Ozeleňte si život

Text LIKO-S Publikováno

Zelené stěny a střechy nikdy nebyly dostupnější. Standardizované řešení, které přináší česká rodinná firma LIKO-S, je hotový produkt určený k samostatné instalaci. Tím zaniká potřeba spoléhat se na realizaci ze strany dalších firem, což v důsledku také šetří čas a výrazně snižuje náklady. Navíc LIKO-S jako první firma ve střední Evropě přišla s internetovým prodejem.

„Předkládáme lidem možnost vytvořit z každého domova či kanceláře přírodní oázu, která plní nejen funkci okrasnou, ale bude také ochlazovat okolí, vytvářet zdravější klima, zvlhčovat ovzduší nebo snižovat prašnost. Cílem bylo nabídnout systém, který za nízké náklady poskytne zdravější prostředí pro lidi a také pomůže okolní přírodě,“ uvádí Libor Musil, zakladatel společnosti LIKO-S a držitel environmentální Ceny Josefa Vavrouška.

Nehledejte v tom vědu

Modulární systém zelených stěn PlantBox je možné používat jak v interiérech, tak exteriérech. Jednotlivé truhlíky nepotřebují podpůrnou konstrukci, jednoduše se skládají na sebe a přichytí se ke stěně. Díky vysoké modularitě se tak přizpůsobí každému prostoru a hodí se do kancelářských budov, domků, na balkon i zahradu.

„V interiéru zelené stěny zlepšují ovzduší, venku zase poslouží jako vertikální zahrada, kde lze pěstovat třeba bylinky a zeleninu, a tím si zároveň ochladit okolí domu,“ upřesňuje předseda představenstva LIKO-Su. Nové řešení je navíc ekologické a velice snadné na údržbu. Truhlíky zelených stěn jsou vyrobené z recyklovaného plastu a mají zabudované samostatné kapilární zavlažování, do kterého je třeba doplňovat vodu pouze jednou za dva až čtyři týdny.

Jednoduchou montáží svépomocí se kromě zelených stěn vyznačuje také systém zelených střech. Komponenty na míru lze v novém internetovém obchodě pořídit také v malém množství, a tak se dají i nevelké střechy o několika metrech čtverečních úsporně ozelenit. Koncoví uživatelé mohou vybírat z několika typů zelených střech, jež jsou podle druhu použití buď extenzivní, na nichž vegetace téměř nepotřebuje údržbu, nebo intenzivní, na kterých se dá vytvořit vlastní zahrada.

Zelené stěny v létě ochlazují a v zimě hřejí

elené střechy jsou nejen krásné, ale i funkční a šetří peníze. Zachycují dešťovou vodu, fungují jako účinná izolace a vytvářejí nový užitný prostor. Jejich nesmírnou výhodou je také schopnost snižovat radiaci tepla. Zejména v horkých letních měsících, kdy se vzduch nad budovami ohřívá až na teplotu 80 °C, dokážou snížit teplotu až o 45 °C.

„Na zelené stavby se specializujeme již dlouhou řadu let. Sami žijeme a pracujeme v našich zelených budovách, výhody takových staveb jsme si tak vyzkoušeli na vlastní kůži. Nyní můžeme touto cestou zelené stěny a střechy poskytnout široké veřejnosti,“ dodává Libor Musil a zve na návštěvu areálu firmy ve Slavkově u Brna, samozřejmě v době, kdy to už bude možné. „Dnes už víme, jak zelené stěny v létě ochlazují a v zimě hřejí budovy. Víme, že rostliny pomáhají dobré náladě a člověk se s nimi cítí dobře. Tak proč se jimi neobklopit?“

Zdroj: LIKO-S

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2020 na straně 74-75.

Štítky Environment

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.