologická agentura, Strojírenský zkušební ústav a Úřad průmyslového vlastnictví. Šlo o takzvaný one-stop-shop, kde jednotlivé služby institucí na sebe navazovaly, doplňovaly se, což návštěvníkům usnadnilo celkovou orientaci v nabídce státu. Na jednom místě tak firmy získaly přehled o podpoře státu ve všech fázích životního cyklu produktu.

Tematicky se letošní MSV zaměřil na Průmysl 4.0 a Digitální továrnu, tedy oblasti klíčové i pro MPO. Jedná se o prvky nezbytné pro zachycení trendů probíhající hospodářské transformace. Elektromobilita, vodíkové technologie, smart cities, virtuální realita a mnoho souvisejících oborů tak tvořilo podstatnou část aktivit celého týdne, tedy i České národní expozice.

Národní stánek zpestřily také expozice nově zformované Smart Cities Aliance, která prezentovala technologie a dodavatele pro chytrá města. Virtual Lab představila technologie pro průmyslové aplikace rozšířené a virtuální reality a došlo také k propojení se souběžně se konajícím Czech Space Weekem zajišťovaným Ministerstvem dopravy a agenturou CzechInvest.

Vodíkové technologie i kosmické aktivity

„Na veletrhu jsme mimo jiné mluvili o nových technologiích, jako je umělá inteligence nebo 5G, a o digitální transformaci české ekonomiky. Přiblížili jsme také spolupráci výzkumného sektoru, technologických firem, operátorů, státu i dalších institucí, kterou podporujeme v rámci společné platformy 5G Aliance, a další aktivity při zavádění 5G sítí,“ vysvětluje náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Očko.

„MPO ve spolupráci s dalšími institucemi a partnery uspořádalo řadu seminářů a konferencí, například k novým nástrojům pro podnikatele na vnitřním trhu EU a CZ PRES 2022 či k příležitostem na trzích Indonésie, Kanady a regionu Latinské Ameriky,“ říká náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro EU a zahraniční obchod Martina Tauberová a dodává: „Po roční pauze, kdy se veletrh nekonal, nás potěšil i velký zájem firem o Meeting Point CzechTrade.“ V jeho rámci se přes sto podniků zúčastnilo více než čtyř stovek konzultací s celkem třiceti pěti řediteli zahraničních kanceláří CzechTrade. Toto setkání bylo také příležitostí představit nové služby agentury i nabídku služeb dalších institucí v České národní expozici.

Po červnové podnikatelské misi ministra životního prostředí Richarda Brabce a náměstkyně Martiny Tauberové do Malajsie a Vietnamu se během MSV mimo jiné uskutečnilo zasedání Česko-indonéského smíšeného výboru pro hospodářskou spolupráci a navazující byznys fórum mezi českými a indonéskými podniky.

„Jsme země, která potřebuje exportovat, Mezinárodní strojírenský veletrh je tak nejvýznamnější podnik, nejdůležitější strojírenská událost. Pro firmy jde současně i o příležitost najít nové zdroje, nové partnery, nové zákazníky. Je to také významná možnost, jak na jednom místě prezentovat nabídku státu a navazující služby a od účastníků zároveň získat zpětnou vazbu a požadavky na budoucí asistenci státu,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro průmysl a stavebnictví Eduard Muřický.

„Jde také o příspěvek k nastavení budoucího směru ČR v oblastech, jakými jsou pomoc v kontextu s covidem-19, digitalizace podniků a podpora nejen z Národního plánu obnovy či OP TAK. S průmyslovými firmami jsme na MSV probrali i dekarbonizaci, příležitosti v oblasti zelené ekonomiky či vodíkové technologie,“ upřesňuje náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku a podnikání Silvana Jirotková.

V České národní expozici se dál mimo jiné konal seminář k přínosům kosmických aktivit v ČR, mluvilo se o ochraně průmyslových práv a firmy mohly s odborníky konzultovat, jak získat pracovníky ze třetích zemí.

Zdroj: MPO

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2021 na straně 72-73.

Štítky MSV

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.