Za pokorou a dobrodružstvím

Text Libor Musil Foto Archiv LIKO-Su Publikováno
thumbnail Indie

Můj indický příběh začal v roce 2012 na brněnském výstavišti. Syna Honzu beru na strojírenský veletrh od jeho dětství na naši pánskou byznys jízdu. Tehdy jsme si na závěr nechali pavilon Z, který si pronajali malí a střední podnikatelé z Indie. Unavení po celém dni jsme bloumali mezi stánky a ve světě turbanů a sárí jsme víc než na exponáty koukali na ty zajímavé lidi kolem. Už jsme chtěli odejít, když jsme si řekli, že ještě na závěr projdeme jednu malou uličku. Po pár metrech mě chytil za ruku malý čilý Ind, násilím nás vmáčknul do židlí ve svém stánku a pustil nám na obrazovce video o své firmě v Bengalúru. Koukáme na to a vidíme naši firmu kdysi v roce 1998.

Nic není náhoda

Náš nový přítel firmu založil v roce 1992 stejně jako my a okamžitě zareagoval, když jsme mu řekli, že sídlíme půl hodinky od výstaviště. Za dvě hodiny už jsme seděli v naší slavkovské firmě a Mr. Prakash končil jednání s tím, že od této chvíle má firma LIKO-S novou exportní kancelář v Bengalúru a on je navěky mým bratrem a obchodním partnerem. Stačilo už jenom dohodnout termín cesty do naší nové exportní destinace a ještě ten den večer naši noví indičtí přátelé odjeli na vídeňské letiště.

S exportem a dobýváním nových trhů máme léta zkušeností, a tak jsme věděli, že zázraky se nedějí. Nicméně ta upřímnost a energie nás všechny dostala a dnes jsem za tu ohromnou náhodu na výstavišti vděčný.

Export pořádku

Do Indie jsme šli samozřejmě s tím, že na tomto obrovském trhu peníze dokážeme vydělat, pokud budeme moci zúročit naše zkušenosti z evropského exportu, a navíc si užijeme zase trochu toho dobrodružství. Z nabytých zkušeností předkládám několik důvodů, proč se pustit do podnikání v Indii. Začněme těmi, které se dají shrnout do byznys plánu, a postupně přejděme k benefitům, které se nám po letech zdají být ještě důležitější než peníze.

V Indii jsou již několik let etablovány snad všechny významné světové firmy, pro které většina z nás umí své výrobky dodávat, stejně jako je zde velká část populace, která kvalitní výrobky a služby vyžaduje. Trh je soustředěn do velkých lokací s miliony lidí a stovkami firem okolo. Po období, kdy se indické orgány a banky snažily povzbudit místní lidi k podnikání a vytvoření dodavatelských vazeb na zahraniční firmy, je vidět, že někomu se to povedlo, ale většině ne. Potřebují pomoci a jenom peníze jim nepomohou. Potřebují zavést ve svých firmách především pořádek, a to jak ve fyzickém smyslu na pracovištích a v zázemí, tak v obchodních a výrobních postupech. Indičtí manažeři a technici jsou velmi vnímaví, inteligentní lidé. Nicméně obklopeni od narození bídou a nepořádkem si těžko mohou sami představit horizonty kvality, které jsou u nás standardem.

Benefity

Chceš pracovat s lidmi, kteří ti budou napjatě naslouchat, jak co udělat, a přitom to potom třeba desetkrát pokazí, ale nakonec to dokážou a mají z výsledku radost jako děti? Chceš pracovat s lidmi, kteří nekoukají na hodinky, pokud je třeba na něčem ještě dnes pracovat, ale zároveň být připraven na to, že zítra bude vše jinak? Chceš být uctíván za to, co umíš, ale v konfrontaci s trhem, kde toho moc na naše poměry nefunguje, zjistíš, že toho stejně moc neumíš? Chceš být prospěšný mnoha lidem a příkladem pro ostatní, že nesedíš doma a nečekáš, až to politici vyřeší za nás? Chceš opět zažít podnikatelské dobrodružství na surovém rozjíždějícím se trhu, ale vedle toho jednat s těmi nejkvalitnějšími byznysmeny z celého světa? Chceš poznat všechna tajemství života? Chceš být obklopen obrovskou energií davu, který se stále někam pohybuje? Chceš zažít mezi mumrajem skvělé ostrůvky míru a naučit se v klidu meditovat? Chceš se na svět podívat z jiné strany a z vyššího nadhledu? Chceš potkat lidi moudřejší, než jsi kdekoliv potkal? Potom jdi podnikat do Indie!

A připrav si k tomu balík peněz a trpělivosti. Pokud to však budeš myslet stejně vážně, jako jsi myslel před lety svůj začátek podnikání u nás doma, nemůžeš na tomto obrovském trhu v krásné zemi neuspět.

Všechny výše seřazené benefity se nám již podařilo při našem podnikání v Indii zažít. Oprášili jsme naše staré směrnice a poznámky ze školení, zkušenosti a školili indické kolegy, byli jsme zahrnuti obětavostí a přitom mnohokrát neplatilo nic z dohodnutého. Vděčně se mi klaněli jeden vedle druhého, ale cestovní pas se v kanceláři ztratil. Když jsme doplnili vznikající výrobní technologii, tak místo toho, abychom dohnali strašné zpoždění, čekali jsme na mnicha, aby naší technologii požehnal.

Naši manažeři vystupovali jako hosté na byznys konferencích a tam jim se zájmem naslouchali místní velmi bohatí matadoři. Strávili jsme hodiny v autě na zacpaných cestách, kde se kolem nás pohybovali ti nejšikovnější řidiči ze všech, kteří jezdí, protože jsme zatím nikdy neviděli ani jednu bouračku. Nechali jsme se rozmazlovat v nejlepších hotelích, od Mumbaí, Dillí přes Bengalúru, prales, kávové plantáže až na krásné pobřeží. Při hodinách jógy jsem se naučil cviky, které mne provází každý den ráno a pomáhají i mému nemocnému otci. Naučili jsme se nejíst maso (občas) a milujeme zeleninovou indickou kuchyni. Mohli jsme hovořit s nejuctívanějšími učiteli – guruy, naslouchali jsme nejvyššímu představenému Institutu morálního a spirituálního vzdělávání a ten nám vysvětlil, co je to management lidí, že všechna náboženství pocházejí z jednoho zdroje a že Pythagorovu větu a další naše vědění v Indii používali již před 6000 lety.

Vedle toho jsme v Indii za tři roky vyrobili a namontovali několik systémových stěn pro zahraniční investory. I když je to množství, které tady v Evropě namontujeme za jeden měsíc, ničeho nelitujeme a těšíme se na další pokračování. Jsme si jisti, že další úspěchy přijdou, ale zjistili jsme hlavně, že důležitější je cesta k nim než výsledek. Náš indický partner Mr. Prakash nám po tři roky každý den posílá novou myšlenku dne, kterou sdílíme všichni ve firmě. Ani jednou nezapomněl.

My v LIKO-Su jsme Indii vděční. Nám otevřela oči a cestu do světa a za to jí, a tím i sobě, musíme pomoci.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 2 / 2016 na straně 38—40.

Štítky Indie

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.