Příležitosti pro české firmy v Kataru

Text MZV Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail Katar

Energetika

Země se v rámci snah o snížení závislosti ekonomik na svém energetickém bohatství pomalu odklání od konvenčních technologií. Zavádí ekologicky šetrné technologie, zkoumá možnosti zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie, například fotovoltaiky, větrných elektráren nebo vodíku. Národní strategie pro životní prostředí a změnu klimatu stanovuje cíl snížení emisí skleníkových plynů a zvýšení obnovitelných zdrojů energie o 25 % do roku 2030.

Zdravotnictví a farmacie

Země pokračuje v masivních investicích do veřejného zdravotnictví, rozšiřuje lůžkové kapacity státních nemocnic. Zdravotní turistika získává v Kataru na významu a bude ústředním bodem vládní strategie, která usiluje o diverzifikaci ekonomiky. Pro české dodavatele představuje katarský zdravotnický sektor velký potenciál. Uplatnit se mohou zejména v dodávkách zdravotnické techniky, zdravotnických materiálů a některých léků nebo při budování vlastních kapacit v Kataru.

ICT

Katar podporuje rozvoj nejmodernějších inovativních informačních technologií. Má již funkční pokrytí sítěmi 5G s ultrarychlým přenosem dat v reálném čase. Zavádění technologických novinek nabízí příležitosti pro řadu českých inovativních firem a start-upů působících v oblasti ICT.

Luxusní zboží

Vzhledem k tornu, že Katar je nejbohatší zemí na světě podle HDP na obyvatele, je zcela běžný zájem o luxusní zboží či vybavení budov nejkvalitnějšími materiály. Výdaje na toto zboží téměř neklesly navzdory ekonomické krizi a tvoří cca 12 % příjmu domácností.

Zdroj: Mapa globálních oborových příležitostí 2022–2023, MZV ČR

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2022 na straně 21.

Štítky Katar

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.