Články autora: Libor Musil

Chyba jako začátek změny

thumbnail

Naše společnost prošla vývojem jako mnoho jiných rodinných firem, které byly založeny z ničeho na začátku devadesátých let. Postupně jsme se vyvíjeli a učili. Především ze svých vlastních chyb. Nyní máme firmu, která v něčem vyniká, a takových je nás v České republice opravdu mnoho. To nejdůležitější, co jsme se však za ty roky naučili, je, že na začátku každé inovace se stane nějaká chyba, která pohne naším myšlením.

Štítky Environment

číst celý článek

Vytváříme odrazový můstek pro naše firmy v Indii

thumbnail

Česká republika byla partnerskou zemí letošního ročníku největšího strojírenského veletrhu v indickém Čennaí – IESS, což se odrazilo i v počtu vystavujících českých společností. Ve společné expozici, na jejíž přípravě se podílela zahraniční kancelář CzechTrade v Bengalúru, našla místo více než dvacítka českých vystavovatelů. Prestižní mezinárodní akci slavnostně zahájil český ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner spolu s O. Panneerselvamem, místopředsedou vlády indického státu Tamilnádu. Člen představenstva AMSP ČR Libor Musil a představitel indické Rady pro podporu strojírenského exportu (EEPC) na veletrhu podepsali memorandum o porozumění v oblasti aplikovaného vývoje a možnosti spolupráce mezi českými a indickými MSP.

Štítky Indie, AMSP

číst celý článek

Hurá do Euroasie aneb Jak nezakopnout o bludný kořen

thumbnail

Na začátku prosince minulého roku jsem byl členem vládní delegace do Kazachstánu, organizované společně Svazem průmyslu a dopravy a Asociací malých a středních podniků a živnostníků. Cestoval jsem do Astany vládním speciálem společně s tehdejším ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem, jeho týmem a představiteli dvaceti českých firem zaměřených především na energetiku, neboť účast člena vlády je v těchto končinách nezbytná pro společenský úspěch. A ten se dostavil. Svoje subjektivní hodnocení mise teď svěřuji čtenářům TRADE NEWS.

Štítky Kazachstán, Podpora exportu

číst celý článek

Strojaři ve stavařině aneb Jde především o lidi

thumbnail

Začali jsme podnikat hned po revoluci v lednu 1990. Já a můj tchán-stavař. Na začátku jsem těžil z tchánových zkušeností, ale věci jsem se musel učit velmi rychle. Do tří let jsme měli přes 200 lidí na stavbách u nás a v Německu. Když si dnes prohlížím fotky z té doby, vypadali jsme docela troufale. To možná také pomohlo k tomu, že tehdejší němečtí podnikatelé v nás viděli sami sebe, jak začínali po válce. Proto nám fandili a rádi s námi dělali. Moc jsme se tam naučili, ale platili jsme za to obrovským osobním nasazením.

Štítky Stavebnictví, Nové technologie, Environment

číst celý článek

Za pokorou a dobrodružstvím

thumbnail

Můj indický příběh začal v roce 2012 na brněnském výstavišti. Syna Honzu beru na strojírenský veletrh od jeho dětství na naši pánskou byznys jízdu. Tehdy jsme si na závěr nechali pavilon Z, který si pronajali malí a střední podnikatelé z Indie. Unavení po celém dni jsme bloumali mezi stánky a ve světě turbanů a sárí jsme víc než na exponáty koukali na ty zajímavé lidi kolem. Už jsme chtěli odejít, když jsme si řekli, že ještě na závěr projdeme jednu malou uličku. Po pár metrech mě chytil za ruku malý čilý Ind, násilím nás vmáčknul do židlí ve svém stánku a pustil nám na obrazovce video o své firmě v Bengalúru. Koukáme na to a vidíme naši firmu kdysi v roce 1998.

Štítky Indie

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.