Nejdůležitější spotřebitelské trendy v Koreji pro rok 2024

Text Andrea Jančárková Foto Jakub Kopecký Publikováno
thumbnail Jižní Korea

Korea, země s bohatou historií a významným ekonomickým vlivem, je domovem více než 51 milionů lidí a má jedno z nejvyšších HDP na obyvatele na světě. Jako klíčový hráč na globálním trhu určuje nové trendy, které formují chování a preference spotřebitelů. Pro české vývozce je důležité tyto trendy pochopit a využít je k posílení své pozice na trhu.

„Staré peníze“ a jejich vliv na současný život

V roce 2023 se trend „starých peněz“ stal hlavním tématem, které postupně ovlivňuje životní styl, umění a další oblasti. Tento fenomén je inspirován bohatstvím slavných rodinných dynastií minulosti, které kladly důraz na kvalitu a značkové produkty. Česká republika se svou historií a výrobky, jako je porcelán, granátové šperky a křišťálové sklo, má ideální pozici k využití tohoto trendu. Podle analytických údajů společností jako Skyscanner tento trend ovlivňuje i cestovní ruch, kdy korejští spotřebitelé upřednostňují delší pobyty na jednom místě před krátkými návštěvami a „country hoppingem“.

Efektivní využití času

Aplikace, které šetří čas a usnadňují běžné úkoly, jako jsou rezervace v restauracích či online nákupy, jsou stále populárnější. Tento trend jde ruku v ruce s využitím umělé inteligence. Korejci si však uvědomují důležitost lidské kreativity a invence, které pro ně mohou být výzvou. České firmy přinášející inovativní nápady a perspektivy díky odlišnému kulturnímu zázemí a zkušenostem mohou tuto potřebu dobře doplnit. Jejich zapojení může obohatit korejskou společnost a pomoci jí lépe vyvažovat umělou inteligenci lidskou kreativitou a invencí.

Touha po dokonalosti

Trend směřující k dokonalosti se projevuje v různých aspektech života Korejců, od jejich vzhledu až po kariérní úspěchy. Tato snaha vede k rostoucímu zájmu o osobní rozvoj a vzdělávání, což ovlivňuje i preference spotřebitelů a jejich nákupní chování. Dodavatelé by měli dbát na nejvyšší kvalitu a preciznost svých výrobků a služeb. Dokonalá prezentace produktů je pro korejské zákazníky zásadní a přitahuje je k zážitkovým nákupům. Tento trend je patrný také v oblíbenosti pop-upů a růstu tržeb korejských obchodních center, která se stávají centry jedinečných zážitků, jež jsou sdíleny na sociálních sítích.

Flexibilita a sociální odpovědnost

Zákazníci jsou stále otevřenější různým cenovým modelům a vyžadují více možností přizpůsobení. Tento trend umožňuje držet krok se sousedy a známými a zároveň nabízí dodavatelům příležitosti k diferenciaci a získání konkurenční výhody. Stejně jako jinde se i zde zvyšuje poptávka po péči o druhé a o komunitu. Spotřebitelé se více zapojují do dobrovolnických aktivit a charitativních projektů a očekávají od firem, že budou aktivní v oblasti sociální odpovědnosti.

Text: Andrea Jančárková

Foto: Jakub Kopecký


Andrea Jančárková v současné době doprovází manžela na zastupitelském úřadě v Soulu.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2024 na straně 28-29.

Štítky Jižní Korea, Trendy

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.